· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 34

Copilul:
Calciul este un element important care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a gravidei. Calciul este necesar dezvoltarii oaselor copilului, iar daca acesta este in cantitati insuficiente, atunci depozitele pentru copil vor fi preluate din scheletul si dintii mamei. Daca inca nu ai facut-o, citeste articolul Prenatale - supliment de vitamine pe perioada sarcinii
. In aceasta perioada glandele suprarenale vor continua sa produca hormonii ce stimuleaza lactatia.
Stratul de vernix ce acopera pielea copilului devine tot mai subtire, in timp ce pufusorul (lanugo) a disparut aproape complet. Copiii nascuti la 34 de saptamani au in general plamanii bine dezvoltati, au in jur de 2250 grame si 32 cm si pot supravietui lumii exterioare fara interventii medicale de specialitate (poate vor fi conectati la oxigen cateva zile). Citeste si articolul Streptococul B si Sarcina.

Mama:
Oboseala este principala problema care apare in ultima parte a sarcinii. Probleme cu somnul, dureri si crampe, castig in greutate, framantari legate de nastere si ingrijirea nou-nascutului sunt cateva din cele care te pot aduce la extenuare. Incearca sa te odihnesti cat poti de mult, noapte si zi, si evita cafeaua. Citeste mai multe despre problemele sarcinii in articolul Sarcina si problemele ei (partea I, partea a II-a si partea a III-a).

Tatal:
Mama se simte uriasa si greoaie acum. Probabil starile nervoase sunt tot mai dese. Repeta-i zilnic ca este frumoasa si ca va fi o mama minunata. Serveste-i micul dejun la pat si ajut-o sa se simta importanta si speciala.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.