· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 24

Copilul:
Desi copilul continua sa primeasca oxigen prin intermediul placentei, o data cu nasterea, plamanii lui vor prelua totul pe cont propriu. Pentru a face fata mediului exterior, plamanii vor incepe sa produca o substanta (surfactant) care va impiedica sacii de aer sa colapseze sau sa se lipeasca unul de altul cand inhaleaza aer, permitand respiratia usoara si normala.
Deoarece urechea interna este complet dezvoltata, copilul va fi capabil sa se echilibreze cand aluneca sus-jos, stanga-dreapta prin lichidul amniotic. Urechea interna controleaza balansul in organism.

Mama:
Intre saptamanile 24 si 28 se face un nou control medical amanuntit, incluzind o masurare a cantitatii de glucoza din organism. Cu aceasta analiza se poate descoperi diabetul gestational, o forma de diabet temporara pe perioada sarcinii, ce are ca efect un nivel scazut de zahar in sangele copilului. Prezenta acestei forme de diabet va creste sansele ca nasterea sa se faca prin cezariana, deoarece copilul poate fi foarte mare (macrosomia). Pentru masurarea nivelului de glucoza, va trebui sa bei o solutie de zahar si apoi ti se va lua o proba de sange. Daca nivelul de zahar din sange este anormal, vor urma alte analize despre care medicul iti va oferi mai multe detalii. In mod normal, diabetul gestational poate fi controlat cu ajutorul unei diete stricte (asemanatoare cu cea a diabeticilor), dar uneori este nevoie de administrarea unei doze de insulina zilnic.

Tatal:
Fotografiaz-o cat mai des pe mama. Chiar daca ei nu-i place cum arata acum, va aprecia aceste poze dupa ce va naste.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.