De ce este somnul important?
Data 15.05.18 11:47Doamna doctor Mihaela Oros ne-a vorbit miercuri, 2 mai, despre tulburarile de somn la copii in cadrul evenimentului Ai grijă de somnul copilului tău!- a III a ediție”.

“Somnul este o necesitate fiziologică de bază, la fel de importantă precum respirația și alimentația. În timpul somnului se produc numeroase procese care ne ajută atât la restaurarea și funcționarea noastră pentru a doua zi, cât și funcționalitatea noastră în ansamblu.

În timpul somnului:
1. Se secretă hormonii de creștere
2. Se reglează imunitatea și temperatura
3. Se reglează memoria și învățarea
4. Se integrează funcțiile sociale.
Lipsa unui somn sănătos și odihnitor se manifestă în timpul nopții prin sforăit, somn agitat, treziri frecvente, coșmaruri, transpirații în timpul nopții, iar în timpul zilei apar somnolența (copiii adorm în timpul orelor la școală), cefalee matinală, apetit scăzut, tulburări de concentrare și de memorie, iritabilitate, hiperactivitate.

În timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adaugă și somnul REM, caracterizat prin mișcarea rapida a ochilor. Primele trei etape se mai numesc și somnul de tip non-REM (NREM).

Trecerea progresivă prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 și până la somnul REM formează un ciclu de somn, după care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulți durează între 90 și 110 minute.

În jurul vârstei de 6 luni aceste cicluri de somn vor fi de aproximativ 70 minute și se vor concentra în principal pe parcursul nopții. Treptat ciclurile de somn vor fi mai lungi până vor ajunge la 90-120 minute și se vor repeta de 4-5 ori pe noapte, la fel ca în somnul unui adult sănătos.” a explicat doamna doctor Mihaela Oros.

Dr. Mihaela Oros se numără printre puținii specialiști în somnologie din România, disciplină care identifică și tratează tulburările de somn ale copiilor și afecțiunile pe care le generează.

Conferința a fost organizată de Asociația MedExperts și Ella Congress&Events.
Mulțumim pe această cale partenerilor noștri Babylino, care se îngrijește de confortul bebelușilor noștri în fiecare zi, Carmol Junior, Cavit și BioAleea.

Și nu în ultimul rând, mulțumim tuturor partenerilor media: Revista Baby, Bebelu.ro, SuntParinte.ro, Revista Slab sau Gras, MamicaActiva.com, Centrul de Parenting, Bebeh.ro, Recreativo, BabySpace, Stilul meu de viata, Mama are blog, Pagina de Psihologie, Romedic, Sipet de Sidef.

Despre Speaker
Doctor în științe medicale, medic primar pediatru și specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologia pediatrică și polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA, Dr. Mihaela Oros este coordonatorul Centrului de Somnologie Pediatrică Regina Maria, conducând o echipă multidisciplinara de medici pediatri, pneumologi, ORL-iști, neurologi și psihologi cu experiență în somnologia la copii.

Este membră activă în Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Europeană de Pneumologie, membră în Comitetul Director al Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie și din anul 2010 este delegat național al GINA (Global Inițiative for Asthma) – forumul la nivel mondial implicat în îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu astm.
A fondat Asociația pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți a cărei misiune este educația și accesul medicilor la informații valide și de ultima oră; A dezvoltat laboratoare de studiu al somnului la copii.

Dr. Mihaela Oros a inițiat prima cercetare în România privind prevalența problemelor respiratorii în timpul somnului la copii și adolescenți. S-a dovedit că 1 din 10 copii sunt la risc de a dezvoltă o tulburare de respirație în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă în somn.

Despre Organizator
MED EXPERTS este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă, care își propune promovarea inovației în medicină, informarea și educarea publicului larg în spiritul unui stil de viață sănătos, echilibrat.

În 2017 Med Experts a început campania “Arta de a trăi frumos și sănătos” care s-a concretizat în numeroase evenimente dedicate oamenilor preocupați de sănătatea lor, a familiei și a colegilor lor.
Peste 1000 de oameni s-au bucurat în 2017 de evenimente și workshopuri aplicate ce promovează prevenția și un stil de viață sănătos.