Masajul bebelusilor
Data 14.02.05 00:00


Fiecare bebelus doreste sa se simta in siguranta si la caldura, inconjurat de dragostea parintilor. Masajul este cea mai usoara metoda de a-i intari acestuia senzatia ca este ocrotit.

Noua luni a stat in burta mamei, simtind caldura si ocrotire, cu pielea usor stimulata de lichidul amniotic si de uter. Dar dupa nastere, de multe ori sta singur in patutul propriu timp de mai multe ore, iar nimeni si nimic nu-l atinge. Ii lipsesc foarte mult senzatiile din burtica, fapt ce-l determina sa planga si sa se simta parasit.

De masaj, pe langa senzatia ca nu e singur si ca e ocrotit, profita intregul organism, descoperirile stiintifice de ultima ora demonstrand ca masajul mareste cantitatea de hormoni de crestere. De asemenea, circulatia sangelui e accentuata, iar muschii sunt pusi in miscare. Respiratia e mai intensa, iar sistemul digestiv e stimulat si el. De aceea masajul e foarte util la bebelusii cu probleme digestive (colici). Pe langa aceasta, copilul isi descopera corpul. Dupa un masaj care dureaza cam 10 minute, bebelusul pierde energie. Copilul reactioneaza la miscarile usoare ale parintelui, miscandu-si si el intregul corp. Astfel oboseste si va dormi cu mult mai bine.

Masajul s-a facut din cele mai vechi timpuri. In India, de exemplu, imediat dupa nastere, masajul se face cu o minge moale, inmuiata in putin ulei. Aceasta practica se continua timp de 6 sapatamani, inainte de fiecare baie. Ajuta la o buna circulatie a sangelui, la eliminarea toxinelor si intareste sistemul digestiv al bebelusului. Masajul cu mainile se face de la aproximativ o luna, cand bebelusul e destul de puternic, facandu-se aproximativ pana la 18 luni.

Ideale sunt cursurile de masaj, dar exista cateva tehnici simple de masaj care nu necesita prezenta unui specialist.


Ce trebuie sa stim inainte de masaj?

Inceperea masajului se face de obicei dupa caderea buricului. Masajul trebuie sa se faca intr-o incapere incalzita. Alegeti un moment potrivit, cand bebelusul nu e infometat sau obosit. Masajul trebuie sa fie un prilej de bucurie atat pentru parinti, cat si pentru copil. Durata lui e de aproximativ 10 minute.

Bebelusul se aseaza, dezbracat, pe o suprafata plata, calda: o patura asezata pe mocheta e suficient. De asemenea uleiurile speciale pentru masaj, pe baza de plante sau chiar uleiurile de bebelusi incalzite in prealabil in palme ajuta la relaxarea copilului si la o buna alunecarea a palmelor pe corp.

In timpul masajului incercati sa va uitati mereu in ochii bebelusului. Fiti mereu atenti la raspunsurile bebelusului; daca ceva nu-i convine, micsorati apasarea sau pur si simplu va opriti. Cu cat e bebelusul mai mic, cu atat miscarile trebuie sa fie mai usoare. Masajul se face cu toata suprafata palmei, avand grija la intensitatea apasarii. Daca apasarea e prea slaba, copilul se gadila; daca e prea puternica, il doare.


Cateva tehnici de masaj


Pieptul

Faceti miscari de tragere cu mainile (ca si cum ati desena litera I) de la sani catre picioare, pe ambele parti, de-a lungul coastelor. Intoarceti-va inapoi catre sani si reluati miscarile. Apoi masati, tot cu miscari de tragere, alternativ, de la sold pana la umarul opus soldului (soldul stang -> umarul drept, soldul stang -> umarul drept).

Burta

Faceti miscari de tragere de la mijlocul pieptului, de unde incepe cavitatea abdominala pana la osul pubian, alternativ, cu ambele maini. Apoi trasati pe burtica semicercuri in sensul acelor de ceasornic, de la stanga la dreapta. Reluati cele doua tipuri de miscari.

Mainile

Masati bratele cu ambele maini, alternativ, de la umar la incheietura mainii, avand grija sa tineti incheietura cu mana care nu maseaza. Masati apoi incheietura manii si spatele palmei, cu miscari circulare, folosind degetele. Masati si palma bebelusului, de la incheietura pana la degete, inclusiv degetele.

Picioarele

Se face la fel cu masajul mainilor, incepand de la sold pana la inchetura labei piciorului. Talpa se maseaza si ea, in talpa existand centri nervosi pentru majoritatea organelor. Se ia laba piciorului in mana si se plimba degetul mare pe talpa, de la calcai pana la degetele picioarelor.

Spatele

Masati spatele cu ambele maini de la umar pana la fundulet si inapoi (cele doua dare lasate de maini trebuie sa fie paralele). Apoi, cu o mana, faceti miscari de tragere de-a lungul coloanei vertebrale. In incheiere reluati primul tip de miscari, prelungindu-le si pe picioare, inclusiv pe talpi.

La final

Luati manile bebelusului si incrucisati-le pe piept. Urmatoarea miscare e sa luati in acelasi timp mana si piciorul opus si sa le duceti in diagonala, catre soldul, respectiv umarul opus. La sfarsit incrucisati picioarele pe abdomen.

Intrebati si medicul pediatru sau moasa pentru a va da si alte informatii legate de masaj.