Cat timp sunt atenti prescolarii?
Data 18.08.17 07:23Cei mici devin mai rabdatori cu trecerea timpului, insa atunci cand se afla la varsta prescolara e important sa stim cum le putem mentine atentia cat mai mult si cate ore pe zi putem lucra cu ei.

Ai observat ca atentia copilului tau este greu de mentinut mult timp si iti faci griji ca va fi neascultator la gradinita. Trebuie insa sa stii faptul ca la gradinita cadrele didactice au grija sa organizeze orarul in asa fel incat cel mic sa nu se plictiseasca si in acelasi timp sa fie cat mai aproape de obiectivele propuse de programa.

Particularitatile de varsta sunt importante
Un aspect deosebit este ca rabdarea ca si multe alte calitati se poate educa si cultiva in timp. Aceasta variaza: la copiii mici activitatile obligatorii trebuie sa dureze 20-30 de minute, pe cand la cei mari pot dura 45 de minute.

Diversitatea activitatilor
Activitatile pe centre de interes ce se desfasoara in prima parte a zilei ajuta copilul sa treaca pe la 2, 3, 4 centre, stand la fiecare cateva minute. In cadrul activitatilor importante intotdeauna este bine ca educatoarea sa alterneze lucrul intens cu un joc, un cantec, putina gimnastica, tocmai pentru a nu pune la grea incercare rabdarea celui mic. In jocurile de grup trebuie integrat si solicitat fiecare copil. Cand cei mici se joaca individual la masute cu diferite jucarii (acestea trebuie sa fie atractive!) este indicat sa se schimbe la 10-15 minute deoarece cel mic intotdeauna este in cautare de nou.

Copilul tau doreste diversitate
Parintii nu trebuie sa se panicheze daca si acasa cei mici trec cu usurinta si rapiditate de la o activitate la alta. Cei mici vor capata rabdarea odata cu inaintarea in varsta. Ei vor cauta ineditul, atractivul, surpriza. Pe de alta parte, cei mari care au trecut deja de aceasta etapa, ajung sa se concentreze mai mult si au cateva activitati preferate in cadrul carora isi utilizeaza la maximum capacitatile si rabdarea.

Sfaturi pentru mamici
Bine de stiut este ca nu se poate cultiva rabdarea in fata televizorului pentru ca acesta il poate agita pe copil in final facandu-l sa isi doreasca sa desfasoare o sumedenie de lucruri concomitent. Rabdarea se educa prin: activitati de miscare, povesti interesante in care tonul si fluctuatiile glasului educatoarei sau al mamei ii pot capta atentia prin alternarea lucrului cu jocuri tocmai pentru ca piticii sa nu isi piarda interesul, atentia, rabdarea.