Enterocolita la copii.
Data 14.07.17 06:50



Vara, riscul infecþiilor stomacale creºte.

Dacã puiul tãu are dureri de burticã, scaune moi ºi o stare generalã proastã, e posibil sã aibã o indigestie sau – mai rãu! – enterocolitã.

Enterocolita la copii este una din afecțiunile frecvente, mai ales vara. Lipsa unei igiene riguroase, combinaþia de alimente nepotrivite, spãlarea lor superficialã, expunerea micuþului la unele medii riscante (inclusiv locul de joacã din parc) îi pot cauza acestuia probleme cu stomacul. Cum deshidratarea se produce rapid la copiii mici, e important sã ºtii ce ai de fãcut pentru a-i ameliora cât mai rapid situaþia.

Diareea este principalul semn care anunþã cã micuþul tãu are probleme cu burtica. Poate avea o infecþie cu un virus precum rotavirusul, cu o bacterie precum salmonella sau, mai rar, paraziþi precum giardia. De regulã, la copii, de vinã sunt virusurile. Pe lângã scaunele moi (care pot sã aparã ºi la interval de câteva ore), puiul poate vãrsa, face febrã sau poate avea crampe la burticã. În acest ritm, dupã o perioadã se ajunge la deshidratare. În funcþie de imunitatea copilului, reacþia la infecþie poate fi diferitã.

Ce e de fãcut?
În episoadele în care micuțul este stricat la stomac, hidratarea este esenþialã. Soluþiile de rehidratare care se gãsesc în farmacii sunt de luat în calcul, însã nu toþi copiii le acceptã. Sunt ideale, deoarece conþin sãruri ºi zaharuri în cantitãþi echilibrate. Dacã bebe bea lapte praf, renunþã la formula obiºnuitã ºi cumpãrã una fãrã lactozã, produsã special pentru copiii cu diaree (se gãsesc mai multe tipuri în farmacii). Micuþii alãptaþi la sân trebuie însã hrãniþi cu lapte matern în continuare. Ai grijã inclusiv la igiena ta, cãci bacteriile ºi viruºii se pot transmite uºor ºi la ceilalþi membrii din familie.

Dacã aþi început diversificarea, orezul (simplu sau cu morcov) ºi zeama de orez pot face minuni pentru un stomãcel deranjat. Dã-i sã pape în cantitãþi mici ºi nu-l obliga când refuzã. De asemenea, ar trebui sã bea câte o guriþã de apã la fiecare 10-15 minute. În cazul în care varsã dupã ce a primit apã, nu-l forþa. Dã-i întâi doar o linguriþã ºi, dacã nu vomitã, mai dã-i încã una peste 5 minute. Apoi creºte treptat cantitatea pânã ajungi la 50-60 ml pe orã. Atunci când i se mai amelioreazã starea, poþi începe sã-i dai supã limpede de legume – pe bazã doar de albiturã, dovlecei, mult morcov, dar fãrã cartof, ardei sau ceapã. Dacã o tolereazã bine, dupã câteva zile i-o poþi da pasatã ºi poþi adãuga ºi cãrniþã slabã (cu condiþia sã o fierbi separat de legume). În funcþie de evoluþia copilului, pediatrul îþi va spune când poþi începe sã-i dai ºi brânzã dulce simplã, mãr copt, bananã sau iaurt.

Dacã are peste nouã luni ºi ºtie deja sã zdrobeascã alimentele în guriþã, îi poþi da grisine sau sticksuri. Este foarte important ca pe toatã perioada sã menþii permanent contactul cu pediatrul ºi sã-l anunþi despre orice modificare apare în starea copilului. Doctorul îþi va indica paºii pe care îi ai de urmat în dietã, dar ºi ce tratament medicamentos trebuie urmat. Þine cont cã în toatã aceastã perioadã nu ai voie sã-i introduci niciun aliment nou în meniu!

Semnele care te trimit la medic
În cazul copiilor mai mici de șase luni este obligatoriu sã te adresezi pediatrului de la primele simptome. Reține cã este extrem de important sã eviți deshidratarea. Dacã puiuțul nu poate sã bea lichide sau dacã tot ce bea varsã, cere ajutor medical. Simptomele care impun prezentarea la medic includ: somnolenþã, sânge în scaun sau în vomã, stãri de vomã care dureazã mai mult de 48 de ore, febrã ridicatã, abdomen umflat, deshidratare care se manifestã cu urinãri rare sau inexistente, sete extremã, gurã uscatã ºi plâns fãrã lacrimi.