Diabetul gestational
Data 12.07.04 06:36


Esti insarcinata in 28 de saptamani. Medicul tocmai ti-a spus ca ai diabet gestational. Trebuie sa fii ingrijorata? Raspunsul pe scurt este DA. O buna ingrijire inseamna de acum incolo foarte mult pentru tine si pentru copilul tau.


Ce este diabetul gestational?

Femeile insarcinate care nu au avut niciodata diabet inainte de sarcina, dar care au avut nivel ridicat al glicemiei (zahar in sange) pe perioada sarcinii sunt diagnosticate ca suferind de diabet gestational. Diabetul gestational afecteaza circa 4% din totalul femeilor insarcinate.
Cauzele diabetului gestational nu sunt inca complet elucidate, dar medicii au formulat cateva ipoteze. Placenta, care este placa turnanta intre mama si fat produce hormonii de sarcina atat de necesari pentru dezvoltarea copilului. Dar, acesti hormoni au efect antagonist asupra insulinei din corpul mamei, ceea ce se numeste in termeni de specialitate - rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina face corpul mamei inapt sa foloseasca corect insulina secretata de pancreas ceea ce duce inevitabil la cresterea glicemiei in sange. In astfel de cazuri gravida are nevoie de aproape de trei ori mai mult fata de nivelul normal de insulina. Diabetul gestational incepe atunci cand corpul nu este capabil sa produca si sa utilizeze insulina necesara pentru sarcina. Fara suficienta insulina glucoza nu poate parasi sangele si nu poate fi transformata prin ardere in energie la nivelul celulelor, caz in care se acumuleaza in sange ducand la hiperglicemie.


Cum poate afecta diabetul gestational fatul?

Diabetul gestational afecteaza mama in ultimul trimestru de sarcina, dupa ce fatul este complet format, dar mai are de crescut. Din aceasta cauza, diabetul gestational nu produce defectele de nastere care pot apare in cazul femeilor ce sufereau anterior sarcinii de diabet. Lasat netratat sau netinut sub control diabetul gestational poate sa produca efecte nedorite asupra copilului.
Pancreasul unei gravide cu diabet gestational lucreaza suplimentar pentru a produce insulina, dar aceasta nu e suficienta pentru a reduce nivelul glucozei din sange. Insulina nu trece bariera placentara spre deosebire de glucoza si alti nutrienti, si un nivel marit de glucoza in sangele ce traverseaza placenta si ajunge la fat ii cauzeaza acestuia hiperglicemie. Din aceasta cauza si pancreasul fatului este fortat sa produca extra insulina pentru a reduce nivelul glucozei din sange. De vreme ce aceasta extra-glucoza primita de la mama prin placenta nu ii este necesara copilului pentru crestere si dezvoltare, toata glucoza excedentara este inmagazinata sub forma de grasime. Aceasta poate conduce la macrosomie - un fat cu greutate mare, peste cea normala. Bebelusii cu macrosomie sunt expusi unor riscuri la randul lor, incluzand fracturi ale umarului in timpul nasterii, datorita nepotrivirii dimensionale dintre mama si fat. Tot datorita nivelului mare de insulina din sangele bebelusului, dupa nastere, cand legatura dintre mama si fat prin placenta nu mai este facuta, noii-nascuti pot avea caderi bruste de glicemie - hipoglicemie sau pot chiar dezvolta probleme de respiratie. Bebelusii cu exces de insulina devin copiii cu risc mai mare de a fi obezi sau adulti care pot dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vietii.


Tratamentul diabetului gestational

Deoarece diabetul gestational poate sa afecteze atat sanatatea mamei cat si pe cea a copilului, tratamentul trebuie inceput imediat ce acesta este descoperit. Tratamentul pentru diabetul gestational vizeaza pastrarea nivelului glicemiei la femeia gravida cu diabet gestational la acelasi nivel cu al celor care nu au aceasta problema. De asemenea tratamentul include in acelasi timp si pastrarea unei diete specifice precum si un program de exercitii fizice zilnice. Poate insa sa includa si testarea zilnica a glicemiei si chiar injectii cu insulina. In functie de rezultatele obtinute cu o varianta de tratament, medicul va decide daca este necesar introducerea si a ltor forme de terapie si in ce momente. Pentru viitoarea mama, tratamentul ajuta la reducerea riscului de operatie cezariana datorita dimensiunilor mari ale fatului, precum si a altor complicatii in timpul nasterii. Respectarea cu strictete a tratamentului prescris inseamna pentru gravida o sarcina sanatoasa si o nastere normala, iar pentru fat evitarea unor probleme de sanatate mai tarziu in viata.


Diabetul gestational - o privire in viitor

Diabetul gestational dispare de regula imediat dupa nastere; dar, o data avut, sansele de a-l dezvolta la urmatoarele sarcini creste considerabil. Exista insa un numar redus de femei la care diabetul gestational inseamna de fapt debutul unui diabet de tip 1 sau 2. Este greu de spus in cazul lor daca au avut doar diabet gestational sau acesta a fost debutul unui diabet care a inceput odata cu sarcina. Aceste femei vor trebui sa continue tratamentul si dupa nastere.
O mare parte din femeile care au suferit de diabet gestational vor face diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Atat diabetul gestational cat si diabetul de tip 2 sunt forme ale rezistenteti la insulina.
Anumite schimbari in stilul de viata pot insa preveni aparitia diabetului dupa diabetul gestational. Schimbarea dietei spre exemplu este unul din cei mai importanti factori, si aceasta trebuie sa includa reducerea consumului de zaharuri, carbohidrati rafinati, grasime, marirea aportului de fibre, legume si fructe proaspete, limitarea aportului caloric zilnic si controlul portiilor. La fel de important este si exercitiul fizic zilnic prin care se arde glucoza in exces, fara a necesita un aport crescut de insulina, combatand insulino-rezistenta. Nu este insa indicata inceperea unui program de exercitii fizice fara a vorbi mai intai cu medicul.


Concluzii

In timp ce diabetul gestational este o cauza de ingrijorare pentru gravide, vestea buna este ca fiecare gravida, ajutata de personalul medical, poate sa isi micsoreze cu succes nivelul glicemiei din sange. Aceasta inseamna ca vor avea o sarcina sanatoasa, nastere fara probleme si, ceea ce e cel mai important - pot da copilului lor un start sanatos in viata.


Sursa: www.diabetes.org