· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 3

Copilul:
Desi inca nu stii daca esti insarcinata, copilul tau continua sa creasca si sa se dezvolte. In ultima saptamana, ovulul s-a divizat in sute de celule si acum se numeste blastocist. Daca ai putea privi in interiorul uterului, blastocistul ar avea forma unei cavitati umplute cu fluid, greu vizibil insa. Intre ziua 4 si a 7-a de la fecundare, blastocistul se fixeaza de peretele uterin, fixare esentiala pentru continuitatea sarcinii, deoarece numai asa se poate dezvolta embrionul folosind nutrienti si eliminand reziduurile. Peste un timp aceasta fixare va continua cu dezvoltarea placentei, care pe perioada intregii sarcini va proteja si va asigura hranirea fatului.

Mama:
La o saptamana aproape de la conceptie, organismul tau va incepe sa-ti dea semne ca esti insarcinata. Blastocistul va incepe sa secrete hormoni si eliminarea restului de tesuturi la ciclu va inceta, deci vei constata lipsa acestuia in curand. Incearca sa asiguri necesarul de vitamine, in special acid folic, calciu, proteine si fier pentru dezvoltarea normala a copilului tau. Un supliment de acid folic (luat inca inainte de conceptie daca este posibil) va reduce mult eventualitatea aparitiei unor defecte ale tubului neural (care pot apare inca din a 28-a zi de la conceptie). Dubleaza cantitatea de proteine si consuma cel putin 60 g/zi din ele. Calciul, cel putin 1200 mg/zi, este recomandat pentru o buna dezvoltare a oaselor si dintilor, deci consuma cat mai multe produse lactate, legume si zarzavaturi. Prezenta fierului pe perioada sarcinii este esentiala deoarece sustine imbogatirea permanenta a volumului de sange necesar dezvoltarii copilului. Sursele bogate in fier sunt: carnea rosie, legumele, ouale, frunzele verzi de la zarzavaturi si este necesar un consum de cel putin 30 mg Fe/zi.
Citeste un articol despre Ce te face sa crezi ca esti insarcinata?

Tatal:
Desi poate continui sa depui eforturi pentru conceptie, bucura-te din plin, pentru ca viata ta se va schimba dramatic de acum incolo!

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.