· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 28

Copilul:
Copilul cantareste acum 1100 grame si masoara 25 cm. La urmatorul consult medical medicul iti poate oferi informatii legate de modul in care este asezat copilul (unde se afla capul, fundul si picioarele). Daca simti cum capul lui preseaza pe colul uterin, probabil copilul s-a asezat deja cu capul in jos (pozitia de nastere ideala). Daca copilul s-a asezat transversal, probabil va fi nevoie de cezariana la nastere. Dar copilul are inca 2 luni pentru a-si schimba pozitia, deci nu fii ingrijorata daca el se afla in pozitie transversala deocamdata. Majoritatea copiilor isi schimba aceasta pozitie singuri.
Circumvolutiunile creierului continua sa se extinda si sa se dezvolte, se formeaza in continuare straturi protectoare de grasime si parul continua sa creasca.

Mama:
Pregateste-te de vizite cat mai dese la cabinetul medicului/moasei. Din aceasta saptamana, vizitele lunare vor deveni bi/saptamanale pana la nastere. Daca ai Rh-negativ, in aceasta saptamana vei primi prima doza de gamaglobulina si a doua doza va urma imediat dupa nastere. Gamaglobulina previne complicatii de genul icterului sau anemiei puternice daca sangele copilului cu Rh-pozitiv reactioneaza cu al tau (apare o reactie de aparare impotriva celulelor rosii de sange ale copilului).
Citeste articolul despre Factorul Rh.

Tatal:
Este ultimul trimestru de sarcina! Sarbatoreste evenimentul cumparand ceva dragut pentru copil sau imbracaminte lejera pentru mama. Trateaz-o pe mama cu un masaj pe burta sau la picioare.
Acest ultim trimestru de sarcina nu este usor pentru mama, de aceea are nevoie de sprijinul tau cat mai mult.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.