· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 31

Copilul:
Copilul primeste toti nutrientii de care are nevoie prin intermediul placentei, iar fluxul sanguin al acesteia este cel care permite copilului sa urineze. Copilul urineaza aproape o jumatate de litru in fiecare zi in lichidul amniotic. El inghite o parte din acest lichid, care insa este complet inlocuit de cateva ori pe zi. Daca exista exces de lichid in sacul amniotic (polihidramnioza), probabil copilul nu poate inghiti normal sau are obstructie gastrointestinala. Cand insa exista insuficient lichid amniotic (oligohidramnioza) probabil copilul nu urineaza cum trebuie si aceasta poate indica posibile probleme ale rinichilor sau tractului urinar. Medicul poate masura cantitatea de lichid amniotic in timpul ecografiei.

Mama:
Te-ai decis asupra modului de alaptare al copilului? Natural sau artificial? Desi in prezent se incurajeaza alaptarea naturala, decizia asupra acestui lucru iti apartine in totalitate. Inainte de a o lua, discuta cu medicul/moasa si eventual cu un specialist in probleme de lactatie despre avantajele si dezavantajele metodei pentru care vrei sa optezi.
Glandele galactofore vor incepe sa secrete saptamana aceasta colostrul. Colostrul este laptele gros, de culoare galbuie, care asigura copilului, in primele zile dupa nastere, caloriile si nutrientii necesari, aceasta pana cand va apare laptele, daca te hotarasti sa alaptezi natural. Daca constati ca iti curg sanii, foloseste tampoane pentru ei pentru a nu-ti pata hainele.
Citeste articolul Alaptarea naturala salveaza timp si bani.
Daca tot nu esti hotarata, vino la sedintele de chat pe tema "Alaptarea" care se tin din 2 in 2 saptamani.
S-ar putea sa te trezesti noptile din cauza miscarilor prea multe ale copilului, dar linisteste-te ca il stii activ si sanatos. Daca miscarile se reduc foarte mult, nu ezita sa mergi la un control.

Tatal:
Decizia legata de cum va fi copilul alimentat apartine in totalitate mamei. Totusi, este foarte important, ca indiferent de calea aleasa, tu sa fi de acord si sa o susti moral pe mama. Discuta despre aceasta problema cu mama si puneti in balanta avantajele si dezavantajele. Incurajeaz-o pe mama indiferent de decizia pe care o ia. Daca ea opteaza sa alapteze natural, nu te simti dat la o parte!
Citeste articolul Alaptarea naturala salveaza timp si bani.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.