· articole
· intamplari

 nu esti singur!


FUNDATIA INTERNATIONALA PENTRU COPIL SI FAMILIE
Centrul comunitar pentru asistenta copiilor victime ale abuzului
Bucuresti, str. Occidentului nr. 44, sector 1
Tel. + 40 21 311 19 15
+ 40 21 212 76 41
Fax. + 40 21 311 19 15
Mobil: 0744 344 882
E-mail: [email protected]


Fundatia Internationala pentru Copil si Familie a fost creata in Romania, in anul 1993, la initiativa organizatiei franceze Medecins du Monde si a unor specialisti romani, francezi si canadieni. FICF este o structura neguvernamentala, nonprofit, apolitica, care promoveaza actiuni cu impact nemijlocit asupra dezvoltarii, educarii, bunastarii si sanatatii copiilor si familiilor acestora.

Centrul comunitar pentru asistenta copiilor victime ale abuzurilor este un program de referinta al FICF. Centrul s-a nascut cu sprijinul fundatiei franceze “Maurice et Ute Genoyer” si al organizatiei “Medecins du Monde”. Functioneaza incepand din data de 15 aprilie a.c., in Bucuresti, strada Occidentului nr. 44, sectorul 1.

Centrul acopera un gol in structura serviciilor comunitare existente in domeniul protectiei copilului, iar prin dimensiunea preventiva pe care si-a asumat-o, de educare a parintilor/ familiilor in care copiii sunt expusi riscurilor de maltratare, contribuie la dezvoltarea politicii de promovare a bunastarii copilului.

Serviciile oferite, in prezent, de catre echipa multiprofesionala a Centrului sunt complementare celorlalte servicii existente in aria bunastarii si protectiei copilului:
1. evaluarea conditiei medicale, psihologice, sociale si legale a victimelor;
2. stabilirea si punerea in practica a masurilor de interventie de urgenta, precum si abordarea terapeutica de durata. Aceasta din urma presupune:

 • acordarea de ingrijiri medicale copiilor - beneficiari directi;
 • consilierea psihologica a victimelor si familiilor acestora;
 • psihoterapii individuale si de grup - victime;
 • acompaniere sociala - victime;
 • sesizari adresate autoritatilor investite de lege cu atributii in domeniul protectiei copilului, privind instituirea masurilor legale de protectie pentru copiii expusi riscurilor de maltratare si pentru copiii victimizati prin abuz si/sau neglijare in mediile familial sau institutional;
 • directionarea cazuisticii asistate catre instantele judiciare, acolo unde echipa Centrului apreciaza ca aceasta masura este necesara si/sau la cererea familiei;
 • acordarea de sprijin material, pe perioade determinate, familiilor ai caror descendenti sunt expusi riscului semnificativ de abuz si/sau neglijare; sprijinul material temporar este susceptibil de a limita riscul expunerii copiilor la comportamente abuzive in mediile familiale de apartenenta;
 • monitorizarea post-interventie a cazurilor asistate, pentru o perioada de inca sase luni de la solutionarea lor favorabila, prin intermediul asistentul social al Centrului si/ sau al Serviciului Public Specializat pentru Protectia Copilului, precum si cu concursul medicului de famile.
3. evaluarea periodica, la interval de minim trei luni, a rezultatelor obtinute si reajustarea planului individual de interventie, functie de raspuns.

Atat diagnosticul cat si masurile de interventie si evaluare se realizeaza in echipa multiprofesionala.

Beneficiari:

 • copiii-victime ale abuzului fizic, emotional sau sexual si/sau victime ale neglijarii fizice sau emotionale in mediul lor de viata;
 • familia biologica/ de incredintare/ plasament sau adoptie a copilului-victima, indiferent de structura acesteia;
 • persoana abuzatorului.
Prioritatile privind acordarea de asistenta de durata copiilor si familiilor acestora, persoanelor de ingrijire sau abuzatorilor sunt stabilite dupa criteriul gravitatii maltratarii si al caracterului de urgenta al interventiei necesare.

Interventia are la baza elemente ale experientelor belgiene, suedeze si franceze in lucrul cu victimele maltratarii.

Programul Centrului
De luni pana vineri, intre orele 9.00 - 18.00.
In situatii de urgenta, care reclama acordarea de ingrijiri medicale copiilor-victime, cazurile sunt directionate catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului sau catre Spitalul Clinic de copii Grigore Alexandrescu, doua dintre institutiile partenere.

Apelarea Centrului poate fi:

 • directa;
 • cu trimitere de la:
  • medicul de familie/ asistent de ocrotire/ alt cadru medico-sanitar din reteaua primara;
  • unitati de asistenta medicala;
  • servicii sociale publice sau ONG-uri;
  • institutii de invatamant;
  • orice persoana fizica.
Acordarea de asistenta se poate face în regim de urgenta sau cu programare - maximum 3 zile de la solicitare.

Interventia in cazurile de victimizare decurge functie de o multitudine de variabile de ordin psihologic, social si medical care privesc, in masuri variabile, victima si persoanele de referinta din mediul sau de viata (ex: trairea subiectiva a traumei, efectele in planurile somatic si psihologic, rezistentele victimei, atitudinea familiei, dificultatile sociale ale acesteia, alte variabile care privesc mediul familial in care traieste victima, etc.). Dinamica ansamblului acestor variabile determina reconsiderarea/ ajustarea periodica a proiectelor personalizate de interventie, in interiorul carora se fixeaza limite de timp pentru fiecare dintre secventele terapeutice.

Considerand experienta de lucru de pana in prezent, putem vorbi de o durata medie a actului interventiei multidimensionale de 12 luni

Echipa multiprofesionala:

 • 1 coordonator program (formare de baza: psiholog/ psihoterapeut - terapii cognitiv-comportamentale, formare postuniversitara);
 • 1 asistent program (formare de baza: economist);
 • 1 psiholog diagnostician (formare de baza: psiholog logoped);
 • 1 psihoterapeut (formare de baza: dr. psiholog/ psihoterapeut - terapii psihanalitice, formare postuniversitara);
 • 1 asistent social (formare de baza: asistent social studii de lunga durata, formare posuniversitara);
 • 1 medic pediatru (formare de baza: medic pediatru, expert in pediatrie sociala, formare postuniversitara);
 • 1 consilier juridic (formare de baza: avocat, formare postuniversitara);
 • 1 actor (formare de baza: actor marionetist, formare postuniversitara).


CALENDARUL PARINTILOR
AI CITIT?
SONDAJ
Cand este momentul potrivit sa-ti duci copilul la inot?
Pana intr-un an
Pana in 2 ani
Peste 3 ani
voturi: 47  comentarii 0
MAXIMA ZILEI

Copilului Dumnezeu i-a dat 2 maini micute. O mana tine mana tatalui, cealalta a mamei. Nu se poate rupe acest lant fara pedeapsa.

Din momentul in care ne nastem, timpul incepe sa ne ia viata inapoi. Seneca