Un stil de viață și o alimentație cât mai echilibrate ne ajută să menținem sănătoasă cavitatea orală, dar și întregul organism.
Medicii stomatologi spun că pentru a avea o dantură sănătoasă, organismul nostru are nevoie permanent de calciu.
Așa cum regăsim
în acest articol, din meniul zilnic nu trebuie să lipsească produsele ce conțin calciu, magneziu, fier, vitamina D sau vitamina C. Consumul de alimente bogate în calciu ajută la întărirea dinților și la protejarea smalțului dentar. De asemenea, calciul poate contribui și la gingii mai sănătoase, ceea ce asigură protecția împotriva problemelor dentare și mai ales a bolilor gingivale.
1. Laptele
Acesta reprezintă o sursă importantă de calciu și este foarte benefic pentru sănătatea dinților tăi. Calciul este ingredientul cheie ce întărește smalțul dinților. Laptele ajută la secreția de salivă și nu în ultimul rând la autocurățarea danturii. Produsele lactate - în special brânza - conțin cazeină, o proteină care furnizează calciu și fosfor. Brânza consumată după o gustare bogată în zahăr scade nivelul de acizi din gură. Datorită menținerii Ph-ului în limite normale, atât laptele, cât și brânza ajută la restabilirea mineralelor.
În egală măsură, toate produsele lactate sunt resurse extrem de importante ce ajută la menținerea dinților sănătoși.
2. Migdale crude
Acestea sunt fructe cu sâmbure ce reprezintă o sursă de calciu foarte importantă. Migdalele crude conțin, de asemenea, și cantități importante de nutrienți. Migdalele sunt benefice pentru sănătatea oaselor și a dinților datorită prezenței mineralelor, magneziului și fosforului. Totodată, au un rol foarte important în producerea și menținerea masei osoase și a substanțelor tari, astfel ajută la păstrarea dinților cât mai sănătoși și previne deteriorarea acestora.
De asemenea, medicii stomatologi ne recomandă să alegem întotdeauna fructele proaspete, atunci când simțim nevoia de o gustare, deoarece ne protejează dinții de diverse afecțiuni dentare. Cele mai bune fructe cu un conținut scăzut de zahăr sunt: căpșunile, murele, piersicile, lămâile, pepenele galben, portocalele, avocado și grapefruitul.
3. Peștele
Pește este un aliment ce conține atât calciu, cât și fosfor. Peștele gras ajută la menținerea unei danturi sănătoase, datorită principalelor surse de acizi grași Omega-3. Conform
Healthline, somonul este ideal pentru o dantură sănătoasă, deoarece conține calciu, datorită oaselor care devin comestibile. Fosforul din pește este o adevărată minune pentru dinți, deoarece alături de calciu susține duritatea dinților. De asemenea și sardinele în ulei sunt foarte benefice pentru dinți datorită combinației de calciu cu vitamina D3.
4. Țelina
Alimentele care au un conținut mare de apă sunt bune pentru sănătatea orală, deoarece stimulează fluxul de salivă. Consumul de țelină îți asigură un aport necesar de calciu, astfel poți să te bucuri de dinți sănătoși și puternici. Mai mult decât atât, se recomandă consumul acesteia pentru stimularea gingiilor, deoarece dacă mesteci țelina crudă, resturile alimentare sunt îndepărtate cu ușurință. Se spune că țelina reprezintă o adevărată ”periuță de dinți naturală”, datorită fibrelor din care este alcătuită. Alte legume recomandate de medici pentru dinți sănătoși sunt acelea care conțin o cantitate mare de calciu, de exemplu: cartofii dulci, broccoli și morcovi.
5. Fasolea uscată
Datorită conținutului semnificativ de calciu, fasolea uscată este un aliment esențial pentru oase și dinți. Ea este bogată în fibre și proteine precum carnea de pui, peștele sau ouăle. În plus, fasolea uscată are puține grăsimi și calorii, are o cantitate scăzută de sodiu și o cantitate moderată de acizi grași Omega-6.
Pe lângă toate aceste alimente benefice pentru sănătatea dentară, un aspect important este și consumul de apă. Să bei 2 litri de apă pe zi reprezintă cea mai bună metodă de stimulare a producției de salivă, factorul principal de protecție al dinților. Apa conține fluor, un mineral care protejează smalțul dinților și reduce apariția cariilor dentare. Clătirea gurii cu apă după fiecare masă ajută la eliminarea zahărului și a resturilor de mâncare rămase între dinți.
Secretul menținerii unei danturi sănătoase constă în consumarea de alimente care nu au efecte negative asupra acesteia și totodată ajută la menținerea sănătății întregului organism. Desigur, o igienă dentară corespunzătoare nu trebuie neglijată. Îmbinarea celor două reprezintă cea mai bună soluție pentru a avea mereu o dantură curată și protejată de diverși factori ce pot duce la apariția problemelor dentare. Așadar, este recomandat să urmăm un stil de viață echilibrat, bazat pe o dietă bogată în calciu și să acordăm o atenție deosebită igienei orale.
Sursă poză: Unsplash.