Ce contine laptele de mama?
Data 30.04.03 00:00


Laptele de mama contine tot ce are nevoie un bebelus ca alimentatie. Compozitia se schimba minunat de inteligent: laptele de mama este altul pentru un nou-nascut si altul pentru un bebelus de 2-3 luni. Laptele de dimineata este altul decat laptele de seara, laptele isi schimba compozitia de-a lungul unui supt, de la o vascozitate redusa cand bebelusul incepe sa suga pana la o substanta satioasa si bogata in continut la sfarsitul mesei.

Substantele principale care se gasesc in laptele de mama sunt:

Apa
Laptele de mama contine 87% apa.

Proteine
Albuminele din laptele de mama sunt cu totul speciale. Sunt usor digerabile astfel incat sa nu dauneze organismului inca nedezvoltat al bebelusului. Din aceasta cauza, stomacul si intestinele se golesc repede. Asa se explica de ce in primele luni, unui bebelus alaptat i se face mai repede foame decat celui care primeste formula. Imunoglobulinele din laptele de mama ajuta la lupta impotriva multor bacterii si virusi si opresc multe infectii.

Grasimi
Grasimile din laptele de mama asigura 40-50% din surplusul de energie. Laptele contine o enzima speciala care are grija ca bebelusul, desi nu are dezvoltate toate functiile de digestie ale grasimilor, sa poata digera. Astfel laptele de mama poate fi intrebuintat de copil.

Carbohidratii (zaharuri)
Lactoza este principalul carbohidrat din laptele de mama. Dar acesta contine si alte zaharuri. Pe de alta parte, ca o masura de aparare a florei intestinale, predomina bacteriile Bifidus sanatoase. Acestea protejeaza impotriva germenilor nedoriti.

Mineralele si elemente aditionale
Calciul si fierul
Daca studiem in labor cantitatea continuta in laptele de mama din aceste 2 substante, putem vedea ca sunt in mica masura. Dar: aceasta optiune va fi folosita de copil optimal. Astfel ca abia pe la sfarsitul lunii a 4-a s-ar putea pune problema adaugarii suplimentare a fierului.
Fluoridul
Deoarece laptele de mama nu are continut suficient de fluorid, se administreaza inca din a 10-a zi de viata a copilului o doza suplimentara. Doza este stabilita de medicul copilului.

Vitaminele
Vitaminele se transmit in laptele de mama odata cu alimentatia mamei. Daca mama mananca suficient de multe vitamine, prin intermediul laptelui de mama, copilul va primi cantitatea necesara de vitamine.

Celulele active
Laptele de mama este cea mai vie substanta. Contine o cantitate de celule vitale care apara copilul de boli. Astfel, daca punem sub microscop laptele de mama, nu putem sa-l descriem doar prin formule chimice. Prin alaptare, copilul primeste cea mai buna alimentatie, devotare, contact cu pielea, emotiile de cuibarire, siguranta. Cand copilul este la san, se poate stabili un bun si adanc contact vizual. Se stie ca copiii alaptati in conditii optime, vad foarte bine. In prima faza, acuitatea vizuala a bebelusilor nu este mai mare de 30cm, distanta la care se afla capul mamei in timpul alaptarii.


Pofta buna bebelusilor, lapte mult mamelor!