(P) Back To Work, Back to School: Legătura dintre somn și productivitate
Data 17.09.20 14:40La muncă sau la școală, oricine își dorește să fie cât mai productiv. Să fii cel care găsește cele mai bune soluții la muncă, iar copilul tău să fie acela care răspunde cel mai des la ore sunt probabil dorințe la care te-ai gândit.Soluția pare clară – muncește mai mult pentru rezultate mai bune. Însă, lucrurile stau puțin diferit. Paradoxal, prea multă muncă poate duce la scăderea drastică a rezultatelor și productivității, deoarece merge mână în mână cu epuizarea și lipsa de somn.[1]

În conferința TEDX The Science of Sleep (and the Art of Productivity), dr. Matthew Carter, care a studiat îndelung importanța somnului și efectele sale, susține că lipsa de odihnă este la fel de nocivă ca fumatul sau ca mâncarea nesănătoasă și totuși „Un campus plin de persoane care arată obosite descrie orice facultate sau chiar liceu.”, iar „Aplicanții pentru job-uri menționează cu mândrie în interviuri că dorm 3-4 ore pe noapte.”[2]

Organismul poate fi productiv doar dacă are de unde să își ia energia necesară, iar un om care muncește mai puțin, dar se odihnește destul va fi mai rapid și mai eficient decât unul care muncește neîntrerupt, dar nu apucă să doarmă.

Odihna suficientă te ajută la:


Capacitate mai mare de concentrare


Când ești obosit, îți este mai greu să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai de făcut și să ignori distragerile de atenție de care te lovești, mai ales într-un birou zgomotos sau într-o sală de clasă cu mulți elevi.

Decizii mai bune și mai puține greșeli


O minte odihnită gândește mai bine și va găsi soluțiile potrivite în orice situație. Chiar și oboseala medie îți poate reduce viteza de reacție și capacitatea de a procesa informațiile cu până la 50%.

Memorie îmbunătățită


Capacitatea de memorare este legată de un somn suficient. În timp ce dormi, creierul înmagazinează informațiile adunate pe parcursul zilei.

Previi sindromul burnout


Prezent atât la copii, cât și la adolescenți, nu doar la adulți, acest sindrom poate duce la probleme serioase de sănătate, prin slăbirea sistemului imunitar.

Dezvoltarea organismului


Pentru copii, somnul este esențial în dezvoltarea armonioasă a organismului, atât din punct de vedere al proceselor mentale, cât și fizic.
La adulți, pentru productivitatea fizică, fie că vorbim de atleți profesioniști, fie că vorbim de cei care vor să slăbească sau să se mențină în formă, somnul este la fel de important. „Hormonii de creștere sunt eliberați cu precădere în timpul somnului și produc 3 efecte: creșterea mușchilor, creșterea oaselor și metabolizarea grăsimii.” – dr. Matthew Carter[3]

Cum să dormi mai bine


Este important să nu pui niciodată somnul pe plan secundar, ca un obicei care poate fi înlăturat atunci când programul se aglomerează, și totodată, să nu încurajezi acest comportament nici la copilul tău. Pentru a dormi mai bine urmează acești pași:

Organizează-ți programul zilnic


Dorința de a face cât mai multe într-o zi, poate duce la supraîncărcare și amânarea orei la care te culci. Organizează-ți ziua realist și lasă pe mâine sarcinile care nu sunt urgente. Cu o oră înainte de culcare relaxează-te, deconectează-te de la stresul cotidian și mai ales de la muncă. Culcă-te mereu la aceeași oră.

Lasă deoparte gadget-urile


Lumina albastră și stimulii de la imaginile gadget-urilor îți agită mintea și te fac să adormi mai greu. Pune deoparte telefonul cu cel puțin jumătate de oră înainte să te bagi în pat și obișnuiește-ți copilul să nu se uite la seriale sau la televizor înainte de culcare.

Alege un produs care să te ajute – păturile ponderate


Uneori, este posibil ca atât tu, cât și copilul tău, să aveți perioade în care stresul își face simțită prezența și în ciuda strădaniilor, să nu reușiți să adormiți sau dimpotrivă, să aveți parte de un somn agitat, deloc odihnitor.
O variantă pentru astfel de situații sunt păturile ponderate. Acestea sunt pături grele, care au între 8-12% din greutatea celui care o folosește, asigurând astfel un efect relaxant, datorită stimulării prin presiune profundă. Greutatea este distribuită în mod egal pe suprafața corpului, funcționând ca o îmbrățișare strânsă cu efect de calmare, determinând organismul să producă serotonină (hormonul „fericirii”) și melatonină (hormonul „somnului”) și să reducă nivelul de cortizol (hormonul „stresului”).

Pe scurt, sunt cheia către un somn profund și liniștit, care va duce la productivitate maximă pentru tine și copilul tău.

Iar acum, poți comanda o astfel de pătură chiar din România, de pe site-ul Hug Me Blanket, care produce pături ponderate realizate manual, din materiale de înaltă calitate, hipoalergenice, ideale deopotrivă pentru adulți și copiii de peste 3 ani.

„Povestea Hug Me Blanket este bogată în luni de studiu și cercetare, combinații de materiale, un curs de antreprenoriat, o finanțare România Start-up Plus, mult curaj și un angajament neîntrerupt de a oferi soluții palpabile, eficiente, accesibile și prietenoase cu buzunarul oricărui român preocupat de calitatea odihnei sale.” – Anamaria Pirea, Fondator Hug Me Blanket.

Disponibilă în trei dimensiuni, junior, medium și maxi size, pătura ponderată poate fi personalizată în funcție de nevoile și preferințele clientului, la nivel de cromatică, textură și design. Potrivit Aneimaria Pirea, fondatoarea brandului, „Hug Me Blanket este soluția pentru somnul liniștit al întregii familii.”

Profită de oferta Hug Me Blanket pentru un somn odihnitor


www.hugmeblanket.ro/produse

Până pe 30 septembrie, poți achiziționa păturile perfecte pentru tine și copilul tău cu o reducere de 20% la orice comandă. Tot ce trebuie să faci este să introduci codul „SomnUsor20” în căsuța de „cod cupon”, înainte de finalizarea comenzii.

În final, nu uita să ții cont de cele trei elemente fundamentale pentru un somn odihnitor:

  • cantitate – o persoană are nevoie de 8 ore de somn pe noapte;

  • calitate – odihna este benefică dacă este profundă și dacă organismul tău reușește să se relaxeze;

  • regularitate – păstrează același program de somn și respectă-l în fiecare zi.

 

[1] ScienceDirect, Job stress and poor sleep quality: Data from an American sample of full-time workers, Hannah K.Knudsen, Lori J.Ducharme, Paul M.Roman, disponibil la sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953607000676?utm_source=zapier.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zapier (consultat la 11.08.2020)

[2] TEDxNorthAdams, The Science of Sleep (and the Art of Productivity), Dr. Matthew Carter, disponibil la youtu.be/894jQkeewiU (consultat la 13.08.2020)

[3] ibid.


Sursă foto: www.hugmeblanket.ro