· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 29

Copilul:
Copilul devine tot mai activ, fluturarile usoare de la inceput au devenit acum adevarate lovituri care cateodata iti taie respiratia. Daca observi o scadere a numarului de miscari (copilul trebuie sa se miste de cel putin 10 ori intr-o ora - verificarea se face intinsa in pat, o data pe zi pina la sfirsitul sarcinii; se consuma 1 pahar de lapte sau ceva energizant daca aceste miscari nu pot fi numarate timp de 1 ora; ca miscari se considera orice lovituri sau fluturari usoare), ia legatura cu medicul. Glanda suprarenala incepe sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.

Mama:
Fierul este foarte important pe perioada sarcinii, deoarece ajuta la formarea celulelor rosii din sange, in numar mare conform cresterii volumului de sange si asigura copilului depozitul necesar de fier pentru primele luni dupa nastere. Trebuie sa consumi cel putin 30 mg de fier in fiecare zi pe parcursul ultimelor doua trimestre de sarcina. In general, nivelul de fier pe perioada sarcinii este deficitar, de aceea medicul iti va recomanda probabil o analiza de sange pentru a-l verifica (hemoglobina). Daca acest nivel este scazut vei primi prescriptie pentru supliment de fier.

Tatal:
Cauta informatii legate de nastere si discuta apoi cu mama despre acest subiect; astfel amandoi veti putea fi pregatiti pentru ce va urma peste cateva saptamani. Implicarea ta si suportul moral o vor ajuta foarte mult pe mama.
Intotdeauna apare ceva nou, dar citeste un articol despre Ce mi-am dus cu mine la maternitate

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.