· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 11

Copilul:
Incepand cu saptamana 11 copilul tau va creste rapid, de la 44-60 mm si 8 grame, la 14-16 cm si 260 grame pana la sfarsitul celei de a 20-a saptamani. Pentru a se putea adapta acestei dezvoltari rapide, numarul vaselor de sange ce iriga placenta va creste atat ca numar, cat si ca dimensiune, pentru a putea asigura necesarul de nutrienti pentru copil.
Fata continua sa se dezvolte si urechile se aseaza aproape in pozitia finala in care vor ramane, de o parte si de alta a capului. La aceasta varsta capul copilului este cat jumatate din lungimea corpului.
Organele reproductive ale copilului se dezvolta rapid in aceasta saptamana, si se formeaza la exterior un tesut subtire care mai tarziu va deveni un penis sau clitorisul si labiile. La sfarsitul acestei saptamani organele sexuale externe ale copilului incep sa fie usor sesizabile.

Mama:
Cresterea copilului si dezvoltarea lui implica cresterea ta in greutate si, in mod normal, se recomanda ca aceasta crestere sa fie cuprinsa intre 11 si 16 kg pe durata intregii sarcini. Datorita cresterii in greutate a copilului, a placentei, lichidului amniotic, a volumului de sange, a cresterii in dimensiuni a uterului si sanilor, femeia ia in greutate intre 1-2.5 kg in primul trimestru, 6 kg in cel de al 2-lea si alte 5 kg in ultimul trimestru de sarcina.

Tatal:
Ti se pare ca deja esti depasit de toate problemele ce au aparut o data cu sarcina? Responsabilitatile finaciare si gandurile legate de viitor te-au coplesit? Taticule, ia o pauza. Incearca sa te relaxezi cateva ore urmarind un meci preferat, facand un pic de sport sau intalnindu-te cu prietenii. Nu uita insa cand te intorci acasa sa vii cu un trandafir si un biletel pentru sotia ta: "Multumesc, draga mea. Te iubesc."
Citeste cele 25 de motive de bucurie pentru gravide

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.