Vrei sa ai un copil independent? Atunci aceste recomandari iti vor fi de ajutor
Data 13.12.16 19:07Prin clasa întâi, copilul e mãrișor deja și ar trebui sã se despartã cu ușurințã de mami și tati. De fapt, s-ar putea chiar sã fie entuziasmat sã-și petreacã o searã la un prieten ori sã stea un weekend la bunici (în eventualitatea în care nu a petrecut deja cel puþin o vacanþã la ei).

Nu te speria, nãzdrãvanul este încã puiul tãu, ce-i drept mai puternic și independent, și s-ar putea chiar sã aibã nevoie de ajutorul tãu și al lui tati pentru a face fațã unei despãrțiri! Mai ales în cazul unui copil timid, retras, anxios, care poate fi mai sensibil la o despãrțire.

· Anxietatea copilului ºi a adolescentului

Strategii pentru a-þi ajuta copilul sã fie independent

Copilul tãu devine tot mai independent.
Prietenii – adulți sau copii – sunt tot mai importanți pentru el. Știe și poate sã îndeplineascã diverse sarcini pe care i le dai: își face patul, își strânge din camerã, duce gunoiul, poate chiar sã pregãteascã micul dejun – cereale cu lapte, un mic sandviș. Încurajeazã-ți copilul, aratã-i cã ai încredere în el!

Una dintre principalele (și cele mai dificile) provocãri pentru un pãrinte este sã gãseascã echilibrul între protejarea și ghidarea copilului, de care încã mai este nevoie, pe de o parte, și oferirea libertãții de a explora, experimenta, pentru a deveni o persoanã independentã și sigurã pe ea Așa cã permite-i puștiului tãu sã încerce și sã experimenteze lucruri noi (potrivite vârstei lui) și rezistã tentației de a interveni. Dacã te oferi de fiecare datã sã faci lucrurile în locul lui, nu faci altceva decât sã-i accentuezi dependența și sã diminuezi încrederea lui în propriile sale forțe.

Stabilirea de relații și legarea de prietenii sunt foarte importante la aceastã vârstã.
Sugereazã-i sã-și invite prietenii acasã. Pentru el conteazã foarte mult sã-și arate casa prietenilor, sã-și prezinte pãrinții, jucãriile și lucrurile la care þine.

Nu-l obliga sã fie mai amabil decât se simte confortabil
Asta nu înseamnã sã nu-i atragi atenția când constați cã este nepoliticos. Dacã, în schimb, nu-i place sã fie pupat cu foc, strâns în brațe, nu dorește sã meargã în brațele cuiva, nu-l obliga. Trebuie sã fie politicos, desigur, dar lasã-l sã stabileascã el singur în ce mãsurã se simte confortabil sã-și afișeze afecțiunea în public.

Nu se simte în largul lui sã rãmânã peste noapte la un prieten?
Atunci nu-l forța. Stabiliți însã o dupã-amiazã în care sã faceți o vizitã unui prieten, luați cu voi ursulețul cu care doarme, periuța și pasta de dinți – pentru o searã mai lungã ºi o gustare „între prieteni”. Pe la nouã seara, când se apropie ora de somn, puteți sã mergeți împreunã acasã. Copilul va avea acum curajul ca data viitoare sã rãmânã peste noapte la prietenul lui, la care s-a simțit atât de bine, sau va dori sã stea chiar acum - important este sã nu-l forțezi. Fie cã este mai retras și trebuie încurajat, fie cã este nerãbdãtor sã-și petreacã o searã la prietenul lui cel mai bun, spune-i cã poate sã telefoneze oricând dacã doreºte sã se întoarcã acasã.

Foto: 123RF