· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Copiii >Pana la 1 an > "Elimination Communication"(EC)
< subiectul anterior :: subiectul urmator > pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  »
subiect nou  raspunde
autor "Elimination Communication"(EC)     
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

12.01.2007 1:20   "Elimination Communication"(EC)  citat 

Ce este EC?
Inainte de toate EC nu este educatie la olita (sau cel putin nu in sensul in care majoritatea poate sa se gandeasca la o educatie la olita).
Nimeni nu se asteapta ca un nou nascut sa spuna ca trebuie sa faca
caca sau pisu. Dar este de asteptat ca mama sa poata se recunoasca
semnalele pe care copilul ei le lanseaza inca de la nastere pentru a comunica care-i sunt propriile nevoi.Deci mama este cea care trebuie sa invete sa vina in intampinarea nevoilor copilului ei.
I se spune "Elimination Communication"(EC) deoarece constituie un parcurs in doi. Nu
este de asteptat ca bebelusul sa dea de inteles ca-l scapa, cel putin nu din perspectiva antrenamentului clasic la olita. In cazul EC adultul e la fel de activ si implicat ca si nounascutul, cu respect fata de copil, nelimitandu-se doar la semnalul pe care
copilul il da in momentul evacuarii.
In primul rand este vorba despre a acorda atentie, despre a da satisfactie, de a
fi disponibil, de a-i respecta propriile ritmuri care in timp pot deveni si ale noastre.
O mama poate sa invete sa-si sincronizeze propriile ritmuri cu cele
ale copilului ei. In fond omul nu s-a nascut cu scutec. Inca sunt
multe popoare care nu-l folosesc. Chiar si in Romania exista mame
care nu l-au folosit niciodata. Din pacate societatea actuala ne propune un anumit standard pe care majoritatea nu se simt pregatiti sa-l depaseasca.
Cateva intrebari despre EC.

- Cum face un nou nascut sa stie cand trebuie sa-si faca nevoile?
In acelasi mod in care stie si cand ii este foame, cand ii este somn sau
cand ii este frig....necesitatile fiziologice sunt nevoi ale fiintei
umane, coexista inca de la nastere (chiar de dinaintea nasterii)
nounascutii stiu bine care le sunt nevoile. Nounascutul recunoaste
stimuli de a face caca sau pisu si avertizeaza in toate modurile
posibile persoana care se ocupa de ingrijirea sa folosindu-se de limbajul non verbal, dar cum nimeni nu este atent la mesajele lansate de el, in disperare de cauza face pe el. Cu trecerea lunilor isi da seama ca mama nu este pregatita sa asculte aceasta necesitate a sa
si in consecinta nu va mai lansa semnale si se va obisnui sa faca in scutec.
Ce va gandi un copil ajuns la 2 ani si jumate, trei cand mama sa ii va cere sa faca la olita. Aceasi persoana care ignora mesajele lansate de el acum decide de la o zi la alta sa
renunte la scutec pentru a incepe educatia la olita.

- Cum se face inteles copilul?
Acesta este punctul central al EC. E vorba despre stabilirea unui
sistem de comunicatie intre mama si copil, este vorba despre o
comunicare non verbala, facuta din gesturi, sunete tipice, expresii
ale fetei, senzatii sau chiar "al satptelea simt" care se va
dezvolta in mod natural odata cu decizia de a aborda acest tip de comunicare.
Nu puteti face EC daca credeti ca nu puteti
comunica cu propriul copil sau ca acesta nu poate comunica cu voi! Nu exista reguli de urmat sau un manual care sa va invete metoda corecta, in cele mai multe cazuri "metoda corecta" pentru o persoana nu este valabila si in cazul altor persoane. Devine deci foarte importanta
priorizarea raportului, interactiunea constanta, continua cu copilul in toate aspectele sale. Daca aveti deja o relatie de acest gen cu propriul copil atunci EC este o alternativa naturala rezonabila.


-... Si daca se murdareste?
Raspunsul e foarte simplu: in loc de a schimba un scutec se schimba
un alt chilot sau un pantalon (pe timpul iernii).
In ceea ce priveste repulsia pentru acest lucru, pe mine ma deranjeaza mult mai mult faptul ca
bebelusii sunt constransi uneori sa stea in propriile excremente.
Sau, cum zicea o prietena: "In Romania a-l lasa fara scutec inseamna ca nu dispui de bani pentru a le cumpara, si atunci, din orgoliu trebuie sa demonstrezi
tuturor ca situatia nu este asa, deci te conformezi de ochii lumii."

- "Nu este nefiresc?"
Nefiresc este sa-l faceti sa traiasca incorsetat intr-o bucata de material
(hartie, plastic) in permanenta pentru primii trei ani de viata.
Multi parinti care adopta EC o fac si din motive legate de sanatatea
propriului copil (am sa revin cu detalii).

- "Dar nu este prea devreme?"
Nu este niciodata prea devreme. Sa eliminam insa un echivoc: EC nu este
o metoda menita sa-l faca pe copil sa-si controleze sfincteri in mod
precoce, chiar daca se observa ca in medie copiii care au fost lasati
fara scutece reusesc sa o faca inaintea "colegilor" cu scutece. Nu e este niciodata prea
devreme pentru acei parinti care vin in intampinarea copiilor, incercand sa inteleaga
nevoile acestora. In acelasi mod in care ii hranim atunci cand le este foame ii ajutam si sa
elimine atunci cand au nevoie sa elimine.


sus

Denunta
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

12.01.2007 1:22     citat 

Pasul unu: scoateti scutecul din uzul copilului
Nu exista un alta modalitatea decat sa incepeti prin a nu mai folosi scutecele. Se poate sa fiti preocupati din diferite motive, in functie de varsta copilului: daca e prea mic si deci e tinut in barte in marea majoritate a timpului poate sa existe grija ca are sa faca pe el. Daca copilul este mai maricel, nu mai sta tot timpul in bratele cuiva poate sa existe frica ca o va face acolo unde pe noi ne-ar deranja, pe covor, pe divan, in pat....Toate acestea pot sa faca parte din normalitate, face parte dintr-o educatie pe care marea parte am primit-o chiar si noi atunci cand eram la varsta copiilor nostri. Nu trebuie considerat ca un pipi scapat pe covor e sfarsitul lumii.
Acum, exceptand faptul ca sunteti colectionari de covoare persiane, caz in care ati fi indreptatiti sa aveti unele retineri, trebuie sa va amintiti faptul ca urina unui copil e practic incolora, inodora si chiar daca ar avea loc un incident se usuca locul cu pricina.

Avis: sfaturile care urmeaza nu sunt "standardizate", incerc sa va explic uniformizand pe cat posibil varsta la care se incepe. Nu trebuie totusi sa uitam ca este diferit EC-ul la un copil abia nascut de EC-ul unui copil de 7 luni sau a unuia de 12 luni! Retineti din aceste sfaturi doar ceea ce vi se pare potrivit pentru voi si copilul vostru.


Pasul doi: observare, intelegere, invatare.
Acordati tot timpul necesar: observati propriul copil, incercati sa intelegeti cum se simte fara scutec (poate sa fie o gama foarte variata de situatii, al meu plangea de fiecare data cand i-l puneam, la 5 luni jumate am observat ca si-l scotea singur, il pierdea prin casa pe unde era) Aceste situatii depind mult si de varsta copilului: cu cat sunt mai mici cu atat “sufera” mai putin de absenta scutecului. Daca termenul “a suferi” vi se pare prea puternic aduceti-va aminte ca copilul vostru a fost conditionat sa foloseasca scutecul atunci cand s-a nascut, nu cunoaste un alt mod de a trai, si cu cat creste mai mult in compania scutecului cu atat va fi mai greu sa-l faceti sa inteleaga de ce la 2-3-4 ani vreti sa schimbati jocul. (majoritatea parintilor se confrunta cu greutati imense in momentul in care au decis ca copilul poate sa-si controleze sfincterele si deci incep antrenamentul la olita). Invers, cu cat va fi mai mic copilul cu atat mai usor va v-a fi sa va puneti de acord asupra problemei. Probabil, in aceasta situatie, sfaturile care urmeaza nu va vor fi nici macar necesare deoarece va deveni natural, firesc sa asecondati nevoile propriului copil, asa cum lui ii va fi firesc sa le exprime.
Observati ce se intampla inainte cu o secunda-doua ca copilul vostru sa faca pisu. Probabil ca la inceput o sa vi se para ca nu se intampla nimic, ca face pisu si ....atat. Incercati sa va concentrati asupra lui, incercati sa surprindeti un gest tipic, probabil ca-si atinge burtica sau organele genitale, probabil face o mutrisoara, plange intr-un mod aparte, etc. Aduceti-va aminte ca aceste semnale variaza in functie de varsta copilului si se modifica in timp o data cu cresterea acestuia. Pe masura ce comunicarea devine mai complexa, cu cat s-a exersat mai mult EC cu atat semnalele vor fi mai clare. Nu uitati ca semnalele se modifica si in functie de starea lui de spirit, e dificil ca toate zilele sa-i fie egale asa cum e dificil ca si reactiile la diferiti stimuli sa fie egale.
In timp ce copilul elimina explicati-i ce i se intampla, spuneti-i ca acela este pisu lui, caca lui. Pe masura ce creste probabil va incerca sa-l atinga, aceasta n-ar trebui sa constitue o problema. Daca vreti incercati sa asociati actului eliminarii un sunet gen pssssssssssss, shhhhhhhh, pipi, etc.

Pasul trei: colaborare.
Incet, incet veti vedea ca stabiliti o legatura intre semnale si eliminare. Ati ajuns la momentul in care voi puteti sa-l faceti sa inteleaga ca vreti ca el s-o faca in diferite locuri. Alegeti voi instrumentul (in vana, deasupra vanii, deasupra chiuvetei, deasupra lavoirului, etc.). O data ce ati ales instrumentul cand vi se pare ca copilul a lansat semnalul, ajutati-l sa stea intr-o pozitie comoda si invitati-l sa faca pisu folosind semnalele sonore shhhhhhhh, pisu, etc. Veti vedea ca daca este momentul bun, are stimul, copilul va sti sa elimine in totala colaborare.

Greseli comune:
Nu insistati: daca nu este momentul potrivit nu obtineti nimic decat poate sa atrageti atipatia copilului fata de acest joc.
In nici un caz nu reprosati copilului ca nu elimina acolo unde ar trebui.
Aduceti-va aminte ca voi sunteti in masura si nu el sa decideti unde se poate elimina, el nu poate sa cunoasca de la inceput intentiile si dorintele voastre. Explicati-i ca ati fi mult mai fericiti daca in loc s-o faca pe divan, in pat ar face-o acolo unde vreti voi. Este important sa nu dati o conotatie negativa incidentelor pentru ca s-ar putea ca copilul sa piarda interes pentru joc, sau sa se inchida in el insusi, in special daca copiii sunt mai maricei.
Fiti coerenti: pe cat posibil evitati sa puneti, scoateti scutecul in functie de situatii (ex. in casa fara; afara cu; ziua fara; noaptea cu) Exista riscul ca copilul sa faca confuzie si sa nu mai inteleaga ce dorim de la el. Se poate ca la inceput pana cand castigati incredere in voi insasi, in copilul vostru sa-i puneti scutec in situatiile expuse mai sus, dar progresiv incercati sa scoateti de tot scutecul din dotarea copilului.
Nu va dati batuti: Daca totul la inceput pare sa nu functioneze e normal sa fiti intr-o stare de confuzie, atat voi cat si copilul aveti nevoie de o perioada pentru a va adapta noii situatii iar asta solicita o investitie de timp, energie, rabdare. Fiti siguri ca functioneaza, va veti imbogati cu o experienta extrordinara, aceea a comunicarii cu propriul copil, experienta pe care o poate trai oricine fara a fi supraom.


sus

Denunta
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

12.01.2007 1:23     citat 

Motive pentru a face EC cu copilul vostru!
(articol datorat contributiilor membrilor YahooGroups
EliminationCommunication group)

Sanatate

1. Mai putine iritatii pentru pielea copiilor vostri datorita
faptului ca tine departe de corp urina si excrementele reducand
incidenta dermatitei de scutec.
2. Tine departe pielea copilului de cremele care contin diversi
compusi .
3. Nu trebuie sa terorizati copilul pentru o proba de urina.
4. Suport pozitiv asupra viziunii functiilor corpului.
5. Copiii invata cum sa urineze sub indicarea unui adult ( nu
este doar convenabil ci poate chiar sa previna probleme legate de
vezica)
6. Parintii pot sa dezvolte o mai buna atentie/observatie
privind sistemul digestiv al copiilor si sa reactioneze in timp la
problemele legate de iritatii, intoxicatii alimentare, intolerante
alimentare.
7. Poate sa salveze copiii de sex masculin de la posibilele
probleme de infertilitate de mai tarziu.
8. Reduce probabilitatea ca copilul sa urineze mai tarziu un
piscine, vana in locuri nepotrivite.
9. Parintii ii ajuta pe copii sa depaseasca temeri, fobii
legate de functiile corpului.
10. Mult mai igienic pentru copiii vostri si mult mai
confortabil.

Attachment Parenting

11.Incurajeaza dezvoltarea unei relatii de incredere cu copiii prin
intermediul comunicarii unei nevoi bazilare umane.
12. Da mai multe posibilitati de a fi in contact direct cu
copilul.
13. Confera o mai mare siguranta, incredere in sine a
copilului: " mami si tati asculta la ceea ce "spun", transmit si
raspund nevoilor mele.
14. Incurajeaza limbajul corpului in comunicarea cu copilul.

Ambientul

15. Reduce uzul scutecelor de unica folosinta ceea ce reduce
substantial poluarea planetei.
16. In timp reduce uzul apei si a detergentilor folositi in
spalarea scutecelor de panza.
17. Nu sprijina productia de diferite chimicale toxice
folosite in producerea scutecelor de unica folosinta.

Dezvoltarea capacitatilor copilului.

18. Copii au capacitatea care nu le este inhibata de a-si
comunica propriile nevoi.
19. Un copil care a practicat EC va coopera mult mai bine in
viitor in a-si da jos si a-si ridica pantalonasii.
20. Copiii castiga in indemanare pe masura ce cresc, deci merita
sa-i ajutam sa castige incredere in ei insasi incepand cu ceea ce
ei stiu si pot sa controleze
21. II da copilului oportunitatea de a demonstra cat de istet
este si de a demonstra cat de bine poate sa comunice.

O diferita perspectiva

22. Antranamentul conventional la olita incepe cu "tine" in
schimb EC incepe cu "da-i drumul, elimina" . Asta poate sa dea o
mare diferenta in perceptia copilului privind eliminarea si viata in
general.
23. Contrar a ce se sustine scutecele de unica folosinta nu tin
copiii uscati si curati, ii tin doar uscati in raport cu propriile
haine si mediul imediat inconjurator (pat, canapea, carucior, etc.)

Disciplina

24. Nu va fi nevoie sa se duca o lupta cu olita mai tarziu, la
varsta de 2-3-4 ani.
25. Mai putine frustrari pentru parinti si copii.
26. In mod non explicit (dar care functioneaza!) se transmite un
mesaj educativ copiilor inca din primele luni de viata. In loc de a
i se spune : "Nu, tie nu ti se permite la baie" i se va spune: "Esti
invitat sa folosesti baia". E ceea ce da constanta, continuitate,
fara a se lansa mesaje care pot sa induca intr-o stare confuzionala
copilul.

N.P. Intotdeauna ramaneam surprinsa cum unii copii reusesc ca la
varsta de 2-3-4 ani sa cunoasca poezii, alfabetul, povesti, sa fie
capabili sa comunice in diferite planuri si sa manifeste o totala
atitudine negativa fata de olita. Acest aspect este unul din
motivele care m-au convins ca EC este pentru noi. Cu un copil este
necesar sa fi consecvent, normele se invata in permanenta, continuu,
prin observare si exemplu personal.

Istorie

27. S-a practicat EC de-a lungul secolelor, scutecele de unica
folosinta este o inventie relativ noua.
28. Veti descoperi ca bunicile voastre au practicat EC fiecare
in modul sau personal fara a astepta ca "expertii" sa le releve
varsta la care un copil poate sa fie invatat sa foloseasca olita.


sus

Denunta
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

12.01.2007 1:24     citat 

Sfaturi utile in EC

Care ar putea sa fie semnalele?

Gama de semnale e foarte ampla si variaza in functie de varsta, caracter, momentul particular, etc. Dau o lista a celor mai frecvente semnale intalnite, lista nu se vrea a fi completa.
• plansul (sau un sunet daca copilul este mai maricel) caracteristic
• isi atinge burtica, funduletul sau organele genitale.
• in cazul baietilor o usoara “nelinistite” a “trompitei”
• neliniste generala, agitatie generala
• noaptea – trezire (aparent) nemotivata sau agitatie in timpul somnului
• mutrisoare
• contractia burtii
• oprirea respiratiei pentru 1-2 secunde (chiar inainte de a elimina!)
• se opreste spontan in timpul jocului
• in cazul in care face kk se vede clar cum “impinge”

Dand credit capacitatii voastre de a comunica veti invata sa dati o mai mare importanta propriilor voastre senzatii decat semnalelor. Veti invata impreuna cu copilul vostru ca EC se face impreuna, veti gasi codul vostru personal de comunicare sau copilul care intre timp a devenit mai maricel va deveni parte activa purtandu-va in baie sau unde a fost obisnuit sa elimine, va va purta olita sau va va cere ajutor pentru a face pipi.

La cat timp trebuie sa astept pipi?

Depinde de la copil la copil. Variaza in functie de varsta copilului, clima, dieta, etc.
• Varsta: de obicei cu cat sunt mai mici cu atat mai des fac pisu. Timpul poate sa varieze de la 15-20 minute la 2-3 ore.
• Clima: daca copilul transpira mult chiar daca se integreaza des lichide va face mai rar pisu.
• Dieta: in cazul copiilor alaptati la san (si care sunt si foarte mici) exista ritul de a face pisu si kk dupa fiecare masa sau chiar inaintea finirii mesei. In cazul copiilor mai mari stimulul apare de obicei de fiecare data dupa ce copilul a baut.
• Tipic este ca copilul sa faca pipi de fiecare data cand se trezeste din somn sau in momentul in care se reintra in casa dupa o plimbare afara.
Va trebui sa dezvoltati propriile voastre”tabele de lucru” aducandu-va aminte constant ca nici voi nici copilul vostru nu sunteti masini, deci exceptiile, schimburile de frecventa vor fi cat se poate de naturale.

Ce pozitii pot sa-l faca sa adopte pentru a face pisu si kk?

Cu siguranta important e rezultatul, sau mai bine zis, ca pisu va fi facut acolo unde noi vrem. E clar ca un nounascut nu sta in fundulet deci suntem noi cei care-l vom ajuta sa adopte o pozitie adecvata eliminarii tinandu-l de picioruse in asa maniera incat sa-i oferim un suport din bratele noastre pentru coloana vertebrala si cap (se creaza un fel de fotoliu improvizat din bratele noastre) Tinand copilul in aceasta maniera putem sa-l invitam sa elimine in chiuveta, deasupra toaletei, in vana sau deasupra oricarui obiect ni se pare oportun (sau chiar in aer liber)
O alta varianta este aceea de a se aseza persoana care face EC pe toaleta cu picioarele departate in asa fel incat picioarele sa formeze un fel de “reductor”. Este o pozitie destul de comoda in situatia in care se asteapta ca copilul sa faca kk, deci timpii sunt ceva mai lungi.
Sau, tot cu copii foarte mici, se tine intre picioare o olita sau un vas, se tine copilul in brate in asa fel incat funduletul sau sa fie pozitionat deasupra olitei.
Pentru baietei se poate tine la indemana o galetusa sau ori alt contenitor pentru a intercepta jetul.
Cand copiii sunt mai maricei si deci dpdv fizic pot sa stea asezati pe olita li se poate cere sa elimine chiar in aceasta maniera. Aduceti-va aminte ca pentru ei a elimina nu este ceva neplacut, incomod (asa cum ar putea rezulta observatorilor adulti!), e o actiune cat se poate de naturala, depinde doar de noi sa nu fortam nota, EC nu se face doar de catre o parte implicata, se face de ambele parti, suntem noi cei care trebuie sa-i facem sa participe facandu-i sa se simta protagonistii situatiei.

Ce olite sau contenitoare imi sunt de folos?

Orice contenitor e foarte bun, important e sa fiti voi si copilul comozi.
Olitele fiziologice pot sa fie foarte bune din momentul in care copilul este capabil sa se aseze pe olita.

Ce tip de imbracaminte sa adoptam?

Intrebarea este pusa la plural pentru ca ambii veti fi udati in aceasi maniera zambet Raman valabile consideratiile expuse in alte materiale: urina copilului, exceptia facand-o doar copiii cu probleme mari de sanatate, este inocua.
Imbracamintea copilului: trebuie sa se ia in considerare ca funduletul copilului trebuie sa fie liber in cateva momente de la perceptia semnalului. Evitati deci body-uri, salopete, toata acea imbracaminte dintr-o singura bucata care va constrange sa-l dezbracati greu, iar in cazul unui “accident” va obliga sa-l schimbati cu totul.
Exista anumite solutii:
• A sta descoperit cu funduletul in vant e solutia cea mai simpla si pentru copil si pentru persoana care se ocupa de copil. Nu va fie frica de raceli, daca casa e incalzita la un minim de 19-20 grade e imposibil ca copilul sa raceasca.
• Chilotei: pentru diferite motive copilul nu poate sta descoperit, atunci puteti sa-i puneti chilotei . Procurati-va un numar cat mai mare de chilotei dat fiind ca in primele saptamani va uda foarte des.
• Pentru a imbraca parte superioara a corpului sunteti liberi sa adoptati orice mod de a-l imbraca.

Noaptea cum se procedeaza?

E o prejudecata sa credeti ca copiii in timpul noptii nu reusesc sa ramana curati. In realitatea (am notat eu insami asta) e mult mai usor sa faci EC noaptea decat sa faci ziua.
• In general noaptea copilul doarme deci nu i se distrage atentia facand alte activitati
• Si noi dormim
• In situatia in care nici noi nu suntem concentrati sau nu ni se distragea atentia reusim sa percepim mult mai usor semnalul.
• Noaptea se creeaza un ritm mult mai regular.
• In general se face mult mai putin pipi decat ziua sau nu se face deloc!

Va veti intreba cum se face sa percepi semnalul daca se doarme. Raspunsul e la indemana mamelor, in general la indemana tuturor mamelor si in mod deosebit a celor care au adoptat un mod oarecum “original” de a culca copilul. Am folosit ghilimelele pentru ca nu este deloc original sau cel putin pana acum cateva decenii nu a fost deloc original pentru mamele romane faptul ca-si culcau noinascutii langa ele. Din pacate, am adoptat o cultura conventioanala, care ne-a facut sa ne indepartam de unele modele comportamentale innascute in specia umana.
Cu siguranta EC functioneaza mai bine in cazul in care copilul doarme langa parinti. In acest fel mama va observa imediat o trezire a copilului, eventualele miscari ciudate din timpul somnului sau oricare alt semnal. Un motiv pentru trezirile repetate ale copilului poate sa fie si necesitatea de a elimina. O data individualizatala cauza noptile pot sa devina mult mai linistite.
Cum se face:
• Pentru a evita udarea cearsafului puteti folosi o bucata de material impermeabil peste care sa puneti un scutec de panza. Aceasta va va servi la inceput cand nu veti reusi sa percepeti semnalele sau cand veti fi atat de obosite incat nu veti avea puterea de a va trezi!!!
• Cand ati prins un semnal puteti sa utilizati diverse metode: ori sa ridicati copilul si sa-l purtati in baie incurajandu-l cu un pssssssssss ori sa puneti un vas sub copil acesta fiind inca in pat. Puteti chiar sa-l lasati sa ude acel scutec de panza pentru a-l schimba imediat. (e metoda pe care am adoptat-o eu pentru a nu risca sa-mi trezesc feciorul)
• Trebuie sa aveti in considerare ca nevoia de a elimina se face cunoscuta mamei in timp ce copilul doarme, deci va gasiti in fata unui copil adormit. Evitati sa-l treziti brusc (uneori contactul cu chiuveta rece poate sa fie “traumatica” asa ca recomand maximum de atentie. Toate miscarile voastre trebuie sa fie blande, invitatia de a face pipi se va face fara a se simti din tonul vostru frustratia. Veti vedea ca e mult mai dificil in a explica decat in a proceda.

Daca trebuie sa iesim de ce avem nevoie?

Putine lucruri: cativa chilotei (trebuie sa-i numarati in functie de timpul petrecut afara si de frecventa cu care bb face pisu). Daca copilul merge va trebui sa va ganditi si la ciurapei de schimb in cazul unui accident. Puteti considera ca acestea nu sunt indispensabile, nu este o regula faptul ca se pot intampla accidente, este o exceptie. Eu personal am inceput sa reduc numarul schimburilor pentru a ma stimula, stiind ca am la indemana cu ce sa-l schimb nu prea dadeam atentie semnalelor sale. Asa cand stiu ca am doar un schimb la indemana sunt mult mai atenta. Stimuleaza aceasta atitudine.
Cand veti castiga incredere se va intampla tot mai des sa “uitati” acasa schimburile sau nici macar nu veti mai realiza ca ati “uitat” acasa schimburile decat seara la sfarsitul zilei cand veti realiza ca nu prea aveti chilotei murdari. In mod clar necesitatea de a purta schimburi depinde si de tipul de iesire, daca se va sta afara pentru toata perioada zilei, daca este frig, etc.

In masina cum se procedeaza?

Preventiv se va pune un scutec de panza sau un prosop intre copil si scaunul de masina. Daca se fac drumuri lungi e indicat sa se faca mai intai pisu sau ca masina sa se opreasca din cand in cand pentru a-i da posibilitatea copilului sa elimine.

La cresa cum se face?

Vorbiti cu personalul: exista persoane care sunt dispuse sa faca acest tip de experienta cu atat mai mult cu cat EC se practica de mult deci copilul comunica bine. Daca exista reguli fixe se va adopta un sistem mixt de a face EC. La gradinita cu scutec de unica folosinta in restul situatiilor fara scutec.

Poate si babysitter sa faca EC? Si bunicii pot sa faca EC?

Oricine vrea sa se implice e binevenit! Daca se intampla ca copilul sa aiba perioade in care vrea sa colaboreze doar cu o anumita persoana sau doar intr-un anumit loc s-ar putea ca la inceput sa se creze probleme, dar de obicei cine se ocupa de copil si este dispus sa o faca pana la urma reuseste sa aiba rezultate fara mari probleme. In unele situatii e necesar ca bunicii sau alte persoane dispuse sa o faca sa fie secondati de mama pana in momentul in care situatie se normalizeaza.

Care e momentul cel mai bun pentru a incepe?

Cu cat mai repede cu atat mai bine! Cu cat va fi mai putin obisnuit cu scutecul cu atat se va renunta mai usor la el. Semnalele pot sa fie mai evidente cu cat copilul e mai mic, pe parcurs ce acesta creste se poate observa o lipsa a semnalelor. Acest fapt are un semnificat evident: de ce as lansa semnale daca tot nu-i cine sa le asculte? Daca te tin in scutec vrea sa insemne ca trebuie sa elimini in scutec. De obicei parintii incep sa-si dea seama de asta cand incep educatia traditionala la olita cu copiii lor, cand aud fraze de tipul: “Nu-si da seama ca face.” sau “Oricat i-as cere nu vrea sa foloseasca olita.” Evident e un contrasens sa pretinzi sa renunte dintr-o data la o conditionare (aceea a scutecului) care persista inca de la nastere si care in timp va fi cu atat mai puternica cu cat a fost mai mult timp impusa.

Dar copilul meu are un an? Nu e prea tarziu?

Realitatea este ca semnalele diminuesc in timp. O alta realitate este ca nu stim cu exactitate cand un copil inceteaza sa mai lanseze semnale. In cazul unora se intampla la 7 luni, in cazul altora poate sa se intample chiar si la 11. Altii demonstreaza ca pot sa fie comunicativi chiar si la 18. Cu toate acestea cu cat se incepe mai devreme cu atat mai bine e. Daca ati venit in contact cu EC mai tarziu, copilasul vostru este deja maricel merita totusi sa incepeti sa practicati EC. S-ar putea sa intampinati dificultati sa percepeti semnalele, s-ar putea ca copilul vostru sa se simta prost fara scutec, dar incercati totusi sa-i vorbiti, sa-i explecati ca o faceti inspre binele lui, incercati sa-i explicati ca fara scutec se misca mai bine, ca sunteti fericiti cand va lanseaza semnale, etc....

Copilul meu abia s-a nascut. E prea devreme?

Nu e niciodata prea devreme. Un nou nascut are ritmuri de eliminare foarte regulare chiar daca eliminarile sunt foarte frecvente. S-ar putea sa “prindeti” 8 kk si nenumarate pipi pe zi, dar ganditi-va ca asta protejeaza pielea delicata a copilului vostru. Daca alaptati la san luati in considerare ca inainte, in timpul sau la terminarea mesei se face pisu sau uneori chiar si kk. Veti intelege cand elimina si deoarece in timp ce elimina inceteaza sa mai pape. Daca va gasiti in dificultate sa folositi un recipient in cazul unui pui de om de 3 kg folositi simplu un scutec de panza impaturit pe care-l pozitionati sub funduletul copilului.

Copilul meu nu colaboreaza, ce se intampla?

Pot sa intervina si momente de criza. Se poate intampla ca copilul sa lanseze semnale, dar sa nu vrea sa fie dus sa elimine, sa nu vrea sa se aseze pe olita, sa nu accepte nici intr-un mod sa vrea sa elimine. De obicei dupa un acest refuz e bine sa-l lasati liber pentru cateva minute. Veti vedea ca elimina fara un semnal vizibil. Ce se intampla? Motivul cel mai plauzibil e ca copilul vostru se gaseste intr-o faza in care simte in mod acut nevoia sa-si afirme propria autonomie. Nu vrea sa mai fie purtat, dus la olita pentru ca nu mai vrea sa fie subiect pasiv, sau vrea sa incerce sa-si controleze sfincterii pana cand ajunge la limita.
Sfatul este sa va ganditi ce a dus la aceasta modificare de comportament? A invatat sa mearga de-a busilea, sa mearga, sa vorbeasca, sunteti in vacanta sau ati schimbat casa, exista un joc nou care-l absoarbe in totalitate, ati inceput sa introduceti alimentele solide, etc? In orice caz, independent de motivul posibil al acestei schimbari e important sa intelegeti ca daca ati ajuns la concluzia ca copilul se revolta deoarece se simte constrans va trebui sa schimbati atitudinea incercand sa-l implicati cat mai activ in EC. Noi personal in momentul in care elemina discutam despre asta. Il intreb ce face, daca-i place, el gesticuleaza, ii dau posibilitatea sa stea cat vrea, il ridic atunci cand vrea, in momentul in care l-am ridicat il felicit, ii dau multi pupici, iar el e foarte orgolios de ce a facut. Peste zi ii spun: “Daca faci pipi ii “spui” la mama, asa-i?”In fine, este el cel care decide cand il scapa, eu sunt doar cea care-l ajute sa elimine atunci cand il scapa.

Nu vad nici un semnal, ce se intampla?

S-ar putea sa incercati sa gasiti ceva ce nu exista, un cuvant, un gest care sa semnalizeze....nu sunteti pe aceasi lungime de unda cu copilul si nu reusiti sa va faceti intelesi. Tot acest discurs se schimba daca incepeti EC cu un copilas mai mare, in jurul a 12 luni, in acest caz poate fi cu adevarat ca copilul nu lanseaza semnale pentru ca a fost obisnuit sa nu le lanseze, a fost obisnuit sa-si ignore propriile nevoi. A invatat ca trebuie sa faca in scutec si...atat! Ce trebuie facut? Dati-va timp. Pentru a incepe EC cu un nou nascut sunt suficiente chiar si 10 zile, pentru a incepe EC cu un copil marisor e nevoie de mult mai mult timp (chiar si o luna). Luati totusi in considerare ca este in favoarea voastra nevoia de libertate, autonomie a copilului, demonstrati-i cum se face pisu, cereti-i sa incerce sa faca si el. Incercati cu momentele cheie in eliminare: dimineata, la pranz, seara, etc. Cand il vedeti ca face pisu ganditi-va la ceea ce a facut o secunda inainte. E sigur ca nu a fost nici un semnal care sa avizeze pisu?
Un sfat: incercati sa evitati sa privici EC ca o intrecere. Sunt unii copii care la 8 luni reusesc sa comunice total, altii la 10, altii la 12, altii la 18....Important e nu cand a reusit sa nu mai piarda pisu si kk ci faptul ca voi instaurati un raport viu cu el bazandu-va pe o continua cunoastere reciproca. Important e ca voi faceti ceva pentru a imbunatatii calitatea vietii copilului vostru.


sus

Denunta
elizamam
Locatie: Cluj Napoca
Copii
Eliza: 14 ani, 8 luni
Stefan: 13 ani - La Multi Ani!

14.01.2007 12:17     citat 

Sunt uimita si contrariata: admir si ma pune pe ganduri un mod asa "utopic" de comunicare...
Instictiv nu m-am lasat prinsa in capcana cu scutece pana la 2-3-4 ani si am pus-o finut pe olita, iar caca face deja la olita de doua ori pe zi, dupa mesele de dim si de la pranz...
As fi avut multe din intrebarile la care deja ai raspuns, dar uite:
Nu-i iarna un anotimp cam nepotrivit sa incepi EC cu un copil de 10 luni jumate?
Mi-e groaza sa o las in fundul gol prin casa, dupa ca acum o tin cu scutec, body, strampi si pantalon, ca la noi jos e cu 2 grade mai rece decat la nivelul termostatului, care-i la 22,5gr, deci jos sunt cam 20...
Cum s-o culc cu fundu' gol, dupa ce acum o culc cu scutel, body si sac de dormit...?
Covorul, mocheta se usca... dar saltelele mai greu - la patut si la patul nostru...
Iarna n-o schimb asa usor afara, scaunul de masina daca-l uda.. si ala se usca greu... la prieteni in vizita ce te faci, ca nu-i poti invata pe toti EC-ul tau jenat
Sincer mi-e groaza de pisu peste tot in perioada mea de invatare, desi eu comunic cu ea, drept ca mai mult verbal si rational decat intuitiv trist
As vrea sincer sa procedez asa, dar mai am timp de gandire pana cumpar chiloteii trag cu ochiul


sus

Denunta
mamaluieric
Locatie: germania
Copii
Eric: 19 ani, 6 luni
Hanna: 16 ani, 1 luna

16.01.2007 1:28     citat 

sunt curioasa cum reusesti cu 2 copii! multa sanatate voua!

sus

Denunta
simona_iassy
Locatie: IASI
Copii
Simina: 14 ani, 8 luni
am nascut deja!

16.01.2007 5:47     citat 

Elizamam, pentru 10 luni eu zic ca e bine... Nu trebuie sa facem chiar ca la carte, mai adaptam in functie de conditii. scot limba Si noi procedam la fel...

sus

Denunta
elizamam
Locatie: Cluj Napoca
Copii
Eliza: 14 ani, 8 luni
Stefan: 13 ani - La Multi Ani!

17.01.2007 11:44     citat 

Fetelor, prima tentativa a fost incurajatoare!
Mai intai precizam ca noi foloseam olita pentru caca de doua ori pe zi.
Recent povestim despre ea si Eliza o numeste "tzzshhhh".
Azi dim am pus-o la timp pentru pisu; la ora 10, dupa mancare pentru caca, cand a venit de-afara pentru pisu; dupa papa de ora 14, pentru caca (toate cu succes)
Si ce face mami apoi (pe la ora 15): pune fetei chilotei rad
Prima operatie: pisu pe ea, mama schimba fata in curat, apoi zice fata "tzshhh".. pune mama fata pe olita ca din greseala si: face instant trag cu ochiul (nu facuse tot, ca a simtit ca se uda) apoi urmeaza somnu(ora 16), fata tot cu chilotei, se trezeste-uscata- o pune mama pe olita (defata cu oaspeti- o mamica si-o fetita) si face fata pisu. Bucurie! Apoi face mai tarziu doi pisu mici, mama schimba de fiecare data (pana acum trei schimburi). Apoi papa fata, tot cu chiloti pe ea, la sfarsit era tot uscata, o pune mama pe olita si : face pisu. Urmeaza sportu' lui mami(ora 16:30) si se pleaca afara cu tati(Eliza) puna mami scutecel, iar la intoarcerea acasa, o pune tot la timp pentru pisu pe olita
Asta a fost cea mai plina zi cu asa ceva!
sarut


sus

Denunta
elizamam
Locatie: Cluj Napoca
Copii
Eliza: 14 ani, 8 luni
Stefan: 13 ani - La Multi Ani!

19.01.2007 10:32     citat 

gazella, please mai intra si pe topicul asta...!
Azi am petrecut aproape toata ziua cu chilotei, adica de dim pana pe la 18:30 cand am plecat de-acasa...
Am observat ca, desi face caca pe olita, nu-i prea place sa faca acolo pisu, insa face pe .. WC intre picioarele mele.. am pus-o intamplator imbracata, cand cam urma sa faca si: tzurrr, apoi peste o ora iara si peste inca vreo 40 min iara (mi-a zis ea tzshhh). A urmat timpul pentru caca, a facut la olita, am imbracat-o si, desi facuse si pisu de-o data, a mers in baie, s-a ridicat in picioare si a facut zambet
apoi a mai ramas uscata si in timpul somnului de dupa-masa si am mai nimerit de doua ori din vreo 5 incercari.. pisu pe wc...
Sotu ma cearta ca prea mult o pun... trist


sus

Denunta
Romelia

19.01.2007 10:37     citat 

Elizamam ,fetita merge in picioare? nu prea as crede zambet (adica ca sta asa cuminte la olita si poate sa mearga in picioare)si noi am avut reusite inainte sa mearga in picoare, pe urma a urmat perioada de afirmare a independentei si regresul , a venit iarna si acum aman pana in martie. iti spun asta ca sa te pregatesc psihic ptr ce va urma, sa nu fi dezamagita. partea buna e ca deja am intuit aproape toate momentele cand elimina, partea naspa e ca nu sta nici legat pe olita, pe wc e frica si in cada nu vrea sa faca, ca de acolo face baie, probabil nu ma crede ca o curat inainte trag cu ochiul

sus

Denunta
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

19.01.2007 11:07     citat 

----------
elizamam a scris:
gazella, please mai intra si pe topicul asta...!
Azi am petrecut aproape toata ziua cu chilotei, adica de dim pana pe la 18:30 cand am plecat de-acasa...
Am observat ca, desi face caca pe olita, nu-i prea place sa faca acolo pisu, insa face pe .. WC intre picioarele mele.. am pus-o intamplator imbracata, cand cam urma sa faca si: tzurrr, apoi peste o ora iara si peste inca vreo 40 min iara (mi-a zis ea tzshhh). A urmat timpul pentru caca, a facut la olita, am imbracat-o si, desi facuse si pisu de-o data, a mers in baie, s-a ridicat in picioare si a facut zambet
apoi a mai ramas uscata si in timpul somnului de dupa-masa si am mai nimerit de doua ori din vreo 5 incercari.. pisu pe wc...
Sotu ma cearta ca prea mult o pun... trist
----------


Eliza, stiu multe mamici care procedau ca si tine, adica cu copiii pe wc in fata lor, eu nu am incercat niciodata, nu stiu de ce....
Oricum nu e o chestie rea, daca amandoua sunteti multumite asa cred ca-i chiar o solutie pentru voi. Important e sa nu insisti niciodata atunci cand nu vrea sa elimine, copiii nu se tin pe olita decat daca ei vor sa stea, nu se constrang acolo, iar daca o porti deasupra vanii, eu asa faceam cu Felix, atunci cand o vezi ca se incordeaza renunti. Imi dadeam seama ca el participa abia cand notam o relaxare a tuturor muschilor, cand observam ca dincolo de o simpla eliminare era si-o satisfactie data de faptul ca s-a usurat.

sunt foarte multumita de Bendis, comunica chiar bine, eu deocamdata n-o port deasupra nici unui recipient, stiu ca trebuie sa faca, ma uit la ea, face, se uita la mine, ii zambesc, imi zambeste, schimb scutecul de sub ea si...gata
deja s-a creat o complicitate intre noi


sus

Denunta
sumisa
Copii
Daria Ioana: 21 ani, 9 luni
Andrei Alexandru: 17 ani, 9 luni
Matia Stefan: 14 ani

20.01.2007 7:58     citat 

Gazella explica-mi si mie, tii fetita aproape tot timpul dezbracata pe un scutec? Ca eu nu inteleg. Ce faci daca semnalul acela dat cu 2-3 secunde inainte te prinde de ex in scoica imbracat? Asta inseamna ca trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe bebic pentru pishu /kk. ? Cu ceilalti copii ce fac atunci?

sus

Denunta
gazzella
Locatie: Quebec, Ca
Copii
F: 16 ani
B: 14 ani
M: 8 ani, 7 luni

20.01.2007 9:18     citat 

----------
sumisa a scris:
Gazella explica-mi si mie, tii fetita aproape tot timpul dezbracata pe un scutec? Ca eu nu inteleg. Ce faci daca semnalul acela dat cu 2-3 secunde inainte te prinde de ex in scoica imbracat? Asta inseamna ca trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe bebic pentru pishu /kk. ? Cu ceilalti copii ce fac atunci?
----------

Sumisa, fata nu prea-mi sta in scoica....De obicei mi-e in brate, acum mi-a adormit la san, pun sub ea un scutec de bumbac impaturit in 4 si imediat ce l-a udat iau un altul care mi-e la indemana deja impaturit. Odata ce-a facut pishu il arunc la cosul din baie (acum nu, astept sa se trezeasca sa n-o trezesc io) ca o data pe zi sa fac o masina de spalat haine, le intind, astept sa se usuce, impatur tot si... tot asa....
Nu stau tot timpul cu ochii pe ea, acum stau cu ochii pe ecran, dar cum mi-e mai tot timpul in brate ii cunosc foarte bine respiratia, atunci cand pentru o clipa se opreste stiu ca-mi pregateste o surpriza, suntem atat de sintonizate incat ritmurile noastre sunt foarte bine cunoscute una alteia.
Cu ceilalti copii ce faci?
La ce te referi?
Al meu a trecut de varsta de tinut in brate in permanenta, il mai tin cand e fetita la taica-su.


sus

Denunta
elizamam
Locatie: Cluj Napoca
Copii
Eliza: 14 ani, 8 luni
Stefan: 13 ani - La Multi Ani!

04.02.2007 12:17     citat 

Noi continuam IPT(Infant Potty Training), ca mai mult/mai devreme nu m-am priceput trist
La concret: folosim ziua chilotei si noaptea si in deplasare scutec... Fetita coopereaza, ziceam undeva ca uneori prea se straduie sa faca si faca caca in plus, alteori imi zice foarte natural tzzshh si face jenat
Avem zile mai bune si mai proaste.. cand nu face ma ingrijorez ca oare nu o stresez prea tare intrebare Cand face si, mai ales cand imi spune ea, ma linistesc ca "uite, comunica!"
Citesc acum de le aC Yahoogroup ca nu-i concurs, ca sa continui cu intelegere si incredere, ca nu presupune nimic ca o sa stam curati prea curand, dar ce pot spera e sa fim curati inainte de 30 luni... Dar pana atunci, va ziceam ca o vad cum se straduie sa faca, inclusiv screme in joaca, cum ii aratam eu cand o puneam mai demult pentru caca; cand face pisu se lauda: tzzshh, iar cand nu poate (sau n-o trece) zice ca si cum ar face.. Pana atunci invat incet, incet sa nu ma oftic deloc la accidente si sa continuam EC natural (mai concret peste vreo 5 zile, cand ne intoarcem din deplasare... ca acolo nu stiu daca o las pe soacra-mea sa faca confuz )
Romelia, nu merge fata inca singura, dar urmeaza in curand, ca sta singura in picioare si merge foarte sigura tinandu-se doar de un deget al nostru...
Ce jena mai am eu e ca n-am deloc curajul sa o tin mai dezbracata: avem ziua: chilotei, ciorap-pantalon si un pantalon subtire deasupra sa tina randurile de sus...iar noaptea o culc in sac de dormit, cu scutec si un body, si nu prea vad eu cum sa trec la fundu' gol.. toate astea in contextul in care convivul nu prea intelege/e de acord cu EC plang sau sunt foarte trist


sus

Denunta
elizamam
Locatie: Cluj Napoca
Copii
Eliza: 14 ani, 8 luni
Stefan: 13 ani - La Multi Ani!

14.02.2007 5:40     citat 

Fetelor, e suuuper EC-ul asta. Unde sunteti AP-mammys?
Avem si succese si rateuri, da's prinsa tare de subiect, mai ales pe ECYahoogroup....
sarut


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  »
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: