Un calvar mai mic sau mai mare? Cum tratam colicile bebelusului?
Data 20.09.18 16:15Colicile bebelușilor denumesc generic fenomenul plânsului prelungit al sugarilor în primele trei luni de viață.

Ca mămică, dacă observi la bebeluşul tău o stare de irascibilitate sau un plâns care durează în total mai mult de trei ore în fiecare zi, câteva zile pe săptămână, mai mult ca sigur colicile şi-au făcut apariţia. Plânsul se manifestă mai ales seara și uneori persistă și după vârsta de trei luni.

Dacă bebeluşul tău este sănătos și ia bine în greutate, aproape cu siguranţă stările de iritabilitate vor indica apariţia colicilor. În caz contrar, plânsul ar putea fi un semnal de alarmă pentru alte probleme medicale.

Colicile nu şi-au găsit până acum o explicaţie concretă, cauza lor fiind un subiect controversat. De obicei, colicile se asociază cu posibile cauze fiziologice.

Unul din motivele pentru care bebelușii plâng atât de mult în primele luni de viață ar putea fi durerile abdominale provocate de sistemul digestiv imatur. În intestinul copilului se acumulează gaze care duc la balonări dureroase. Bebelușii hrăniți cu biberonul sunt mai expuși la apariția colicilor, deoarece înghit în timpul mesei cantități mai mici sau mai mari de aer, ceea ce duce la apariția de crampe abdominale. Trebuie avut în vedere ca tetina să fie tot timpul plină cu lapte.

Alte remedii pentru ameliorarea stării de disconfort al celui mic, naturale şi la îndemână, le discutăm în punctele care urmează:

1. Poziţia din timpul mesei
Atunci când îţi hrăneşti puiul, încearcă să îl menţii în poziţie verticală, indiferent că îl alăptezi natural sau cu biberonul. Laptele va trece mai uşor prin sistemul digestiv al micuţului. Dacă cel mic stă ghemuit sau aplecat în timpul hrănirii, exista o posibilitate mai mare să înghită aer şi să-l doară apoi burtica din cauza gazelor.

2. Un mic ajutor după masă
Este important ca bebe să sugă corect la sân, pentru a înghiţi cât mai puţin aer. Aşează-l apoi cu grijă pe umărul tău şi ajută-l să eructeze. Aceasta îl va ajuta să elimine bulele de aer din stomăcel. Nu e nevoie să aştepţi terminarea mesei:
– daca alăptezi natural, ridică-l pe umăr, să eructeze când îl muţi de la un sân la altul;
– daca îl hrăneşti cu biberonul, fă pauze la câteva minute, pentru a-i da un răgaz micuţului să eructeze.

3. Alege tetina potrivită
Dacă cel mic este hrănit cu biberonul, sticluţa şi tetina trebuie alese cu grijă. Bebe are nevoie de un biberon care nu permite înghiţirea aerului în timpul mesei. Se recomandă o tetină cu flux mediu – nici prea lent, ca bebeluşul să nu primească prea puţin lapte şi să fie nevoit să sugă mai tare (cu riscul de a înghiţi aer), nici prea rapid, ca micuţul să nu trebuiască să înghită repede laptele.

4. Linişte şi pace
În primul rând, ai grijă să îi oferi bebeluşului hrană atunci când cere şi să nu aştepţi până când îi este foarte foame. Dacă cel mic plânge şi se agită, va înghiţi şi mai mult aer. Creează-i un mediu liniştit, care să nu îl distragă în timpul mesei. O lumină caldă şi muzică ambientală în surdină îl vor ajuta să se calmeze şi să mănânce pe îndelete.5. Fereşte-te de alimente alergenice
Diverse substanţe din alimentele consumate de mămică (în special proteinele din laptele de vacă) pot trece în laptele matern, influenţând şansele puiului de a face colici. Poţi să renunţi o perioadă la lactate şi la alte alimente cu potenţial alergenic sau care i-ar putea irita stomăcelul, cum sunt mâncărurile picante, grâul, nucile, căpşunile, usturoiul şi legumele crucifere (varză, broccoli, conopida). Nu uita însă că o dietă echilibrată este importantă şi pentru tine şi pentru copilul tău.

6. Formula de lapte praf
Laptele praf nu provoacă de regulă apariţia colicilor. Totuşi, este recomandat să întrebi pediatrul dacă este cazul să schimbi formula de lapte praf şi să alegi o variantă care nu conţine proteine din lapte de vacă.

7. Ora mesei
Este bine să îl hrăneşti pe cel mic doar atunci când îi e foame, pentru că supraalimentarea favorizează apariţia crampelor abdominale. În rest, ajută să te ţii de rutina cu care v-aţi obişnuit – baie, plimbări, somn la intervale strategice. Bebeluşul se va învăţa astfel cu un program şi nu va mai fi agitat.

8. Ceai de plante şi formule naturale
Experienţele altor părinţi sunt o sursă extraordinară de trucuri pentru uşurarea disconfortului celui mic. Multe mămici te vor sfătui să-i oferi micuţului o băutură slabă (macerat) din plante cu efect calmant, care îi vor atenua crampele abdominale. Poţi încerca să folosesti muşetel, melisa, anason, fenicul, mărar, mentă sau îi poţi cumpăra direct o formulă concentrată naturală care să conţină astfel de plante. De exemplu, Baby Drink este o pulbere micronizată 100% naturală, produsă din mentă, muşeţel, lemn dulce, anason şi cimbru. Pulberea se dizolvă în 50 ml de apă fiartă şi răcită ulterior şi se administrează copilului între mese, de la 2 până la 4 ori, fără a necesita îndulcire sau încă o fierbere. Combinate, ingredientele naturale din Baby Drink luptă eficient împotriva indigestiei, constipaţiei şi flatulenţei.

9. Masaj şi apă călduţă
Un masaj delicat la burtică, în sensul acelor de ceasornic, îl va ajuta pe bebe să elimine gazele şi să se simtă mai bine. Pentru a elibera tensiunea, mai poţi încerca să ţii bebeluşul pe genunchi, cu faţa în jos şi să-i masezi uşor spatele.
O sticlă cu apă călduţă pe burtică mai poate ajuta la calmare. Apa trebuie să aibă o temperatură medie şi să se afle într-un recipient înfăşurat într-un prosop moale. Poţi aşeza sticla pe abdomenul tău, iar apoi să întinzi bebelusul deasupra, pentru a nu-i apăsa greu pe burtică. Nu uita că remediile funcţionează diferit în funcţie de organismul fiecărui bebeluş. Important este să îţi menţii calmul şi să încerci variate metode până ajungi la una eficientă. Împărtăşeşte cu noi şi alte mămici sfaturile care te-au ajutat până acum în perioada colicilor.