· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 16

Copilul:
Copilul masoara acum aproape 116 mm si cantareste 80 grame. Desi pana acum miscarile muschilor erau involuntare, in aceasta saptamana apar primele miscari voluntare. Copilul poate sa-si indrepte capul, iar dezvoltarea muschilor faciali ii va permite sa clipeasca si sa se incrunte.
Calciul se depoziteaza in oasele copilului pe masura ce scheletul se formeaza. Daca va fi o fetita, in aceasta saptamana se vor forma milioane de ovule in ovare.

Mama:
Intre saptamanile 16 si 18, medicul poate recomanda un nou test de sange, care masoara nivelul de alfa-proteina (AFP), proteina produsa de fat, si hormonii de sarcina - hCG si estrogen, prezenti in sangele mamei. Rezultatele testului pot spune mamei daca copilul este supus riscului sa aiba defecte ale tubului neural (Spina Bifida) sau anomalii cromozomiale (Sindrom Down). Din 1000 de femei supuse acestui test, doar 50 au rezultate proaste, iar dintre acestea doar 1, 2 femei vor avea cu adevarat copii cu defecte ale tubului neural. In general, daca acest test nu iese bine, se recomanda amniocenteza. Discuta cu medicul despre avantajele si riscurile acestui test de sarcina.

Tatal:
Te-ai gandit pana acum la o asigurare pe viata sau un testament? Desi suna morbid, este bine sa iei in considerare aceste variante acum. Daca unuia dintre voi, parintii, i se intampla ceva, celalalt nu va avea prea multe probleme finaciare: imprumuturi de achitat, bani pentru studiile copilului, etc.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.