
Anticonceptionalele afecteza fertilitatea?
Data 15.03.16 15:13
 "Cauzează anticoncepţionalele infertilitate?" şi "la cât timp după renunţarea la anticoncepţionale pot să rămân însărcinată?" sunt două dintre cele mai frecvente întrebări pe care şi le pune o femeie care a luat anticoncepţionale o perioadă îndelungată, dar care acum doreşte să fie mămică.
Din fericire, poţi să răsufli uşurată: NU, anticoncepţionalele nu determină infertilitate şi, chiar dacă rămâi însărcinată imediat după renunţarea la acestea, nu sunt riscuri pentu făt, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Acesta a sintetizat pentru Parinti.com patru lucruri de bază, pe care trebuie să le ştii vizavi de anticoncepţionale: cum acţionează în organism pentru a opri o sarcină neplanificată, influenţa asupra fertilităţii (dacă există vreuna) şi asupra sarcinii instalate rapid şi cum trebuie administrate.
Pilulele anticoncepţionale acţionează prin inhibarea ovulaţiei şi imposibilitatea obţinerii unei sarcini în acest fel. Scopul administrării lor este de a împiedică apariţia unei sarcini nedorite, dar de a menţine un ciclu menstrual lunar stabil.
Pilulele anticoncepţionale NU determină infertilitate. "Anticoncepţionalele recente conţin o cantitate mică de estrogen, aşa că nu există nici un fel de probleme ca după oprirea lor să se obţină o sarcina, uneori chiar în prima luna după încetarea administrării", spunr Dr. Vythoulkas.
Există cazuri în care, după renunţarea la anticoncepţionale, a apărut imediat o sarcina. NU există probleme pentru făt dacă se întâmplă acest lucru.
Contraceptivele trebuie administrate la indicaţia medicului ginecolog sau endocrinolog, după un set de analize indicate înainte de administrare. Aceste lucruri vor feri femeia de probleme pe termen mediu şi lung.
Editor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com
|
|
|