(P) 3 metode să-ți obișnuiești copilul cu dentistul
Data 02.03.21 14:52
Sănătatea orală a copilului joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea întregului organism. Să fii părinte nu este un lucru ușor, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei există o mulțime de modalități prin care educarea micuțului devine mult mai ușoară. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea medicului dentist, părinții trebuie să aibă în vedere pregătirea micuțului folosind jocuri și produse de igienă orală, pentru ca acesta să înțeleagă ceea ce se va întâmpla în momentul în care ajunge la cabinetul stomatologic.

În plus, alegerea medicului dentist trebuie făcută cu atenție. De regulă, un medic stomatolog pedodont este cel mai indicat, deoarece este specializat în lucrul cu cei mici și poate lega ușor o prietenie cu ei. De asemenea, atmosfera din cabinet este importantă. Pe lângă aparatura de ultimă generație, un cabinet pentru copii trebuie să îi poată ajuta pe cei mici să intre într-o lume plăcută, cu jocuri și personaje din povești, care să îl facă să se întoarcă cu plăcere. Aici ai toate detaliile despre cum să-ți ajuți copilul să iubească mersul la medicul dentist, dar iată, pe larg, 3 dintre metode.

1. Folosește jocuri de rol


Învățarea cu și prin joc a fost folosită și este în continuare cea mai bună metodă în educația copilului despre igiena orală. Astfel, prin jocurile de rol și poveștile cu personaje magice, cei mici își dezvoltă abilitățile de comunicare și devin mult mai responsabili în ceea ce privește sănătatea orală. În momentul în care parinții devin personajele din desenele animate urmărite de cei mici, copiii dobândesc încredere în forțele proprii și descoperă mereu lucruri noi despre lumea din jur. Joaca este distractivă, iar învățarea prin joc este o metodă folosită în educația și psihologia celor mici. Îi ajută să-și însușească noi cunoștințe și să devină conștienți de mediul înconjurător. De cele mai multe ori, modul în care învățăm copilul despre importanța igienei orale este o experiență care necesită răbdare și creativitate, astfel încât micuțul să îmbrățișeze ideea că există medici care au grijă ca dințișorii să rămână sănătoși.

O bună igienă orală este esențială pentru ca în viitor, cel mic să aibă o dantură sănătoasă. De aceea, vizitele periodice la medicul dentist trebuie să fie o experiență de vis pentru părinți și copii. Pentru cei mici, periajul zilnic al dințișorilor poate deveni o activitate extraordinară atunci când părinții știu să facă jocuri amuzante cu ei.

2. Folosește povești magice cu ajutorul cărților despre dințișori


Pentru a te asigura că micuțul tău înțelege ceea ce urmează să se întâmple atunci când va merge la medicul dentist, este bine să-i vorbești pe înțelesul lui diferite povești. Poți folosi cărticele despre personajele din mediul stomatologic și le poți interpreta în diferite ipostaze. Îi poți explica de ce este atât de important să-și spele dințișorii și de ce vizita la un medic este foarte benefică pentru el. Odată ce-i citești copilului și îi arăți diferite imagini despre dantura personajelor din cărticele, el poate înțelege mult mai bine de ce pot apărea anumite pete pe suprafața dințișorilor și de ce apar dureri la nivelul lor. Este prioritar să-i povestim că doctorii sunt personajele bune din poveste și doar ei îi pot trata problemele dințișorilor, iar cu ajutorul lor va scăpa cât mai repede. Conform articolului de pe site-ul What to Expect, cititul poveștilor despre stomatologie și jocurile de rol sunt cea mai bună modalitate de pregătire a micuțului pentru prima vizită la cabinet. Încurajează-l pe cel mic să fie chiar el dentistul care să ajute jucăriile preferate să își salveze dințișorii.

3. Folosește jocuri cu întrebări despre dentiție


Astfel de jocuri se pot desfășura împreună cu familia pentru ca cei mici să înțeleagă de ce este un subiect important vizita la medicul dentist. Întrebările pot fi puse pe rând fiecărui participant al jocului și trebuie să fie legate de sănătatea dinților, de mijloacele adjuvante igienei orale și de apariția cariilor. Te poți folosi și de diferite jucării din domeniul stomatologic pentru a explica. Este bine să își imagineze experiența pe care o va trăi atunci când va merge pentru prima dată la cabinetul stomatologic. După ce micuțul s-a obișnuit cu noile jocuri despre sănătatea dințișorilor lui, poți face concursuri de schimburi de cuvinte, iar la final copiii pot primi drept recompense produse pentru igiena orală.

Vizitele regulate la dentist sunt extrem de importante pentru dezvoltarea copiilor, deoarece acestea transformă micuții pacienți în adolescenți cu un zâmbet frumos și sănătos. Prima vizită la stomatolog pentru copil este recomandată de la o vârstă fragedă. În jurul vârstei de 6 luni, copilului îi va erupe primul dințisor, iar cu toții trebuie să avem grijă cum ne educăm copilul să-și mențină sănătatea orală. De asemenea, prima vizită trebuie să fie de explorare a cabinetului, a instrumentelor și chiar încercarea de a sta pe scaunul stomatologului. Pentru a te asigura că experiența este una plăcută, trebuie să-i explici copilului că la cabinetul medicului dentist nu i se va întâmpla nimic rău, nu va simți niciun fel de durere, iar medicul îl va ajuta să aibă dințișorii frumoși și sănătoși. De multe ori, să fii sincer, îl ajută pe micuț să treacă de fricile din cabinet. Formarea unei echipe între tine și micuț, îi va da curaj să fie mai stăpân pe el. De asemenea, stabilirea unei metode de lucru între medic și copil este un lucru la fel de important, deoarece îl va face pe micuț să prindă încredere în medic și va fi mult mai ușor să știe că poate deține controlul asupra întâmplărilor din cabinet.


Sursă foto: cliniciledrleahu.ro