· articole
· intamplari

FACTORUL Rh?

Autor: rdochnal
data publicarii: 12.09.02


Oamenii poseda pe suprafata globulelor rosii diferite structuri proteice (antigene) care determina atat grupele sanguine cat si Rh-ul persoanei respective. Sunt patru grupe sanguine (A, B, AB si 0).

Fiecare grupa sanguina poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh-ul este determinat de o alta proteina, factorul Rh (D antigen).

Daca acest factor este prezent pe suprafata eritrocitelor persoana respective este Rh pozitiv, daca nu persoana respectiva este Rh negativ. Aproximativ 85% din populatie este Rh pozitiv.

Daca mama este Rh negativ si tatal este Rh pozitiv probabilitatea ca si copilul sa fie Rh pozitiv este 50%. Se dezvolta o incompatibilitate intre sangele mamei si sangele copilului. Asa cum in orice reactie imunologica, un antigen care nu este cunoscut de organismul gazda va determina dezvoltarea unor anticorpi care vor incerca eliminarea antigenului respectiv. In cazul factorului Rh, sangele copilului fiind Rh pozitiv (deci poseda pe suprafata eritrocitelor factorul Rh), vine in contact cu sangele mamei (Rh negativ), deci se vor dezvolta anticorpi impotriva factorului Rh.

Incompatibilitatea Rh la prima sarcina nu este o problema, pentru ca, in mod normal, in viata intrauterina sangele fatului nu intra in circulatia sanguina materna. Totusi in timpul nasterii (sau unui avort) sangele mamei si sangele copilului se amesteca, in circulatia mamei se vor dezvolta anticorpii.

Acesti anticorpi devin periculosi doar la sarcinile ulterioare. Traverseaza placenta intrind in circulatia fetala si vor distruge eritrocitele fatului (boala hemolitica al noului nascut).

CARE SINT CONSECINTELE INCOMPATIBILITATII Rh?

La prima sarcina incompatibilitatea Rh nu afecteaza nici sanatatea mamei nici sanatatea copilului, dar la urmatoarele sarcini anticorpii formati pot cauza probleme serioase la noul nascut: anemie severa, icter, afectarea sistemului nervos central, in situatii extreme chiar si moartea copilului.

In formele mai usoare incompatibilitatea Rh produce hemoliza (distrugerea eritrocitelor). In urma distrugerii eritrocitelor se eliberereaza in sange hemoglobina care se transforma in bilirubina. Bilirubina este responsabila de culoarea galbena a mucoaselor si pielii (icter).

Concentratia bilirubinei fiind foarte mare se depoziteaza in sistemul nervos central determinind aparitia simptomelor neurologice (kernicterus).

Hydrops fetalis este o complicatie severa a incompatibilitatii Rh. In urma hemolizei masive se dezvolta o anemie severa cu insuficienta cardiaca, edema, insuficienta respiratorie, chiar si moarte.

CUM SE PREVINE SI CUM SE TRATEAZA INCOMPATIBILITATEA Rh?

La aceasta afectiune prevenirea este tratamentul cel mai potrivit. Gravidelor, la care exista probabilitatea sa se dezvolte incompatibilitatea Rh, la prima sarcina se administreaza imunoglobulina Rh (in saptamina 28 si la 72 ore dupa nastere), care va preveni dezvoltarea anticorpilor.

Imunoglobulina Rh se administreaza in orice situatie cand exista probabilitatea ca sangele matern sa vina in contact cu sangele fatului (avort, amniocenteza, orice sangerare in timpul sarcinii).

Daca medicul constata ca totusi s-au dezvoltat anticorpi-anti-Rh, sarcina va fi monitorizata (o concentratie mica de anticorpi nu pune in pericol viata fatului).

Metode terapeutice:

Fototerapia: nou nascutul se expune la lampa ultravioleta, bilirubina din sange transformindu-se astfel intr-o substanta nontoxica, hidrosolubila, eliminindu-se prin urina. Fototerapia necesita si o hidratare adecvata.

Transfuzia sanguina (exchange transfusion): restabilirea circulatiei noului nascut sau a fatului cind nivelul bilirubinei este foarte mare, anemia este foarte severa, eliminindu-se astfel si anticorpii.

Dr. Roberta Dochnal
.

"FACTORUL Rh?" | cont nou | 19 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
24.10.02 01:30: roxica
eu am rh negativ si sotul meu are rh pozitiv...am facut dozarea incepind din luna a saptea si nu mi-au iesit anticorpi....dupa nastere...fetita mea a avut un icter prelungit(peste o luna)si a trebuit sa-i fac analizele...si are si ea rh negativ....i-am facut tratament si i-a trecut...eu mai vreau sa mai fac un bebe desi mi-e tare teama de rh-ul asta ...unii zic ca daca nu a iesit din prima(chestia cu anticorpii) la a doua sarcina nu sint probleme...acum am citit tocmai pe invers?ce sa fac?...mentionez ca nu mi-a facut nici un fel de vaccin in spital nici mie nici fetitei legat de treaba asta..eu tot spuneam la toata lumea ca am rh negativ dar nimeni nu-mi dadea importanta...
ce trebuie sa fac pentru ca si al doilea bebe sa fie fara probleme si sa am o sarcina buna asa cum a fost si prima?....astept sfaturile voastre..
va multumesc
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

10.10.05 19:46: kakinotane http://yahoo
nu vreau neaparat sa comentez.Vreau sa pun o intrebare:daca am rh negativ si am 5 avorturi,care sunt pericolele in cazul unei sarcini?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

10.01.06 12:52: Marnie
Ginecologul meu care imi urmareste sarcina,m-a trimis sa fac analize anticorpi.Rezultatul e negativ la rh si absenti la anticorpi.Mentionez ca e prima sarcina si stiu de la medicul de fam.ca nu e problema la prima dar la a2a sarcina trebuie monitorizata mai des in privinta anticorpilor care pot ataca bb-ul din burtica ca fiind corp strain.De aici ma las pe mana ginecologului meu.Sincera sa fiu am vazut ca dansul dadea mare importanta chestiei cu rh.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.02.08 21:12: fabybaby
deasemenea prezint aceeasi problema eu am rh negativ iar sotul pozitiv o fetita de 5 ani si un avort nu stiu daca am facut vaccinul in maternitate ptr ca am fot mai mult adormita din cauza anesteziei de la cezariana si nu mi-a spus nimeni ,si akm m-am hotarat sa fac un al doilea bebe si nu stiu ce sa fac .Ma gandesc sa nu fie probleme .Deasemenea fetita mea isi doreste foarte tare un bebe mic
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

28.10.08 18:39: marighe
eu am rh negativ si sotul tot negativ,la prima nastere,bb-eul a avut un icter foarte pronuntat,dar la cea de-a doua voi avea probleme?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

04.01.09 17:11: Katea
In urma cu 7 ani am nascut un baietel cu Rh pozitiv,u am Rh negativ nu mi s-a apus numic despre risc anul trecut am nascut o fetita cu Rh negativ,dar care s-a nascut cu anomalie de spina bifida cine poate sa ma sfatuie in aceasta situatie si care a fost motivul si daca se poate a 3 nastere.Care este analiza de verificare a sangelui?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.01.09 16:29: ewka
si eu am RH negativ.am o fetitz de 12 ani si ma gindesc cit mai intens sa mai fac unul...ce riscuri inplica?va multumesc anticipat! ewka
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

21.07.09 22:40: bocanila22
copilul meu sa inalbit si a avea o stare de lesin era molae ca o carpa va rog sa imi spuneti daca a mai patit cineva asta
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

02.03.12 20:18: monica1001
buna, am si eu o intrebare . Am rh negativ, (toata familia mea are rh negativ ), am fost in spital internat in urma unei infectii , asta acum 5 ani. anul asta mi-am repetat analizele pt rh si mi-a iesit pozit . am aflat ca acea infectie in poate modifica rezultatul analizelor, cu toate ca am tratat-o . daca a mai avut cineva aceasta problema o rog sa ma ajute multumesc
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 4.48
voturi 54


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent