· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Întinde o mână de ajutor și dăruiește viață. Donează sânge!

Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 10 decembrie, în intervalul orar 7-14 în incinta Spitalului CF2 București (Bd. Mărăști nr. 63, sector 1) să vă alăturați celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și dăruiesc viață. Această acțiune face parte din Campania națională de Donare de sânge “Întinde o mână de ajutor”.“Facem un apel la bucureșteni și nu numai să se alăture eforturilor noastre și să vină sâmbătă să doneze sânge. Sângele este deosebit de prețios pentru cei care sunt supuși intervențiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care suferă de afecțiuni grave și singura lor șansă este să facă transfuzii periodice. Ca medic obstetrician am întâlnit deseori situații în care mama imediat după naștere sau nou-născutul au avut nevoie de transfuzii de sânge fără de care eforturile echipei medicale ar fi avut puține șanse de reușită. Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge în postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obținut prin prelucrarea sângelui donat. De aceea, este important să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie și să donăm sânge”, declară Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

De ce este important să donăm sânge
În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 66% din totalul necesar.Spre deosebire de alte țări, în România doar 1% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, 4% în Ungaria. Cei 450 de ml donați de sânge donați de o singură persoană pot salva chiar și trei vieți. Dacă pentru donator această cantitate reprezintă doar o rezervă (pe care o poate reface în aproximativ 2 ore cantitativ și 2 săptămâni calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sânge și produse derivate din sânge, această acțiune înseamnă viață. Sângele ca atare poate fi utilizat în operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, celulele roșii sunt folosite în traume, anemii, operații, trombocitele sunt necesare în transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare în tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singură operație de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unități de sânge.

Este important ca donarea de sânge să se facă periodic și de cât mai multe persoane pentru a evita amânarea tratamentelor sau intervențiilor chirurgicale și pentru a asigura o rezervă permanentă de sânge și produse derivate din sânge deoarece sângele și derivatele sunt perisabile și pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile și maxim câțiva ani.
De asemenea, este important ca să fie cunoscut faptul că sângele este sigur deoarece, imediat după recoltare trece printr-un proces de testare contra bolilor infecțioase.

Cine poate dona sânge
Orice persoană care doreşte să ajute, cu vârsta între 18 și 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arterială între 10 şi 20 mmHg, dacă este sănătoasă şi nu suferă de afecțiuni dermatologice, ulcer, hepatită sau alte boli transmisibile. Există şi excepţii în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile anterioare pentru a veghea la menţinerea stării de sănătate a acestora şi anume: nu este permisă donarea de sânge de către persoane care au mai donat sânge în ultimele 70 zile sau de către femeile însărcinate, care alăptează sau cele care au născut cu mai puţin de 18 luni în urmă.

Recomandări înainte de donarea de sânge
Deşi donarea de sânge nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul să se odihnească, să aibă o alimentaţie uşoară bogată în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale) dar săracă în grăsimi şi glucide, să se hidrateze foarte bine, evitând însă consumul de cafea, ceai, alcool. Este important ca să fie evitate lipidele sau grăsimile deoarece acestea pot afecta testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, dacă acestea au fost consumate cu câteva ore înainte de donare.

Centrul Medical Medsana s-a alăturat campaniei naţionale de donare de sânge prin sprijinirea procesului de recoltare în Centrele specializate de transfuzii din Ploiești și Bucureşti și prin informarea publicului, cu precădere a pacienţilor şi abonaţilor săi despre importanţa donării de sânge.

"Stiri: Stiri: Întinde o mână de ajutor și dăruiește viață. Donează sânge!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent