Mami, ma plictisesc! Nu am nimic de facut.
Data 05.07.04 00:00


Vine vara. Unii copii se adapteaza foarte greu zilelor nestructurate ale vacantei lungi de vara. Ei se "plictisesc" imediat si asteapta ca adultii sa le spuna ce sa faca. In fond aceasta s-a si intamplat in ultimele noua luni, inainte de vacanta asta luuunga. Acesti copii pot adopta foarte usor o rutina constituita din uitat la televizor si vaitat: "Nu am nimic de facut".

Aceste cuvinte pot provoca reale dureri de cap. Chiar si numai ideea unui copil plictisit te poate coplesi.


Prima idee: Cauta toate programele si taberele de vara disponibile. Daca ai putea sa ii faci un program copilului, de la 7 dimineata pana la 9 seara, problema ar fi rezolvata. Totusi problema nu consta in gasirea unor activitati care sa ocupe tot timpul copilului; problema reala este a copilului, nu a ta.

Plictiseala ar trebui sa fie un stimulent al schimbarii, al inventiei. Daca un copil nu este lasat sa se lupte cu plictiseala, creativitatea lui nu va izbucni niciodata. Orice copil se poate gandi la ceva de facut daca este necesar. Poate are nevoie de ceva indrumare in gasirea alternativelor acceptabile, dar el trebuie sa exerseze sa fie creativ.


Ce poti face?

1. Stinge televizorul sau cel putin redu timpul de vizionare.

Copilul, ca si adultul, foloseste televizorul ca un inlocuitor pentru "a gandi" si "a face". Televizorul a devenit o solutie rapida pentru plictiseala si poate duce la dependenta. Daca ii este refuzata aceasta alternativa la "a face", copilul isi va crea intr-un final propriile activitati.

2. Ofera cateva ingrediente de baza pentru activitatile copilului.

Parintii pot indruma fara a deveni parteneri de joaca. Copilul de orice varsta are nevoie de:
 • propriile carti, resurse artistice si de instrumente de scris si desenat.
 • materiale de joaca corespunzatoare stadiului de dezvoltare.
  Aceasta nu trebuie sa reprezinte o mare cheltuiala. Adu-ti aminte ce distractive pot fi in timpul verii cutiile uriase de carton, baltile cu noroi, tasnitoarele.
 • surse de idei
  Exista sute de carti pline cu idei referitoare la activitatile copilului. In cazul copilului mic, parintii ii pot citi despre aceste activitati, copilul care stie deja sa citeasca putand fi lasat sa isi aleaga singur activitatile.


Jocul plictiselii

Chiar daca televizorul este stins si casa este plina de proiecte si activitati potentiale, orice copil va incerca "jocul plictiselii" cu orice parinte disponibil.
 • Jocul il incepe copilul, spunand: "Ma plictisesc, nu am nimic de facut."
 • Parintele este in acelasi timp uimit si iritat, din moment ce camera copilului este plina de lucruri de facut, o noua casuta de jucarie este in curtea din spate si vreo patruzeci de copii se joaca in fata casei.
 • Parintele va replica: "Cum adica te plictisesti?!? De ce nu te poti juca cu... etc."
 • Sau parintele ii va oferi cateva sugestii referitoare la ceea ce ar putea sa faca.
 • In cazul in care copilul vrea sugestii, el va le va urma pe primele si va fugi la joaca.
 • Daca insa copilul vrea sa joace "jocul plictiselii", va gasi un motiv pentru a refuza fiecare si oricare dintre sugestii.
  • "Nu, asta nu foloseste la nimic."
  • "Asta nu-mi place."
  • "Nu vreau sa fac asta."

Cum sa NU joci "jocul plictiselii"

Daca parintele, de buna credinta, ofera cateva sugestii si aceste sugestii sunt refuzate, cel mai bun lucru de facut este detasarea:
"Sunt sigur ca o sa gasesti singur ceva de facut. Esti un copil destept"
Apoi nimic. Nu este nevoie de teorie sau argumente. Refuza sa joci jocul, muta responsabilitatea acolo unde ii este locul, la copil. Daca este necesar, repeta "Sunt sigur ca o sa gasesti singur ceva de facut."

Daca parintele refuza sa joace jocul, copilul se va vaicari, va plange sau isi va acuza parintele ca nu ii pasa de el. Parintele pur si simplu va ignora toate vaicarelile, plansetele si acuzatiile pana cand copilul se va plictisi de joc si va cauta sa faca ceva mai distractiv.

Atentie insa! Copilul creativ are nevoie de mai multa atentie decat copilul care se uita 8 ore pe zi la televizor. Daca ii este permis sa fie creativ, copilul are nevoie de supraveghere. El poate uita regulile casei si va avea activitati care nu sunt acceptabile.

Parintii trebuie sa isi incurajeze copilul sa ceara permisiunea sau macar sa anunte parintii inainte de a face "chestia aia faina la care s-au gandit". Pot fi necesare modificari necesare pentru protectia copilului sau a proprietatii. Si nu uita:
Plictiseala este modul in care natura spune: "Gandeste-te la ceva de facut"Autor: Elaine M. Gibson