
O plantă splendidă și foarte bună pentru ficat
Data 07.11.18 15:58
 „A fost odată un prinț frumos, care lupta cu zmeii și cucerea domnițele. Când l-a răpus un zmeu rău, Dumnezeu s-a îndurat și l-a făcut o planta frumoasă din el, cu numele de Armurariu.”
Așa ar putea începe legenda acestei plante cu atâtea calități, din familia Asteraceae, care crește în aproape toată lumea. Popular, i se mai spune și „Ciulinul laptelui”.
Planta este și foarte frumoasă, produce flori de un violet intens, tentante pentru fluturi şi păsări. Ciulinul laptelui este găsit în întreaga lume.
Denumirea științifică este Silybum marianum. Din el se extrage un medicament hepatoprotector, silimarina. Deși molecula este naturală (și noi știm că natura nu greșește) se recomandă citirea cu atenție a prospectului Silimarinei.
Principiile sale active care se degradează repede în timp, de aceea, pulberea de armurariu se oxidează după 24 de ore și devine toxică. Similarina din armurariu este foarte bine tolerată de corp.
Ciulinul laptelui fost folosit de milenii în practicile de medicină tradiționala în toată Europa, China şi India.
Silimarina - leacul ficatului obosit
Silimarina este una din cele mai eficace substanțe recomandate în protecția ficatului, mai cu seamă în hepatita cronică. Silimarina stimulează refacerea celulelor hepatice prin sinteza proteinelor, și împiedică pătrunderea în interiorul membranei celulare a unor toxine. Este indicată celor care lucrează în mediul toxic.
Ai consumat ciuperci toxice? Armurariul are efect atunci când o persoană a consumat ciuperci toxice care conțin alfa-amanitina și faloidină, substanțele existente în Amanita muscaria, de exemplu.
Există salate simandicoase cu armurariu
Dacă vrei să te bucuri de această plantă fără să ai senzația că iei medicamente, poți să o faci salată, iar fructele se pot prepara în ceaiuri și tincturi.
Cei sofisticați și îndrăzneți pot să și gătească armurariul. Există rețete cu rădăcină fiartă, sau crudă. Mugurii se pot prăji în unt, capetele de flori arată ca anghinarea și se prepară la fel. Tulpinile pot fi curățate şi înăbușite. Pentru că substanțele sale benefice devin repede toxice în timp (nu mai mult de 24 de ore la frigider pulberea), este bine să fii sigur că ceaiul este în termenul de valabilitate.
Alte aplicații farma
Ciulinul laptelui mai are aplicații farmacologice în patologiile vezicii biliare, în depresie, tulburări de alăptare, alergii sezoniere (este un bun adjuvant în terapia combinată cu antihistaminice convenționale), arsuri la stomac, simptomele menopauzei, leziuni epiteliale și diabet de tip 2 (ameliorează sensibilitatea la insulină & colesterol), în boli de inimă, obezitate şi tulburări neurodegenerative.
Se cercetează dacă poate fi folosit în inhibarea debutului și progresiei unor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de prostată, de sân, de col uterin, de colon și cel gastric. E bun la tratarea dispepsiei (arsuri stomacale), mai ales combinat cu alte extracte de plante, cum e roinița, angelica, menta și mușețelul.
O plantă minunată pentru femei
Ciulinul laptelui are efecte bune și în sindromul premenstrual și problemele legate de menopauză. O combinație de plante de tipul trifoi roșu, ginseng și armurariu reduce bufeurile, schimbările de dispoziție, tulburările ciclului menstrual, transpirațiile nocturne şi crampele. O anumită specie a plantei, numită Thisilyn, ajută la repararea pielii după radioterapia prescrisă în cancer mamar.
Sursa Digital Workforce Sursa foto: https://pixabay.com/en/milk-thistle-silybum-marianum-1389676/
|
|
|