· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 13

Copilul:
Aflata la sfarsitul primului trimestru de sarcina, placenta s-a dezvoltat si asigura oxigen si nutrienti fatului, iar reziduurile le elimina. Tot placenta produce hormoni: progesteron si estrogen, care ajuta la mentinerea sarcinii.
In uter, ploapele protejeaza ochii copilului aflati in dezvoltare. Cand il vei aduce pe micut acasa iti vei dori ca aceste pleoape sa se inchida o data, ca sa poti si tu sa te odihnesti! Copilul va fi capabil sa-si duca un deget la gurita, desi muschii necesari suptului nu sunt inca complet dezvoltati. Cateva coaste incep sa devina vizibile, iar tesutul din care se vor forma oasele, va inconjura capul, bratele si picioarele.

Mama:
Probabil ca de la prima vizita medicala, medicul/moasa ti-a prescris vitamine Prenatale. Aceste vitamine, impreuna cu o dieta sanatoasa, asigura necesarul de vitamine si minerale, cum sunt acidul folic, calciul, fierul, zincul pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului. Discuta cu farmacistul despre modul in care aceste vitamine Prenatale se iau si cum (in timpul mesei, cu ce fel de lichide, etc.). In unele cazuri, administrarea incorecta a acestor Prenatale poate inhiba absorbtia vitaminelor si mineralelor necesare copilului.

Tatal:
Gata cu primul trimestru de sarcina! Urmatoarele luni sunt cele mai usoare pe perioada unei sarcini. Mama se simte bine, nivelul hormonal s-a stabilizat si ea nu este inca "uriasa" si nu se simte incomfortabil. Sarbatoriti sfarsitul acestui prim trimestru cu o iesire in oras.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.