· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 18

Copilul:
Poti sa incepi sa-i canti copilului deja, caci din aceasta saptamana va incepe sa auda. Oasele urechii interne si terminatiile nervoase din creier s-au dezvoltat indeajuns ca sa permita copilului sa auda bataile inimii tale sau sangele care strabate cordonul ombilical. Probabil incepe sa reactioneze deja la zgomotele puternice!
Ochii copilului continua sa se dezvolte, retinele sunt deja capabile sa sesizeze fascicule de lumina. Copilul poate deja sa inghita si zilnic va inghiti aproape 1 litru de lichid amniotic. Studii recente arata ca deja copilul are senzatia de sete. Setea poate fi responsabila pentru cantitatea de lichid amniotic inghitita cu scopul de a-l mentine la un nivel constant.
Oasele copilului, desi in plina dezvoltare, sunt inca subtiri. Din aceasta saptamana va incepe procesul de osificare, ele devenind mai grele si mai puternice. Primele care trec prin acest proces sunt oasele picioarelor si cele ale urechii interne.

Mama:
Probabil te pregatesti deja pentru venirea pe lume a copilului. Aceasta nu presupune doar alegerea trusoului sau a mobilierului, ci si alegerea unui pediatru sau a unui medic de familie bun. Intalneste-te cu acesta si discuta despre vizitele medicale, orarul imunizarilor, modul in care poate fi contactat in caz de urgenta. Deasemenea, poate vrei sa aflii cat mai multe despre modul in care el actioneaza, cum acopera asigurarea medicala costurile pentru ingrijirea medicala a copilului, cu ce spital se lucreaza, etc. Este foarte important sa ai incredere in cel ce va fi medicul copilului, asa ca gandeste-te cu atentie la intrebarile pe care vrei sa i le pui.

Tatal:
Incerci sa fii cel care le impaca pe toate? E normal sa vrei sa protejezi cat mai mult mama, cu atat mai mult cu cat ea are nevoie, deseori, de un umar pe care sa planga, cand hormonii sarcinii isi fac de cap. Tu, desi te simti neputincios, incerci sa pui totul in ordine si te simti coplesit psihic. Relaxeaza-te! Mama, de cele mai multe ori, are nevoie doar sa o asculti, de nimic mai mult. Ascult-o! acesta-i cel mai mare bine pe care i-l poti face acum.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.