· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 20

Copilul:
Esti la jumatatea drumului! Timp de 20 de saptamani copilul a crescut semnificativ de la prima celula care s-a divizat. Fatul masoara acum 14-16 cm si cantareste 260 grame. Uterul se mareste tot mai mult pentru a creea spatiu dezvoltarii copilului si va incepe sa preseze pe plamani, stomac, vezica urinara si rinichi. Sub stratul de vernix ce acopera pielea, aceasta se dezvolta formandu-se straturi, incluzind derma, epiderma si stratul subcutanat. Parul si unghiile continua sa creasca in aceasta saptamana.

Mama:
Medicul/moasa o sa-ti recomande probabil o ecografie (test de diagnoza cu ajutorul ultrasunetelor). Cu ajutorul acesteia se poate determina acum marimea si pozitia fatului, orice anomalii structurale ale oaselor si organelor. La ecografie se pot studia si cordonul ombilical, placenta si lichidul amniotic. Discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele acestui test. Afla parerile membrilor din Forumul parinti.com - Ecografia in timpul sarcinii.

Tatal:
Mama cauta informatii despre cursuri privind sarcina, nasterea si cresterea copilului si-ti da si tie informatii legate de zile si ore de desfasurare a acestora. Acest lucru este important pentru mama si este recomandabil sa o sustii moral si sa o insotesti acolo. Chiar daca ai sentimentul ca, in comparatie cu alti viitori tati, nu pari la fel de incantat de idee, gandeste-te ca aceste cursuri iti ofera posibilitatea sa pui intrebari la obiect instructorilor si sa fii printre cei care au poate aceleasi frustrari ca si ale tale.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.