· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 22

Copilul:
Simturile copilului cu care va cunoaste lumea se dezvolta zilnic. Mugurii papilelor gustative incep sa se formeze pe limba, iar creierul si terminatiile nervoase sunt suficient dezvoltate ca sa permita fatului sa simta atingerea. Copilul va experimenta acest lucru, mingaindu-si fata, sugandu-si degetul sau descoperind cum se misca alte parti ale corpului.
Sistemul reproductiv isi continua evolutia. La baieti, testiculele incep sa coboare din abdomen, iar la fete, uterul si ovarele sunt asezate in locul final si vaginul incepe sa se dezvolte.

Mama:
Din aceasta saptamana este posibil sa simti cum uterul exerseaza pentru nastere, cu contractii neregulate, fara dureri (contractii Braxton-Hicks). Probabil vei simti cum uterul se contracta spre varf, dar nu te ingrijora, copilul chiar daca va simti acest lucru, nu va pati nimic. Contractiile Braxton-Hicks nu afecteaza cu nimic si nu sunt periculoase. Daca insa devin dureroase si apar mai mult de patru timp de o ora, anunta medicul de urgenta, deoarece contractiile dureroase si regulate pot semnala o nastere prematura.
Citeste mai multe despre problemele sarcinii in articolul Sarcina si problemele ei (partea I, partea a II-a si partea a III-a).

Tatal:
Unii parinti se pun usor de acord in privinta numelui pentru copil. La altii apare un adevarat razboi. Iata cateva idei pentru rezolvarea acestei probleme "spinoase" uneori: faceti separat, tu si mama, liste cu cate 10 nume preferate pentru copil (fata si baiat). Faceti schimb de liste si subliniati-le pe cele care categoric nu va plac. Daca ceva nume supravietuiesc acestui proces puneti-le in discutie si incercati sa vedeti cum suna alaturi de numele de familie. Compromisul poate fi un cadou in acesta chestiune "importanta". Consulta lista noastra cu nume de copii.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.