· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 10

Copilul:
Pana in aceasta saptamana, toate organele vitale ale copilului s-au format si incep sa lucreze impreuna. Creierul creste foarte mult in acesta saptamana - aproape 250 mii de neuroni sunt produsi in fiecare minut. Au loc schimbari externe cum sunt desprinderea degetelor la maini si la picioare si disparitia cozii, dar si dezvoltari interne. Se formeaza mugurii dintilor si daca vei avea un baiat, testiculele vor incepe sa secrete testosteron (hormon masculin) in aceasta saptamana.
Anormalitatile congenitale sunt putin probabile sa mai apara dupa saptamana a 10-a. Aceasta saptamana marcheaza si sfarsitul perioadei embrionare si din acest moment copilul se va numi fat.
Citeste Cronologia dezvoltarii coroanei si radacinii dintilor temporari si permanenti.

Mama:
Prima vizita medicala, care are loc deobicei in aceasta saptamana va fi o "piatra de incercare" pentru tine. La consultul medical vei trece printr-o serie de teste si verificari, incluzand masurarea greutatii si a tensiunii. Deasemenea e posibil sa urmeze o examinare abdominala externa pentru a determina pozitia si marimea fatului si se va face un test al urinei. Pe durata acestui examen medical, medicul/moasa, te va examina cu atentie, incluzand examenul ginecologic si mamar. Ti se vor adresa mai multe intrebari legate de istoria medicala a familiei sau orice problema de natura medicala in familie, pentru a determina daca sarcina este expusa unei boli genetice. Va fi ascultata inima copilului cu aparatul Doppler sau va urma prima ecografie.
Medicul/moasa iti va da trimitere pentru cateva teste de sange, sa determine daca esti imuna la varicela, oreion, pojar si rubeola, si pentru a afla grupa de sange si factorul Rh. Factorul Rh este o substanta intalnita la nivelul globulelor rosii ale sangelui. Daca ai Rh-negativ si copilul are Rh-pozitiv, complicatiile pot apare cand sangele copilului ia contact cu al tau. Aceasta incompatibilitate a Rh-ului se previne prin injectarea gamaglobulinei la 28 de saptamani si imediat dupa nastere.

Tatal:
Mama este in "al 9-lea cer" si tu i te alaturi. Un minut mai tarziu revii cu "picioarele pe pamant" si realizezi ca vei fi tata. In minutul urmator vrei sa uiti de acest gand sau devii speriat de ce inseamna sa fii tata. Imparte aceste ganduri cu mama, si ea probabil trece prin aceleasi stari confuze.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.