· articole
· intamplari

SARCINA si problemele ei cel mai des intilnite. Partea I

Autor: Cora
data publicarii: 06.11.02


Aproape toate femeile trec prin stari de discomfort provocate de sarcina.
De multe ori auzim pe linga noi: "ai greturi, faci o fata!", "daca esti inca slabuta si si nu te-ai umflat deloc faci un baiat!" si cite astfel de minuni. Nici una nu are vreo legatura cu ce va fi, dar de cele mai multe ori, sarcina se va face mai mult sau mai putin simtita.




org/wp-content/uploads/2011/05/pregnantwomen.jpg"/>

Indiferent de problemele enumerate mai jos, aminteste-ti mereu ca fiecare sarcina si fiecare femeie este diferita de celelalte. Poate vei trece prin toate aceste stari de discomfort, sau prin niciuna, sau poate altele ,mai rar intilnite, vor apare in cazul tau. Important este sa-ti pastrezi increderea in tine si sa-ti alegi un medic (moasa) cu care sa discuti "deschis" tot ceea ce te framinta.

Acestea sint problemele cel mai des intilnite pe parcursul a 9 luni de sarcina:

  • Starea de indispozitie. Acesta poate apare in orice parte a zilei, si include o serie de simptome: arsuri la stomac, greata si citeodata varsaturi usoare sau foarte puternice. Toate aceste simptome sint legate de cresterea activitatii hormonale din prima parte a sarcinii. Cei doi hormoni: human chorionic gonadotropin (hCG) si estrogenul, produse de placenta si fat determina golirea mult mai lenta a stomacului si sistemul digestiv isi incetineste functionarea pentru a putea retine cit mai multi nutrienti. La fel, uterul marit preseaza impotriva stomacului si impinge mincarea in sus, amestecind-o cu acizii prezenti acolo, si de aici starea de arsura la stomac. Greturile sint mai des intilnite in cazul primei sarcini, la femeile mai tinere sau in sarcinile multiple. Simptomele pot apare in primele 5 saptamini de sarcina si, deobicei, inceteaza in saptaminile 12 sau 13, foarte rar insotind sarcina pina la final. Aceste stari de indispozitie sint prezente la 60-80% dintre femeile insarcinate. Ele ajuta la reglarea nivelului de insulina din singele femeii insarcinate, in special in primele saptamini de sarcina cind acest nivel de insulina tinde sa creasca. Insulina, eliberata la introducerea hranei, reglementeaza nivelul de zahar din singe. Deoarece nivelul de insulina creste, mai multe grasimi vor fi metabolizate. Se pare ca in primele saptamini de sarcina, varsaturile mentin nivelul de insulina cit mai jos, aceasta ducind la incetinirea metabolismului grasimilor. Totusi, in cazul varsaturilor puternice si de durata trebuie consultat medicul. Se pot avita astfel deshidratarea puternica si problemele renale.
    Pentru a putea evita cit mai mult aceste stari de discomfort sau macar pentru a le putea diminua din amplitudine, este bine sa tineti seama de citeva sfaturi:
    - Mincati des, portii mici si bogate in fibre si proteine. Nu asteptati sa vi se faca foame si nu mincati pina aveti senzatia de "prea plin".ncercati biscuitii sarati cind aveti greturi.
    - Serviti micul dejun in pat, inainte de a va ridica in picioare si a va reincepe activitatea zilnica.
    - Consumati cit mai multe lichide in special daca aveti probleme cu varsaturile. Evitati sa mincati si sa beti in acelasi timp, de multe ori apare starea de greata.
    - Este recomandabil sa evitati mincarea prea grasa, condimentata, cu miros puternic, alcoolul si tigarile. Evitati pe cit posibil mincarea greu digerabila - cirnatii, ceapa si mincarea prea mult prajita.
    - Luati Prenatale pentru a compensa pierderea de nutrienti. Nu luati insa aceste suplimente pe stomacul gol, ci intodeauna in timpul sau la sfirsitul unei mese.
    - Evitati pantalonii prea strimti sau curelele.
    - Incercati sa va odihniti cit mai mult si evitati epuizarea fizica si emotionala.
    - Evitati miscarile bruste, alergarea si ridicati-va incet din pat.

  • Constipatia. 50% dintre femei se pling si de aceasta problema pe timpul sarcinii. Nivelul ridicat de progesteron duce la incetinirea activitatii musculaturii intestinale, rezultatul fiind constipatia. Aceasta poate fi insa evitata daca:
    - Consumati multa apa.
    - Mincati hrana bogata in fibre.
    - Incercati exercitii fizice recomandate femeilor insarcinate.
    - Mergeti la baie de cite ori simtiti nevoia.
    - Sinteti atente la suplimentele bogate in Calciu si Fier. Daca credeti ca aceastea sint principala cauza pentru constipatia dumneavoastra, adresati-va medicului.

  • Urinarea frecventa este una din primele semne de sarcina. Aceasta problema scade in intensitate dupa cea de a 3-a luna de sarcina si reapare in ultimele luni cind greutatea fatului apasa pe vezica urinara. Nu incercati sa va abtineti sa urinati sau sa controlati acest proces fiziologic, deoarece aceasta poate duce la infectii ale rinichilor sau vezicii urinare. Consumati o cantitate mare de lichide si consultati medicul de urgenta daca la urinare apar senzatii de arsura sau mincarime. Evitati consumul de cafea, alcool, bauturi carbogazoase si mincarea foarte condimentata, ele pot irita vezica urinara facind-o sa se contracte foarte usor si des. Evitati fumatul deoarece Nicotina actioneaza asupra musculaturii vezicii urinare determinind spasme ale acesteia.

  • Venele varicoase (Varicele). Aparitia varicelor se datoreaza acumularii de singe in exces in interiorul sau exteriorul vaselor de singe. Acestea tind sa fie tot mai vizibile o data cu sarcina si pot deveni o problema daca mama sau alte rude au avut asa ceva. In general, Varicele dispar dupa nastere. Nu masati puternic aceste varice pentru ca se pot produce cheaguri de singe. Daca vi se pare ca o anumita zona s-a inrosit puternic, este tare si umflata, tineti picioarele ridicate si sunati medicul de urgenta. Este posibil sa aveti Tromboflebita, datorata formarii unor cheaguri de singe. Aparitia si inmultirea varicelor poate fi preintimpinata daca:
    - Evitati statul in picioare pentru vreme indelungata sau in pozitie nemiscata si evitati incrucisarea picioarelor cind stati jos.
    - Daca aveti mult de calatorit, la fiecare 2 ore incercati sa faceti citiva pasi ca sa va dezamortiti picioarele.
    - Incercati sa mentineti picioarele un pic mai ridicate cind stati jos sau intinsa in pat.
    - Evitati hainele prea strimte si curelele care impiedica circulatia singelui. Evitati purtarea tocurilor foarte inalte.
    - Incercati sa nu depasiti greutatea recomandata pe timpul sarcinii.
    - Consumati cit mai multe alimente bogate in vitamina C care ajuta la mentinerea elasticitatii si sanatatii vaselor de singe.

  • Durerile de cap. Acestea sint de cele mai multe ori rezultatul modificarilor hormonale, a epuizarii, tensiunii, foamei, emotiilor fizice si psihice, sau orice combinatie a acestora. Din nefericire, medicamentele trebuie sa fie evitate pe timpul sarcinii, dar puteti urma si incerca urmatoarele sugestii de a reduce aceasta problema:
    - Incercati exercitii de relaxare si Yoga.
    - Odihniti-va indeajuns, ziua si noaptea.
    - Mincati in mod regulat evitind astfel scaderea continutului de zahar din singe.
    - Evitati zgomotele puternice daca va deranjeaza si dati sonorul mai incet la TV, radio.
    - Evitati locurile unde se fumeaza si preferati-le pe cele bine aerisite.
    - Aplicati rece si cald in cazul durerilor de sinus, alternind cite 30 de secunde fiecare, timp de 10 minute, de 3-4 ori pe zi.

    partea a II-a si partea a III-a

    Sursa:
    "The mother of all pregnancy books" - Ann Douglas
    "What to expect when you're expecting" H. Murkoff, A. Eisenberg & S. Hathaway
    WIC Nutrition & Health Newsletter
    Pregnancy week by week - American Baby
    Morning Sickness Survival - Parents Place

    .




  • "SARCINA si problemele ei cel mai des intilnite. Partea I" | cont nou | 10 comentarii
    Prag
    Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
    06.11.02 16:19: Renata
    Felicitari ! Perfect adevarat ...Astept continuarea ...
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    23.01.07 22:27: kalu
    foarte frumos explicat
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    23.08.07 19:22: kopkop
    Multumesc. Sunt la prima sarcina si am crezut ca am tot felul de probleme, pana am citit articolul si mi-am dat seama ca sunt simptome normale. Ma-m linistit cand am citit. Multumesc.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    07.07.08 13:11: crinita
    Buna,sant la prima sarcina ,primul trimestru si ma preocupa foarte mult aceste stari de greata si voma.Nu cred ca e ceva iesit din comun,sant stari normale,insa nu le mai suport si ma tin toata ziulica.Am citit tot felul de articole si am inteles ca se poate face totusi tratament pt asa ceva cu vitamina b6 si cu ghimbir,desi despre ghimbir am inteles ca totusi se ia cu precautii in caz de sracina.Nu as vrea nici sa fac rau copilului,insa daca ar exista o metoda sanatoasa de a scapa de ele a-s aplica-o imediat.Ce ma sfatuiti ?
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    14.09.08 13:36: HOTU
    Sunt la a doua sarcina si am avut greturi pana in saptamana 20.La prima sarcina nu am avut deloc.Acum ma supara arsurile.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    10.10.12 09:16: brizonet1
    buna ziua, as avea si eu o problema....ultima menstruati a fost pe data de 4 sept 2012, iar acum o saptamana si jum am facut un test de sarcina care a iesit cu doua liniute linia de test fiind rozalie s nu rosie intens, avand dureri abdominal ca de menstruatie ieri 9 oct 2012 am fost la medic care mi-a facut un test a iesit cu doua linii numai ca linia de test era mult mai intensa decat prima data. cu toate astea a zis ca nu e sarcina iar in urma ecografiei mi-a zis ca uterul e gol.....ce sa cred? va rog frumos sa imi raspundeti.....
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    Pe langa toate acestea este si foarte greu sa iti gasesti si sa actualizezi mereu garderoba :)) Haine Gravide cam gasesti pe tot netul dar cu greu dai de un magazin care sa se adapteze dupa tine .
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    31.08.15 12:07: robyroy
    Constipatia fiind una din bucuriile cu care vine la pachet o sarcina, va recomand cateva remedii naturale (sursa AICI) care o combat cu succes: - doua lingurite de ulei de ricin fac minuni (e scarbos, dar isi face treaba bine) - doua linguri de gel de aloe vera luate pe stomacul gol dimineata - mai putin scarbos decat uleiul de ricin, dar ceva mai costisitor. La fel, isi face treaba bine. - Cel mai light remediu, si cel mai accesibil, beti dimineata pe stomacul gol un pahar cu apa calduta in care ati stors in prealabil zeama de la o lamaie.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    Legaturi
    Cabinetul parinti.com

    Articolul cel mai citit despre boli, rani:
    Candidoza (Candida Albicans)

    Articole de Cora

    Evaluare
    scor mediu 4.52
    voturi 63


    Prost
    Normal
    Bun
    Foarte bun
    Excelent