· articole
· intamplari

Învață să te organizezi! Ghid pentru mame

Ai atât de multe pe cap încât memoria începe să-ţi joace feste.

Și te trezești tot mai des că ai uitat ba una, ba alta. Nu te învinovăţi: în locul tău, chiar şi Napoleon ar fi avut probleme!


Mă obsedează clişeul din filmele americane despre familie. EA este întotdeauna machiată, coafată, nu o vezi bând cafea (decât rareori, de obicei bea suc proaspăt de portocale), casa este cumva aglomerată, dar totuşi foarte curată, frigiderul arată mereu plin, copiii se distrează singuri cu jocuri inteligente, bebeluşii gânguresc în pătuţurile lor cu aşternuturi în culori pale, cariera merge bine.

Nu ai cum să nu te întrebi: cum reuşeşte ea să le facă pe toate, în timp ce tu te simţi ca într-un carusel din care nu mai poţi coborî?!

Este simplu: are un scenariu

Exact. Scenariul este gândit din timp, corectat, ajustat. În viaţa reală, nimeni nu îţi scrie scenariul după care să trăieşti o viaţă plină de satisfacţii şi succes. Singurul regizor la care poţi apela cu adevărat eşti, de fapt, tu însăţi. Într-o singură zi ai atât de multe de făcut încât fără organizare te vei simţi copleşită. Dacă ai noroc să fie în firea ta, ai tras lozul norocos. Dacă eşti însă o fire mai cu capul în nori, va trebui să cobori cu picioarele pe pământ.

Copii, serviciu, casă, cumpărături, relaţie de cuplu, tu însăţi. Sunt doar câteva dintre elementele pe care le incluzi în scenariul zilnic. Cum să nu oboseşti?

Listele, scumpele liste


În fiecare dimineaţă, acordă-ţi un sfert de oră. Înainte să înceapă haosul general cu trezit, biberoane, pregătiri şi îmbrăcatul de rigoare, stai puţin tu cu tine, la o cafea aburindă sau la un ceai parfumat. Şi pune pe hârtie, nu doar în minte, ce ai de făcut în ziua respectivă. Împarte lista în lucruri obligatorii şi lucruri pe care le vei face dacă îţi rămâne timp. Apoi detaliază fiecare etapă, pentru că vei simţi că eşti sub control şi nu te vei trezi, seara, că ai uitat ceva esenţial.

O astfel de listă va structura mai bine ritmul zilei şi o va transforma, din haotică, în aglomerată. Discută şi cu tati, care poate să facă propria listă. Ajustaţi-le unul în funcţie de celălalt. Când ai tu o zi mai „nebună“, poate prelua diferite sarcini şi invers.

Citește și: Cum înveți copilul noțiunea timpului

Priorități înțelepte


Am convingerea fermă că o persoană învaţă cu adevărat să prioritizeze abia după ce a lansat în aer mai multe „mingi“. Nu-i aşa că te simţi, uneori, ca un acrobat de circ care face jonglerii cu mai multe lucruri în aer? Nu vrei să cadă niciunul, şi atunci înveţi repede să le ţii în echilibru. Nu te stresa singură: ce nu poţi face azi, lasă pe mâine şi gata. Nu este sfârşitul lumii!

Ţi-ai propus să aranjezi hainele în dulap, dar simţi că fetiţa ta a avut o zi grea pentru că: îi dau dinţişorii, s-a lovit în parc, este mârâită fără motiv? Lasă hainele cum erau şi dedică-i, în totalitate, seara. Jucaţi-vă, ascultaţi muzică şi dansaţi sau ieşiţi la o plimbare liniştită.

De asemenea, numai o mămică într-adevăr ocupată ştie cum este să ai nevoie de o oră de abandon. Când simţi că duci pe umeri întreg universul, când preferi să nu te priveşti în oglindă pentru că nu ai apucat să te aranjezi, „fură“ puţin timp pentru tine şi du-te la coafor. Vei ieşi cu zâmbetul pe buze şi cu alt tonus. Dacă te simţi vinovată – deşi nu ai motiv, şi tu meriţi să te simţi bine –, ia-o ca pe o investiţie. Un look îngrijit vorbeşte despre tine la birou, iar ai tăi simt când eşti veselă şi fericită.

Hrana contează


Ca să fii eficientă, ai mare nevoie să îţi îngrijeşti trupul ca pe o maşină performantă de curse. Un carburant potrivit face minuni. În listele de care vorbeam mai sus include neapărat piaţa: acolo găseşti o grămadă de vitamine de care ai nevoie. Când eşti prea ocupată să mai ai timp de gătit intensiv, apelează la cea mai bună metodă de gătit rapid şi sănătos: salatele de crudităţi. Te vor ajuta pe toate planurile: economiseşti timp, mănânci sănătos şi ai grijă de siluetă.

Cooperează, ai încredere, deleagă!


Tu şi tati sunteţi o echipă. De aceea, treci peste nevoia tipic feminină de a controla totul şi permite-i partenerului tău să se implice în viaţa de zi cu zi, fie că este vorba de gospodărie sau de copil. Deseori, tăticii nu au, pur şi simplu, ocazia să îşi dovedească priceperea pentru că avem tendinţa noi, femeile, să credem că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca noi.

Crede-mă că nu este chiar aşa! De exemplu, în parc, tăticii sunt mult mai inventivi şi mai curajoşi în joaca lor cu copiii decât mămicile. Iar în bucătărie, te poate surprinde cu o reţetă cu adevărat reuşită. Trebuie doar să percepi mariajul ca pe un parteneriat plăcut, în care cei doi se sprijină reciproc şi se ajută la nevoie!

Citește și: 3 pași pentru organizarea eficientă a șifonierului


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Învață să te organizezi! Ghid pentru mame" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent