· articole
· intamplari

Înotul, o plăcere sănătoasă pentru bebeluși

Timp de nouă luni, cât a stat în burtica ta, bebe a fost înconjurat de lichid.

E normal, așadar, să-i placă apa! Profită de acest lucru și du-l la înot, îi aduce numai beneficii.


După naștere, plasarea nou născutului în mediul acvatic asigură o continuitate a dezvoltării intrauterine, accelerând dinamica evoluţiei bio-psihosomatice prin autonomia deplasărilor. Specialiștii confirmă faptul că primii trei ani de viaţă ai copilului sunt cei mai importanţi, iar ceea ce se petrece în aceşti ani din punct de vedere al formării lui are efecte importante asupra individului pentru tot restul vieţii.

Prin intermediul educației acvatice, puiul tău va face evidente achiziţii motorii, va dobândi putere de concentrare, inteligență, i se va dezvolta comportamentul social, încrederea în sine, independența, dar și posibilitatea de a face față unor situaţii noi, nefamiliare.

De aceea, am stat de vorbă cu dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, și cu Florian Clenci, manager Acvatic Bebe Club, specialist în educația acvatică, având 10 ani de experiență în domeniu, masterand și absolvent al UNEFS București. De la ei am aflat detalii interesante.

Care sunt beneficiile înotului pentru copii?


Activitatea de educație acvatică conduce la îndeplinirea mai multor obiective când vorbim de nou-născut și copil mic: satisfacerea nevoii imperioase de mişcare, care reprezintă motorul dezvoltării psihomotrice; creşterea şi dezvoltarea psihică şi fizică armonioasă; îmbunătăţirea capacităţilor funcţionale ale aparatului cardiovascular, respirator şi locomotor, precum și stimularea sistemului nervos; formarea priceperilor şi deprinderilor motrice; îmbunătăţirea capacităţii generale de efort.

Educația acvatică modelează personalitatea, stimulează perseverența reușitei prin jocurile acvatice folosite, motivează plăcerea de a învăța, scade anxietateade separare și facilitează integrarea în colectivitate, dar ajută copilul să câștige și siguranță în mediul acvatic.

Citește și: Trusa de prim ajutor a bebelușului

De la ce vârstă putem duce copilul la înot?


Ne dorim să educăm părinții cu privire la beneficiile începerii acestei activități de la o vârstă cât mai fragedă. Acvatic Bebe Club oferă un program la domiciliu (ce include masaj, gimnastică și hidroterapie), ce poate începe de la câteva zile de când bebe a fost externat din maternitate.

Accesul în bazin se poate face de la vârsta de patru luni. Printre multele motive pentru care este bine ca bebe să înceapă cât mai devreme o astfel de activitate amintim doar câteva:

  • bebelușul cu vârsta mai mică de un an acceptă mai ușor apa decât un copil mai mare;

  • eviți apariția fricii de apă;

  • în apă, bebelușul poate exersa mai multe grupe musculare decât pe uscat, fapt ce ajută la întărirea organismului, dar și la deprinderea mai ușoară și mai rapidă a mersului;

  • stăpânirea precoce a mișcărilor acvatice îi dă un mare avantaj în învățarea înotului, mai târziu;

  • exercițiile de relaxare și stimulare combinate cu apa caldă din bazin favorizează apetitul și somnul.


Ce exerciții fac micuții?


În baza demersului psiho-pedagogic și a programelor de educație acvatică realizate în parteneriat cu o echipă de specialiști din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, am dezvoltat un set de obiective pe care le urmărim constant, părinții primind fișe de observație de două ori pe an, cu privire la evoluția celor mici.

Cum alegi clubul de înot?


Ar fi de preferat ca fiecare părinte să viziteze înainte un astfel de club și să vină la o ședință de probă. Atunci părintele discută cu instructorul despre personalitatea copilului, așteptările sale și află informații cu privire la modul în care apa este sanitarizată, evaluează curățenia, ospitalitatea personalului și chiar nivelul său de competență.

De cele mai multe ori, piscinele sunt curățate cu clor și acest lucru are ca efect un miros pregnant, care poate fi periculos pentru copii (iritarea ochilor, a tegumentului, dificultăți în respirație, etc.). Ar trebui ca dezinfecția apei să fie făcută printr-un sistem mixt de ozon și raze UV cu efect direct asupra calității și purității apei. Este necesar să se acorde o atenție deosebită și temperaturii și umidității.

În ceea ce privește instructorii, aceștia trebuie să aibă o pregătire profesională adecvată, dar și anumite calități personale pentru a fi capabili să lucreze cu cei mici.

Citește și: Înotul: bucurie, relaxare și sănătate


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Înotul, o plăcere sănătoasă pentru bebeluși" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent