· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 23

Copilul:
Pigmentul ce va colora pielea copilului se depoziteaza in aceasta saptamana. Desi corpul acumuleaza grasime, dar intr-un ritm mai lent decat cel al productiei de piele, aceasta continua sa fie flasca, avand un aspect zbarcit.
Miscarile zilnice ale copilului includ miscari ale degetelor de la maini si de la picioare, ale bratelor si picioarelor cu regularitate. Datorita acestora vei simti mai puternic prezenta micutului.
Pana acum copilul are 450 grame. Un copil nascut sub 500 grame poate supravietui numai cu asistenta medicala de specialitate, dar poate ramane cu o invaliditate usoara sau foarte severa pentru toata viata. Cercetarile in domeniu si rezultatele obtinute, imbunatatesc insa anual sansele de supravietuire a celor nascuti prematur.

Mama:
Cu cat te apropi de momentul nasterii, cu atat vei avea mai mult probleme sa-ti gasesti o pozitie comoda de somn. Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort are ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. In ciuda acestor probleme, sanatatea ta si a copilului depind foarte mult de timpul alocat odihnei. Incearca cu o baie calda (nu fierbinte), muzica in surdina, o carte relaxanta sau o cana de ceai.
Medicul recomanda, in general, sa optezi pentru dormitul pe o parte, nu pe spate sau pe stomac, pentru a nu impiedica circulatia sangelui spre placenta. Daca te simti incomfortabil in aceasta pozitie, incearca sa pui o perna mare intre genunchi pentru a reduce presiunea exercitata de greutatea corporala cand te intinzi pe o parte.
Citeste mai multe despre problemele sarcinii in articolul Sarcina si problemele ei (partea I, partea a II-a si partea a III-a)

Tatal:
Incearca sa faci un gest dragut si neasteptat, cum ar fi sa speli rufele fara sa fi rugat sau sa pregatesti masa. Arata-i mamei cat de importanta este ea si cat de important esti si tu.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.