Auzim des despre copilărie, faptul că este perioada vieții lipsită de griji și de responsabilități, iar din această cauză este puțin probabil ca un copil sau un adolescent să sufere de depresie sau de anxietate.
Cu toate acestea, specialiștii contrazic ipoteza și menționează faptul că tinerii dezvoltă aceste afecțiuni, studiile arătând că depresia poate apărea până la 1% dintre preșcolari, 2-3% dintre școlari și 10% dintre adolescenți.
Schimbările de dispoziție, atitudinea uneori dificilă și contradictorie care caracterizează copiii și adolescenții în perioada lor de dezvoltare și maturizare pot face dificilă identificarea unei probleme precum anxietatea sau depresia. În aceste situații, părinții trebuie să recunoască momentele în care copiii lor se comportă diferit și să ceară ajutorul specialiștilor pentru a găsi cele mai bune soluții. Nu orice schimbare de atitudine sau dispoziție poate fi un semnal al anxietății sau depresiei, dar dacă această stare durează mai mult de două săptămâni, specialiștii recomandă consultarea unui medic.
Cum se manifestă anxietatea și depresia în cazul copiilor și adolescenților?
Anxietatea, în ceea ce privește copiii, se manifestă în mod constant și este compusă din frici ușor delimitabile precum:
- frica de a sta departe de părinți (teama de separare);
- frica de câini, insecte etc (fobii);
- frica de locuri unde sunt multe persoane, precum școala (anxietate socială);
- frica în legătură cu lucrurile care se vor întâmpla (anxietate generală);
- episoade repetate de atacuri de panică caracterizate prin bătăi rapide ale inimii, probleme de respirație, amețeală sau tremurat.
Din cauza anxietății, copiii pot, de asemenea, avea probleme cu somnul, dureri de cap, oboseală sau transpirație excesivă.
Depresia este mai întâlnită în cazul adolescenților și îi face pe aceștia să se simtă dezinteresați de lucrurile care li se păreau interesante până atunci, deznădăjduiți sau lipsiți de speranță. Părinții trebuie să fie atenți și să observe dacă simptomele sunt constante în comportamentul copilului lor și să intervină pentru a stopa efectele negative pe care acestea le pot avea. Printre simptome se pot regăsi:
- tristețea
- agresivitatea continuă
- schimbarea în obiceiurile de somn sau de hrană
- incapacitatea de a fi atent
- lipsa activităților distractive sau tendințe de a-și face rău
O
asigurare de sănătate reprezintă un instrument sigur prin care familia poate avea acces la cei mai buni specialiști pentru a primi diagnosticul corect, dar și pentru a avea parte de tratamentul adecvat.
Ce declanșează aceste afecțiuni?
Specialiștii consideră că nu poate fi identificat exact motivul pentru care un copil devine depresiv sau anxios, dar au fost identificați câțiva factori care pot juca un rol important în destabilizarea emoțională a celor mici sau a adolescenților. Contextul familial este esențial în dezvoltarea psihică armonioasă a copiilor. Cei care provin din familii în care părinții au fost abuzivi sau violenți, au manifestat dezinteres față de educația sau maturizarea acestora, au șanse mai mari să dezvolte afecțiuni mentale. Istoricul familial este, de asemenea, important întrucât astfel de comportamente se pot moșteni.
Bullyingul este o altă problemă cu care copiii se confruntă de la vârste fragede. Respingerea celor din jur poate da naștere tendințelor de izolare în comportamentul unui copil, ceea ce ulterior va genera anxietate socială sau chiar depresie. Abuzul fizic, emoțional sau sexual poate avea același efect.
Cum se pot trata anxietatea și depresia?
Primul pas în găsirea problemei de care suferă un copil este contactarea unui specialist în sănătatea mentală pentru a efectua un consult. În urma acestuia, se vor stabili pașii necesari pentru a maximiza șansele de depășire a acestei situații. Mai ales în cazul copiilor, părinții joacă un rol esențial în vindecarea acestora. Psihoterapeutul poate considera că terapia centrată doar în jurul copilului este suficientă, dar uneori și părinții sunt implicați în acest proces prin terapia de familie.
Copiii mai mari au parte de terapia cognitiv-comportamentală care îi încurajează să transforme gândirea pesimistă într-un proces de dezvoltare a încrederii în propriile puteri. În acest fel, vor fi mai puțin temători și intensitatea cauzelor care generează momentele de anxietate sau depresie se va reduce. Modificări ale obiceiurilor zilnice precum consumul de alimente sănătoase, efortul fizic sau odihna pot genera rezultate pozitive, de asemenea, prin impactul pe care îl au asupra bunei funcționări a corpului.
Afecțiunile mentale încep și în România să primească atenție, reprezentând o problemă pregnantă. Tot mai mulți români încep să recunoască avantajele pe care o
asigurare medicală le aduce în tratarea afecțiunilor fizice, dar, în același timp, acordă o mai mare atenție și sănătății psihice. Asigurarea de sănătate poate fi primul pas în descoperirea adevăratelor afecțiuni ale beneficiarului prin accesul la medici specializați și la tehnologii avansate de diagnosticare. În egală măsură, accesul garantează copiilor sau tinerilor care dezvoltă afecțiuni precum anxietate sau depresie, mai mari șanse de a depăși aceste probleme și le sporește șansele de a duce o viață normală.
Sursă: agenția SeoPower
Sursă foto: unsplash
.