· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 33

Copilul:
In aceste ultime saptamani de sarcina, bilioanele de neuroni dezvoltati in creierul copilului il vor ajuta sa invete despre mediul uterin ce-l inconjoara si ii va permite sa asculte, simta si chiar sa vada un pic. Pupilele pot detecta deja lumina, se pot contracta si dilata permitand copilului sa vada forme vagi. Ca si un nou-nascut, copilul doarme majoritatea timpului. Acum chiar poate trece la etapa de somn paradoxal, cand viseaza si apar asa numitele miscari rapide ale ochilor. Citeste articolul Somnul. Cite ore de somn sint necesare pentru un copil?
Plamanii copilului sunt aproape complet dezvoltati. Grasimea continua sa se depoziteze pentru a proteja si tine de cald copilului. Copilul isi va imbunatati greutatea foarte bine in aceste ultime saptamani de sarcina. Pana in acest moment copilul s-a asezat in pozitia de nastere. Medicul/moasa iti poate spune daca el este cu capul sau cu fundul inainte.

Mama:
Mai sunt maxim 2 luni si este bine sa te gandesti la cum vei suporta durerile pe durata travaliului. Probabil vei opta pentru tehnicile de respiratie, invatate la cursurile de Lamaze. Sau poate vei opta pentru un medicament asemanator morfinei (meperidine) care alunga din dureri, dar poate provoca greata pe durata travaliului. Sau pentru epidurala, prin care se administreaza un anestezic introdus la partea de jos a spatelui, ce va elimina complet durerile nasterii (dar o poate ingreuna deoarece nu mai ai tendinta sa impingi). Inainte de a te decide asupra vreuneia dintre optiuni, discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele fiecareia.

Tatal:
Mama se gandeste probabil la o petrecere pentru copil, inainte de a se naste. Daca ai timp incearca sa o ajuti sa pregateasca o lista cu invitati si sa pregateasca aceasta petrecere.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.