· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 19

Copilul:
Copilul este acum acoperit cu o substanta ceroasa - vernix caseosa, care acopera pielea lui delicata si o protejeaza sa nu se crape sau sa se zgarie usor. Prematurii se pot naste inveliti in acest vernix. In creier se dezvolta milioane de neuroni motorii, care vor deveni nervii prin care muschii se vor conecta la creier. Drept rezultat, copilul va fi capabil sa faca miscari constiente, cum sunt suptul degetului alaturi de miscarile involuntare.

Mama:
Temerile legate de sanatatea copilului se vor diminua, deobicei, intre saptamanile 18 si 20 cand vei simti primele lui miscari. Primele miscari, fluturari usoare sau ca o zvacnire a stomacului (deobicei in zona ombilicala), vor fi mai tarziu inlocuite de suturi, pocnituri si posibile sughituri ale copilului. Fiecare copil are stilul lui personal in miscari, dar daca esti ingrijorata in privinta lor sau ai observat o descrestere in frecventa si numarul lor, adreseaza-te medicului.
Daca te ingrijoreaza faptul ca facand sex vei rani copilul, sa stii ca te inseli. In cazul unei sarcini normale, sexul este considerat inofensiv pe toata perioada ei. Dar asta nu inseamna ca este obligatoriu sa faci sex. De multe ori, oboseala, greturile, greutatea corporala anuleaza dorinta si este normal. Pastreaza "legatura" cu partenerul tau, chiar daca nu exista si contactul sexual. Sarutari, imbratisari si mangaieri tandre sunt de multe ori suficiente sa satisfaca dorintele la amandoi pe aceasta perioada.

Tatal:
Ai simtit prima miscare a fatului si BUM! simti cu adevarat ca VEI FI TATA! Esti emotionat si ingrozit in acelasi timp. O gramada de intrebari de genul: sunt pregatit sa fiu tata? voi putea fi un tata bun? voi putea avea grija de familia mea? te coplesesc. Toate aceste reactii sunt normale si probabil mama le simte la fel de puternic ca si tine. Discutati despre aceste sentimente amandoi. Citeste despre sarcina, nastere si cresterea copilului. Ia o pauza ca sa te relaxezi din cand in cand. Nu-ti face insa atatea probleme, faptul ca deja citesti aceste randuri, spune foarte mult despre ce fel de parinte vei fi!

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.