· articole
· intamplari

Îngrijiri paliative de specialitate – alinarea suferinței necruțătoareCa modalitate holistică de abordare, îngrijirea paliativă este destinată oamenilor ce suferă de boli cronice sau terminale și celor care se confruntă cu dureri crunte cronice, apărute în urma unor tratamente severe.
Secția de îngrijiri paliative a oricărui spital reprezintă o nouă abordare a pacienților aflați în stadiu terminal. Provenind din latinescul „pallium”, cuvântul paliativ înseamnă a ocroti, a îngriji, a ascunde. Pe baza acestei traduceri, Organizația Mondială a Sănătății a definit paliația ca fiind o abordare foarte eficientă și blândă, care are rolul de a îmbunătății considerabil viața pacienților și a familiilor acestora în momentele de confruntare cu bolile incurabile terminale, prin identificare și tratarea sursei durerii și prin ușurarea suferinței.

Ce sunt îngrijirile paliative?

Fiind definite ca o abordare multidisciplinară ce vizează îngrijirea persoanelor aflate în stadiul avansat al unei boli incurabile, având șanse minime de supraviețuire, îngrijirile paliative contribuie la diminuarea durerilor fizice și psihice, ajutându-i atât pe pacienți, cât și pe cei apropiați lor, să accepte ideea că boala nu mai poate fi tratată.

Caracterizate de complexitate, îngrijirile paliative nu pot fi trecute sub umbrela unui singur tratament standard, căci, dat fiind faptul că vizează durerea de la nivelul corpului și mai ales pe cea de la nivelul psihicului, în întreg procesul de paliație iau partea o mulțime de medici calificați, specializați în domenii specifice.

Astfel, acest proces include: managementul durerii, administrarea unor medicamente încadrate în categoria analgezicelor, tolerate de pacient, sfaturi și ajutor în ceea ce privește hrănirea corectă, dar și atenuarea problemelor de la nivelul aparatului respirator și a celor de ordin psihologic.

Principiile de bază ale îngrijirilor paliative

Fie că vorbim despre îngrijiri paliative aplicate în cazul pacienților cu dureri resimțite în urma tratamentelor curative, fie că ne referim la acea îngrijire paliativă în stadiu terminal , specifică pacienților cu boli incurabile, ambele se bazează pe filozofia apărută în Marea Britanie și dezvoltată în permanență de peste 70 de ani încoace, denumită Hospice.

Dintre principiile de bază ale acesteia, amintim:

● cum viața este, de departe, cel mai de preț dar pe care îl avem, îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității acesteia pentru un timp cât mai îndelungat și diminuarea suferinței referitoare la apropierea sfârșitului vieții;

● menține un echilibru în tot ceea ce presupune îngrijirea de specialitate fără a prelungi viața cu orice preț, dar fără a grăbi câtuși de puțin moartea;

● eutanasia nu este acceptată sub nici o formă ca alternativă a îngrijirilor paliative;

● ajutarea pacienților în înțelegerea și acceptarea ideii că boala incurabilă de care suferă îi va conduce în cele din urmă la deces, acesta fiind o parte normală a vieții;

● paliația nu îi are în vizor doar pe pacienți, ci și pe cei apropiați lor, care suferă odată cu ei;

● în mod evident, orice persoană aflată în durerile stadiului terminal al unei boli necruțătoare va fi tratată cum se cuvine, indiferent de vârstă, naționalitate, sex, etnie, orientare sexuală sau religioasă.

Îngrijire paliativă în cadrul spitalului Polaris Medical: alinarea suferinței, a disperării și a fricii

Opțiunea de a-i interna pe cei suferinzi într-un centru paliativ, în detrimentul alegerii unui azil de bătrâni, poate însemna pentru aceștia șansa unor ultime zile liniștite și lipsite de suferință, durere și teamă.

Polaris Medical, cel mai mare centru de recuperare medicală din țară, asigură servicii premium de paliație, medicii acestei secții fiind extrem de atenți în abordarea suferinzilor. Echipa medicală multidisciplinară, alături de pacient și de familia acestuia, lucrează împreună pentru ameliorarea durerilor fizice și a simptomelor depresive și anxioase, pentru alungarea tristeții prin acceptarea ideii că decesul face parte din ciclul natural al vieții, nefiind un proces dureros.

Decizia de îngrijire este un proces care se realizează doar în urma acceptului și dorinței pacientului și a familiei acestuia. Mai mult decât atât, toți cei implicați vor fi informați în mod onest asupra situației medicale a pacientului și a intervențiilor de îngrijire propuse.

Foarte importante în tratamentul paliativ sunt calmul, răbdarea, căldura și pozitivismul cadrului medical, calități regăsite în permanență la Polaris Medical. Așadar, alege să redai șansa unor momente neprețuite, apelând la serviciile paliative oferite de Polaris Medical! Mai multe despre acestea puteți citi pe polarismedical.ro.

Sursă: admarks

Sursă foto: shutterstock

.

"Îngrijiri paliative de specialitate – alinarea suferinței necruțătoare" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent