· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 21

Copilul:
Lichidul amniotic, destinat pana acum protectiei si sustinerii copilului va mai indeplini o functie de acum incolo. Intestinele copilului s-au dezvoltat suficient cat sa permita absorbtia unei cantitati mici de zahar din lichidul pe care il inghite si transportul acesteia prin sistemul digestiv catre intestine. Restul hranei va continua sa treaca prin placenta de la tine la copil.
Pana acum ficatul si splina erau responsabile de producerea celulelor de sange (ficatul va continua sa faca acest lucru pana in momentul nasterii). Acum insa maduva osoasa s-a dezvoltat suficient cat sa-si aduca contributia la formarea celulelor de sange.

Mama:
Oare exercitiul fizic pe perioada sarcinii este periculos? In general nu, si depinde de exercitiile fizice pentru care optezi. Acestea te pot mentine intr-o forma excelenta pe perioada sarcinii si pot reduce aparitia varicelor, a cresterii in greutate sau a durerilor de spate. Dar nu este momentul sa incepi un sport de performanta, trebuie sa o iei mai usor. Pentru a evita orice fel de accident (ligamentele se relaxeaza pe perioada sarcinii), poti opta pentru sporturi cum sunt yoga, inotul sau mersul pe jos. Discuta cu medicul despre aceste exercitii fizice inainte de a le incepe.
Citeste articolul Gimnastica acvatica si sarcina. Miscarea in apa.

Tatal:
Cum cel de-al doilea trimestru de sarcina este cel mai usor de suportat, este timpul sa faci planuri de vacanta impreuna cu mama. Nu uita insa sa discuti si cu medicul despre acest lucru. Daca insa nu va puteti permite aceasta "escapada", incercati sa va petreceti cat mai mult timp impreuna.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.