· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 14

Copilul:
In aceasta saptamana, incep sa apara parul de pe cap si genele. Un strat fin, ca un pufusor (laguno), va incepe sa creasca pe intreaga suprafata a corpului, protejand pielea copilului, si aceasta va dura pana la nastere.
Organele reproductive continua sa se dezvolte. La baieti se dezvolta prostata. La fete, ovarele coboara din abdomen in pelvis. In aceasta saptamana glanda tiroida, ajunsa la maturitate, incepe sa secrete hormoni. Copilul masoara acum intre 80-113 mm si cantareste 25 grame.

Mama:
Felicitari, ai intrat in cel de al 2-lea trimestru de sarcina! Riscul unui avort de acum incolo este mult scazut, deci poti respira usurata. Daca ai mai mult de 35 de ani sau ai o sarcina cu risc crescut, probabil medicul va pune problema unei amniocenteze. Aceasta este un test prin care se pot detecta anormalitati cromozomiale, cum este de pilda Sindromul Down. Intre saptamanile 14 si 18, un ac foarte subtire este introdus in sacul amniotic de unde se preia o cantitate mica de lichid si se analizeaza. Amniocenteza prezinta risc scazut de avort (0.5%), deci este bine sa discuti cu medicul daca esti ingrijorata despre riscurile si avantajele acestui test.

Tatal:
Cum te simti taticule? Esti super stresat si ingrijorat de salariu, lucrul peste program si ce mai urmeaza? Daca asta se intampla, incearca sa tragi aer in piept si sa te relaxezi, gandeste rational asupra acestei situatii. Nu te mai gandi atat de mult la aceste probleme financiare, care de cele mai multe ori sunt amplificate de teama de a fi tata sau de evolutia sarcinii. Incearca sa gandesti pozitiv si sa faci lucrurile sa nu para complet descurajante.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.