· articole
· intamplari

Metode Contraceptive

Autor: Cora
data publicarii: 14.08.02


Alegerea celei mai bune metode pentru tine

Care este cea mai buna metoda contraceptiva pentru mine?
Tipul pe care trebuie sa-l folosesti depinde de propriile nevoi. Unii oameni le folosesc numai pentru a preveni sarcina. Altii insa le folosesc si pentru a se proteja pe ei sau pe partenerii lor de boli care se pot transmite prin raporturi sexuale. Aceste boli, cu transmitere sexuala, pot fi: SIDA, herpesul genital, gonoreea, blenoragia, sifilisul, etc.

Tu si medicul de familie trebuie sa discutati despre metoda contraceptiva cea mai potrivita pentru tine.

Cit de bine funtioneaza metodele de contraceptie?

Indiferent de metoda, ea trebuie folosita intodeauna corect, in cazul unei relatii sexuale. Tabelul de mai jos prezinta procentul de risc pentru metodele contraceptive, raportat la primul an in care un cuplu le foloseste. Toate aceste valori numerice corespund cuplurilor care au folosit corect metodele contraceptive de cite ori au avut o relatie sexuala. Procentul insa poate fi mai mare daca folosirea nu este corecta si la timp.

A spune NU este intr-adevar o optiune?

DA. Riscul unei sarcini sau transmiterea unei boli poate duce la scaderea apetitului sexual. Singurul mod prin care cu siguranta nu ramii insarcinata, nu lasi pe cineva insarcinata, sau nu iei o boala este sa nu ai deloc relatii sexuale.

Cum functioneaza Spermicidele?

Spermicidele previn sarcina prin distrugerea spermatozoizilor. De asemenea te pot proteja impotriva unor boli cu transmitere sexuala. Spermicidele pot fi sub forma de spuma, gel sau crema, care se introduc in vagin. Ele functioneaza mai bine cind sint folosite impreuna cu alte metode contraceptive, cum sint prezervativele, sau diafragmele.

Sint Prezervativele o alegere buna?

DA. Prezervativele pentru barbati si femei impiedica aparitia unei sarcini sau transmiterea unei boli. Prezervativele sint o alegere buna in cazul in care tu si partenerul tau intretineti relatii sexuale si cu alte persoane, sau daca le-ati avut in trecut cu parteneri diferiti. Numarul partenerilor, fie si doar unul in plus, determina cresterea riscului de infectare. Multe dintre bolile transmise sexual nu au nici o forma de manifestare si astfel sint trecute usor cu vederea.
Prezervativele trebuie sa fie din cauciuc, pentru ca virusul SIDA trece prin cele facute din membrane de natura animala. Nu folositi lotiuni sau vaselina ca lubricant. Acestea pot distruge cauciucul. Folositi numai lubricanti pe baza de apa.
Urmati cu atentie instructiunile de folosire a unui prezervativ. Prezervativele functioneaza mai bine cind sint adaugate si spermicide (ATENTIE ! acestea trebuie introduse in vagin nu numai aplicate pe prezervativ).
Prezervativele feminine, fabricate din plastic, nu sint la fel de eficiente ca cele masculine din cauciuc. Aceste prezervative ar trebui folosite numai in cazul in care barbatul nu poate sau nu vrea sa foloseasca pentru el un prezervativ de cauciuc.

Cum functioneaza Diafragma?

Diafragmele acopera cervixul (capatul uterului) pentru a bloca trecerea spermatozoizilor in interiorul uterului. De asemenea, folosirea lor reduce riscul de infectare.
Diafragma necesita o vizita la ginecolog pentru a putea fi fixata. Se poate folosi in combinatie cu spermicide. Ambele trebuiesc lasate in acelasi loc cel putin 6 ore dupa un contact sexual. Diafragma nu trebuie uitata mai mult de 24 de ore in acelasi loc si ea necesita adaugarea spermicidelor la fiecare nou contact sexual. Folosirea diafragmelor, duce, din pacate, la cresterea riscului de a dobindi infectii ale tractului urinar.

Dar Dispozitivele Intrauterine (DIU)?

DIU sint fabricate din plastic flexibil. Ele sint introduse in uter doar de medic. Nu se stie exact in ce mod aceste DIU previn sarcina. Ele par sa impiedice inaintarea spermatozoizilor pina la ovul, sau a ovulele sa se prinda de peretele uterin.
DIU folosite in trecut au dus la probleme de sanatate foarte serioase. Si in prezent, o parte din aceste probleme par sa fie legate de folosirea DIU. Discutati cu medicul inainte sa va hotariti pentru aceasta metoda contraceptiva.
Efectele secundare cel mai des intilnite in cazul folosirii DIU sint singerarea abundenta si crampele puternice in timpul menstruatiilor. Unul dintre avantajele folosirii DIU este ca nu trebuie sa-ti faci zilnic probleme legate de cum sa preintimpini o sarcina nedorita.

Ce presupune Sterilizarea?

Se poate vorbi despre sterilizare cind barbatul sau femeia sufera o interventia chirurgicala ce impiedica aparitiei unei sarcini. Daca sinteti siguri ca nu va doriti copii, sau mai multi copii, sterilizarea este o alegere foarte buna.
Legarea trompelor uterine
in cazul femeii, presupune inchiderea acestora astfel incit ovulele sa nu mai poata ajunge in uter.
Vasectomia este metoda de sterilizare in cazul barbatilor prin care cele 2 canale de transport ale spermei sint inchise.
Aceste 2 metode de sterilizare nu afecteaza activitatea sexuala si nu prezinta efecte secundare.

Cum functioneaza Contraceptivele Orale (Pilulele)?

Contraceptivele orale previn ovulatia (eliberarea oului de catre ovar). Majoritatea contin 2 tipuri de hormoni: progesteron si estrogen.
Pilulele folosite in trecut erau mult mai puternice decit cele actuale. Ele au avut multe efecte secundare si au determinat aparitia multor probleme de sanatate. Efectele secundare intilnite frecvent in cazul pilulelor sint: greturile, durerile de cap, retineri de apa, ingrasare si depresie.
Pilulele pot reduce crampele si perioada menstruatiei. De asemenea pot regulariza menstruatiile, reduce simptomele premenstruale, preveni cancerul mamar sau ovarian.
Daca folosesti pilula, trebuie sa-ti reamintesti de ea in fiecare zi. Inainte insa de a te decide pentru aceasta metoda contraceptiva, este bine sa discuti cu medicul. In general, un set de analize medicale poate ajuta la alegerea unui contraceptiv oral adecvat propriului organism.

Dar Implanturile Hormonale si Contraceptivele Injectabile?

Implanturile hormonale (Norplant) sau contraceptivele injectabile (DepoProvera) functioneaza ca si contraceptivele orale, dar contin doar progesteron ca hormon.
Implanturile sint capsule plasate sub brat la femei. Ele previn aparitia unei sarcini pentru 5 ani de zile, inainte sa fie necesara inlocuirea lor. Dar intodeauna trebuiesc indepartate daca doresti sa ramii insarcinata. Contraceptivele injectabile previn aparitia unei sarcini timp de 3 luni.
Implanturile si injectabilele nu au aceleasi efecte secundare ca si pilulele, deoarece ele nu contin estrogen. Dar si ele pot determina aparitia problemelor de genul: dureri de cap, schimbari in menstruatie, ingrasare sau depresie. Implanturile pot duce si la probleme legate de locul unde sint amplasate capsulele.
Unul dintre avantajele acestor 2 metode este ca nu trebuie sa-ti amintesti zilnic sa iei pilula.

Cum functioneaza Metoda Naturala?

Cunoscuta si sub numele de Planning Familial Natural, aceasta metoda presupune ca femeia sa-si cunoasca exact zilele in care este fertila (deobicei 4 zile inainte si 2 zile dupa ovulatie) si sa foloseasca o alta metoda contraceptiva sau sa evite relatiile sexuale in aceste zile.
Modalitatile prin care se poate tine sub control ovulatia sint: metoda calendarului, a temperaturii bazale, si a mucusului cervical. Toate aceste metode necesita o planificare foarte atenta si un ciclu regulat. Folosirea a cel putin 2 dintre ele, in paralel, creste sansele ca metoda naturala sa aiba efectul dorit.

Este efectiv Coitus Intreruptus?

NU. Cind barbatul incearca sa iasa afara inaintea de a ejacula, lasa de cele mai multe ori o cantitate mica de fluid ce se scurge in timpul raportului sexual. Acest fluid contine suficienti spermatozoizi ce pot duce la aparitia sarcinii.

Procentul de Risc ce poate apare in cazul folosirii corecte a Metodelor Contraceptive

Evitarea relatiilor sexuale 0%
Implanturi hormonale 0.04%
Contraceptive injectabile 0.04%
Legarea trompelor uterine 0.04%
Vasectomia 0.15%
Contraceptive orale 3%
Dispozitive intrauterine (DIU) 3%
Prezervative masculine (fara spermicide) 12%
Diafragma cu spermicide 18%
Metoda naturala 20%
Spermicide 21%
Sansa 85%


American Academy of Family Physicians

.

"Metode Contraceptive" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.06.05 14:52: serka
metoda prin care barbatul fereºte femeia,adica iese inainte de a ejacula cauzeaza stãrii psihice a barbatului,în cazul în care aceasta este practicatã pe o perioadã îndelungatã de timp..asa ca ATENÞIE!!!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

02.02.09 09:53: lovesunshine
salut fetelor!!! ce imi puteti spune si mie despre triregol???
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre contraceptia:
Metode naturale de contraceptie (planificare naturala)

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 4.22
voturi 27


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent