· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 2

Copilul:
Fata, baiat? Desi mai dureaza pana vei stii in ce culoare sa zugravesti dormitorul, sexul copilului va fi determinat din momentul fecundarii, care poate va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Materialul genetic al copilului va contine 46 de cromozomi. Dintre acestia, doar doi, unul ce provine din partea spermatozoidului, altul al ovulului, vor determina sexul copilului. Ovulul are doar cromozomul X, spermatozoidul poate veni cu cromozom X sau Y. Daca spermatozoidul vine cu cromozomul X, vei avea o fetita, daca va veni cu cel Y, vei avea un baiat. Desi copilul abia a fost conceput, dezvoltarea lui incepe si continua in permanenta timp de alte 38 de saptamani. Ovulul, dupa 30 de ore de la fecundare incepe sa se divida in 2, 4, 8 celule si continua procesul pe masura ce are loc deplasarea lui prin trompa uterina pana in uter. In momentul in care ajunge in uter, grupul contine 32 de celule si poarta numele de morula. La o saptamana de la fecundare numarul de celule va fi de 250.

Mama:
Peretele uterin se adapteaza sarcinii, iar organismul va secreta hormonul de stimulare al foliculilor, care determina maturizarea ovulului. La sfarsitul acestei saptamani, ovulul va fi eliberat in trompa uterina (in general valabil unui ciclu normal de 28 de zile) si orice contact sexual neprotejat va duce in acest moment la sarcina. Prin ejaculare, milioane de spermatozoizi sunt eliberati si acestia traverseaza vaginul spre trompa uterina, unde ovulul sta in asteptare. Cu ajutorul unei anumite enzime, patrunderea unui singur spermatozoid este permisa in ovul si fecundarea are loc. Pe durata fecundarii, materialul genetic al ovulului si spermatozoidului se combina. Esti insarcinata.

Tatal:
OK taticule! Daca este ziua 14, in cazul in care mama are un ciclu regulat de 28 de zile, stii ce ai de facut! Savureaza momentul, dar nu uita ca se conteaza pe implicarea ta nu doar pe timpul conceptiei, ci pe durata intregii sarcini.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.