· articole
· intamplari

Cu copilul la psiholog - Tulburari psihologice care apar in copilarie si care trebuie tratate la psiholog
Multa vreme s-a crezut ca cei mici nu au nevoie de psiholog si ca numai adultii pot avea astfel de probleme.

S-a constatat prin studii si observatii ca si copiii pot suferi de nenumarate boli psihologice. Acestea trebuie observate in primul rand de catre parinti care trebuie sa ceara ajutor de specialitate pentru copiii lor. Eventuala problema trebuie diagnosticata si tratata corespunzator. Orice problema lasata netratata in copilarie duce la grave probleme la varsta adulta. Dar dupa ce anume sa se uite parintii?
Care sunt semnalele ca ceva serios se intampla cu cel mic
1. Schimbari de dispozitie. Uneori copilul pare trist si retras. Daca e ceva pasager, nu va faceti griji. Dar daca starea aceasta dureaza mai mult de 2 saptamani, probabil ca va incepe sa aiba probleme la scoala. Sau daca prezinta schimbari bruste de dispozitie, fara vreun motiv anume - si acestea trebuie luate in considerare.
2. Sentimente intense. Copiii au adesea sentimete intense. Nu prea stiu cum sa se raporteze la ele si e de inteles. Dar cand acestea sunt insotite de respiratie greoaie si batai puternice ale inimii reprezinta un semnal de alarma. De asemenea, daca aceste sentimente si reactii interfereaza ca activitatile cotidiene, trebuie solicitat ajutor.
3. Schimbari de comportament. Acestea includ schimbarile drastice de comportament precum si gesturi sau intentii periculoase. Daca se bat cu copiii de varsta lor sau profereaza amenintari la adresa lor, reprezinta semnale de alarma.
4. Dificultati de concentrare. Daca observati dificultati persistente de concentrare si daca cel mic are rezultate slabe la scoala, inseamna ca trebuie sa cereti ajutor.
5. Pierdere in greutate. Daca copilul nu mai are pofta de mancare, vomita si pierde in greutate e posibil sa sufere de tulburari alimentare. Verificati daca nu cumva foloseste laxative fara sa stiti si cereti ajutor medical.
6. Simptome fizice. In mod frecvent copiii isi exprima tristetea sau anxietatea prin dureri de cap sau de stomac.
7. Raniri autoprovocate. Unele boli psihologice declanseaza la copii aceste porniri vatamatoare. Daca nu se ia nicio masura se poate ajunge la tentative sau chiar la sinucidere.
8. Abuz de substante. Daca tineti alcool, medicamente sau substante interzise la indemana copilului (nici adultii n-ar trebui sa le foloseasca!) e posibil sa le consume in incercarea de a-si calma sentimentele pe care simte ca altfel nu le poate controla.
Nu ezitati! Cereti ajutor medical pentru copii
E posibil sa observati un singur semn din lista de mai sus la copilul vostru. Chiar si pentru acesta trebuie sa consultati un psiholog pentru copii . Daca e o alarma falsa, e foarte bine! Daca e deja ceva serios inseamna ca puteti sa va ajutati copilul ca niste parinti responsabili ce sunteti. Iata ce boli puteti preveni printr-o reactie rapida: anxietate , ADHD, tulburari de spectru autist, tulburari alimentare, tulburari de dispozitie sau chiar schizofrenie. Acestea se pot declansa in copilarie dar cu tratament de specialitate se pot preveni, recupera sau tine sub control.
Puteti apela la terapie scurta strategica si in cazul copiilor. Sau cu atat mai mult in cazul lor. Ei necesita recuperare rapida asa incat problemele sa nu interfereze cu dezvoltarea lor de la copilarie catre varsta adulta. Apelati la solutiile existente, merita!
Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.
Sursă: agenția SeoPower
Sursă foto: Pixabay
.

"Cu copilul la psiholog - Tulburari psihologice care apar in copilarie si care trebuie tratate la psiholog" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent