Sanatatea si frumusetea viitoarei mame
Data 17.09.02 12:09


E bine ca viitoarea mama sa stie ca in timpul celor noua luni este necesar sa acorde ingrijiri speciale obrazului, sanilor, abdomenului si picioarelor, pentru ca dupa nasterea copilului sa revina la silueta sa.

Din primele luni de graviditate se recomanda sa se faca masaje cu o crema vitaminizanta, dimineata si seara, pentru a preveni vergeturile de pe sani cat si cele de pe abdomen. In acelasi scop se va folosi o alimentatie bogata in vitamine. Nu se vor purta corsete sau portjartiere prea stramte, deoarece dauneaza circulatiei sanguine contribuind la aparitia varicelor. In timpul sarcinii sau 2-3 luni dupa nastere, poate surveni o cadere masiva a parului. In aceasta perioada nu se vor folosi sampoane pe baza de detergenti puternici, nu se va face abuz de vopsele pentru par. Se vor evita decolorarea parului si permanentele. Sunt cazuri, insa, cand in perioada graviditatii, poate aparea par de prisos deasupra buzelor, pe obraz si pe barbie, care in nici un caz nu va fi epilat ci va fi decolorat cu apa oxigenata. Dupa nastere totul va intra in normal. Femeilor gravide le apare uneori pe fata o coloratie galbuie sau maronie, favorizata de actiunea razelor solare. Acest neajuns denumit "masca sarcinii" dispare, de obicei de la sine. Daca masca sarcinii persista, se vor folosi mastile si cremele decolorante. Pentru decolorarea petelor nu se vor folosi creme pe baza de mercur sau de bismut, care sunt daunatoare femeii gravide.

In timpul sarcinii pot aparea varice, in special in luna a II-a sau in a III-a. Ca masuri preventive se va evita statul in picioare, purtarea de jartiere, care sa apese asupra vaselor sanguine si se vor efectua plimbari in aer liber cel putin o ora pe zi. Mentinerea supletii se poate realiza prin gimnastica medicala. Se recomanda urmatoarele exercitii zilnice: mersul in ritm vioi, rotirile de brate inainte si inapoi, arcuirea bratelor deasupra capului si lateral, indoiri si intindere de genunchi. Efortul fizic va trebui mult redus; se vor alterna exercitiile indicate cu exercitii de respiratie. Nu se vor practica sporturi care primejduiesc sanatatea. O expunere normala la soare ajuta la sinteza vitaminei D de care viitoarea mama are multa nevoie. Se vor evita baile calde sau prea lungi, care sunt obositoare. In compozitia cremelor se va adauga vitamina A, deoarece are o influenta pozitiva asupra pielii si parului. Se recomanda o alimentatie rationala (nu ca pentru doi) fructe si legume, lapte si produse lactate, alimente care contin vitamine si calciu. Se va consulta mai des medicul stomatolog. Se recomanda incaltaminte comoda, cu tocuri nu prea inalte, dar nici prea joase. Aspectele inestetice sunt in directa legatura cu activitatea hormonala din perioada graviditatii si care in majoritatea cazurilor, dispar dupa nastere, odata cu reluarea normala a ciclului.

Autor: Bianca Murariu

Articol preluat din revista electronica "Familia ta"