10 reguli pentru mesele școlarului
Data 13.10.20 07:00
Știm deja că nutriția joacă un rol crucial în dezvoltarea capacității intelectuale a copilului tău. Iar acum, că a început școala, e bine să ții cont de câteva reguli.

Micuții care au un meniu sănătos și nu sar peste micul dejun (din contră, au parte de unul echilibrat) dau randament mai bun la școală, au mai multă energie și sunt mai atenți. Nu este greu să faci alegeri corecte... Folosește-te de ideile de mai jos pentru a alege anumite alimente care ar trebui consumate mai des, dar și pentru a înțelege care sunt cele pe care să le eviți.

Savurează mâncarea


Mesele nu trebuie privite ca fiind ceva obligatoriu, ci ca o... desfătare. Nu mâncați pe fugă și nu vă certați la masă. A mânca repede-repede sau cu ochii în televizor vă distrage atenția de la actul de a mânca, în sine. Drept urmare, nu mai sunteți atenți la ceea ce propriul corp vă transmite și ori mâncați mai mult decât e nevoie, ori pur și simplu mâncați în mod automat, fără a mai savura alimentele.

Nu exagera cu porțiile


Pune în farfurie exact cât mâncați și folosește farfurii, boluri, castronașe potrivite – cel mic ar trebui să aibă propria farfuriuță. Dacă tu îi umpli mereu farfuria, e normal ca micuțul să se simtă din start descurajat și să-i piară toată pofta de mâncare!

Pune mai des în farfurie următoarele alimente


Legume, fructe, cereale integrale, lactate și brânzeturi. Acestea conțin nutrimente de care organismul are atâta nevoie, inclusiv potasiu, calciu și fibre. Acestea ar trebui să constituie baza pentru mesele principale și gustări.

Citește și: Cele mai bune 10 legume pentru copii

Alege corect lactatele


Când vine vorba de un copil în creștere, nu ai de ce să îi dai lactate degresate sau semidegresate. Grăsimile joacă un rol important în dezvoltarea lui. Pe de altă parte, voi, adulții, puteți consuma lactate mai slabe, așa încât să țineți sub control aportul zilnic caloric.

Fructele și legumele trebuie să ocupe jumătate din farfurie


Este o regulă simplă, după care te poți orienta când pregătești masa. Ideal ar fi să ai un... curcubeu la masă. Alege legume roșii, portocalii și verzi (ca de exemplu roșii, morcovi sau cartofi dulci, broccoli). Fructele pot servi drept desert sau ca gustare, în sine.

Cel puțin jumătate din cerealele consumate ar trebui să fie integrale


Desigur, ideal ar fi să renunțați cu totul la „făinoasele albe“. Dar dacă piticului nu prea-i plac cele integrale, atunci măcar înlocuiește o parte din ele. Ai de unde alege... Spre exemplu, dacă nu e chip să renunțe la pâinea albă, optează în rest pentru orez brun, paste din cereale integrale sau fulgi de ovăz strecurați în laptele cu cereale de la micul dejun.

Evită următoarele alimente


Produse cu mult zahăr, sare sau prea multe grăsimi. Cu alte cuvinte, mai puține prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, sucuri, mezeluri, cârnați, bacon sau crenvurști.

Fii atentă la cât sodiu consumați


Revenim, astfel, tot la un consum moderat de sare. Citește atent etichetele produselor atunci când le cumperi și orienteazăte către cele pe care este menționat „fără sare adăugată“ sau „conținut redus de sare“.

Beți apă, nu suc


Desigur, ocazional, îi poți da un fresh de fructe preparat în casă. Dar nici acesta prea des. Sucurile din comerț, băuturile carbogazoase sau energizante ar trebui să nu existe deloc la voi în casă.

Aspectul contează


Până la urmă, pentru copii, efectul vizual este puternic. Așa că servește-i micul dejun în farfuriuțe cu personajele preferate, laptele în cană colorată, fă-i sandvișuri în formă de gărgărițe, clovni sau orice alt personaj sau animăluț haios. Totul e ca micul dejun să fie... distractiv!

Citește și: 10 semne că cel mic are nevoie de aparat dentar


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock