· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 30

Copilul:
Cantarind acum aproape 1400 grame si masurand 27 cm, copilul continua sa castige in greutate si in straturi de grasime. Aceasta grasime va imbunatati aspectul pielii copilului si ii va tine de cald dupa nastere.
Copilul va incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si in ritm repetat diafragma. Aceste miscari ritmice pot duce cateodata la sughit daca in mod accidental inhaleaza si lichid amniotic.

Mama:
Constipatia este o problema comuna a sarcinii. Hormonii care permit mentinerea sarcinii ingreuneaza considerabil procesul digestiv. Exersand cu regularitate si consumand alimente bogate in fibre, cum sunt legumele si cerealele, totul va fi mai usor de suportat.
Daca nu ai facut-o pana acum, citeste mai multe despre problemele sarcinii in articolul Sarcina si problemele ei (partea I, partea a II-a si partea a III-a).

Tatal:
In acest al treilea trimestru de sarcina mama are nevoie de tine mai mult decat oricand. Ea se va plange probabil de o serie de inconveniente datorate cresterii in volum. Ascult-o fara sa ai atentia distributiva. Ajut-o sa se relaxeze dupa-amiaza masandu-i spatele si picioarele. Nu uita ca ea doreste sa fi linga ea, iar afectiunea ta se va revarsa si asupra copilului.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.