· articole
· intamplari

Scarlatina, spaima colectivitatilor de copii
Scarlatina este una dintre cele mai frecvente boli contagioase ale copilariei.Cauzata de o bacterie – streptococul beta-hemolitic de grup A, scarlatina apare frecvent in sezonul rece sub forma unor epidemii in gradinite si scoli. Boala afecteaza cel mai frecvent copii cu varste intre 5 si 15 ani, dar si adultii din familiile celor bolnavi pot contracta streptococul A.

Scarlatina: cum se transmite si cum se manifesta?
Scarlatina se transmite pe cale aeriana, prin intermediul particulelor de saliva emise de o persoana infectata cu streptococul de grup A. De asemenea, transmiterea bolii se poate face si prin contact direct cu obiecte (pahare, tacamuri, jucarii) sau alimente contaminate cu secretii. Persoana purtatoare a streptococului A este contagioasa atat timp cat microbul se afla in nas, gat si pe piele, insa dupa tratamentul cu antibiotic, riscul de contaminare se reduce la minimum.

Scarlatina este o boala eruptiva febrila, cu o perioada de incubatie de 3-6 zile, dupa care debuteaza brusc cu febra mare (peste 39 de grade Celsius), dureri in gat, dureri de cap, umflarea ganglionilor din zona gatului (adenopatie), stari de voma si stare generala foarte slabita.

Dupa 2 zile de la aparitia anginei, toxina secretata de streptococul A se raspandeste in organism declansand o eruptie cutanata micropapuloasa (bubite mici, aspre la pipait), pe fond rosu intens. Exantemul apare initial la nivelul gatului si toracelui, dupa care se extinde pe tot corpul. Obrajii sunt rosii, congestionati, in contrast cu paloarea din jurul gurii.

Pe limba apare o depunere albicioasa, care se transforma intr-o zona descuamata, cu aspect rosu stacojiu. „Limba zmeurata” este semnul caracteristic scarlatinei. Limba isi recapata aspectul normal dupa aproximativ 2 saptamani de la debutul bolii. Febra dispare dupa o saptamana, iar exantemul se atenueaza si apare o descuamare fina a pielii, inclusiv la nivelul palmelor si talpilor.
Boala ofera imunitate pe viata, ceea ce inseamna ca persoana care a facut scarlatina o data nu o va mai face din nou.

Cum tratam copilul cu scarlatina?
In cazul in care copilul tau prezinta semne suspecte de scarlatina, este necesara prezentarea la medic pentru confirmarea diagnosticului. De obicei, se recolteaza probe de laborator specifice: exsudat nazal si faringian, probe de sange pentru decelarea corpilor ASLO. Daca rezultatele confirma infectia cu streptococ hemolitic de grup A, se impune instituirea tratamentului medicamentos specific.

Chiar daca in unele cazuri copilul nu necesita internare in spital, este important ca acesta sa ramana acasa, pe cat posibil evitandu-se contactul cu alti membri ai familiei. Se recomanda odihna la pat in prima saptamana de boala, cand persista febra inalta.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (penicilina, eritromicina), in general injectabile. Pentru combaterea febrei se recomanda antitermice, iar pentru dureri in gat – spray-uri, tablete, siropuri din plante. Pentru calmarea eruptiei se pot aplica solutii mentolate.

Dieta este bine sa fie usoara, bazata pe supe de legume (fara sare), compoturi din fructe (fara zahar), branza de vaci dietetica, orez, ceaiuri caldute. Dupa disparitia febrei se poate trece la o dieta relativ normala.

Cum poate fi limitat riscul de raspandire a scarlatinei?
Scarlatina nu poate fi prevenita prin vaccinare. Nu exista vaccin impotriva streptococului beta-hemolitic de grup A. De obicei, in cazul izbucnirii unui focar de scarlatina intr-o colectivitate de copii, preventia se realizeaza prin screening pentru identificarea streptococului la persoanele care au intrat in contact cu bolnavul de scarlatina si administrarea unui tratament cu antibiotic indiferent daca sunt sau nu infectate.

Adultii care contracteaza streptococul beta-hemolitic A pot dezvolta boli autoimune. Sistemul imunitar produce anticorpi impotriva streptococilor, care ulterior incep sa atace si celulele proprii, respectiv tesuturile articulatiilor (reumatism articular inflamator), rinichii (glomerulonefrita) sau inima (pericardita).

Respectarea regulilor de igiena reprezinta o masura importanta pentru prevenirea unei epidemii in colectivitate. Copiii trebuie invatati sa se spele temeinic pe maini si de fiecare data inainte de masa si dupa folosirea toaletei. De asemenea, obiectele personale, paharele, tacamurile nu trebuie folosite in comun de mai multi copii. Cei care sunt bolnavi trebuie sa ramana acasa de la primele semne de imbolnavire.

Intarirea sistemului imunitar este esentiala in rezistenta fata de bolile copilariei si trebuie avut grija la: dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe proaspete, eventual asociata cu suplimente nutritive prescrise de medic, practicarea consecventa a unei forme de miscare.

Mai multe informatii despre scarlatina si bolile copilariei puteti afla pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informatii dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania. Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

.

"Scarlatina, spaima colectivitatilor de copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent