· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 36

Copilul:
Mogaldeata mica pe care ai vazut-o la prima ecografie a devenit un copilas dolofan. Grasimea se depune pe obraji acum si muschii puternici de supt contribuie la forma completa a fetei copilului. Copilul cantareste acum aproape 2750 grame.
Calciul matern a ajutat la formarea craniului copilului, dar acesta este inca destul de moale cat sa se poata modela usor la trecerea copilului prin canalul de nastere. Nu fi surprinsa daca copilul se va naste cu un cap deformat sau tesit! Dupa cateva ore sau zile capul va reveni la forma sa rotunda.

Mama:
Deja mergi saptamanal la un control medical. Medicul sau moasa iti vor face probabil un examen intern ca sa verifice colul uterin si sa vada daca acesta a inceput, sau nu, sa se dilate. Probabil ai simtit o coborire a copilului in pelvis si o scadere a presiunii pe care uterul o exercita asupra stomacului. Apetitul probabil iti va reveni datorita acestei coboriri si arsurile la stomac aproape vor dispare.

Tatal:
Mai este foarte putin pana la "linia de sosire". Totusi, taticule, sunt niste reguli de baza pe care ar trebui sa le cunosti:
  • DA, VEI FI SPERIAT sa tii in brate o fiinta umana un pic mai mare decat o minge de fotbal si care este COPILUL TAU.
  • NU te vei asfixia cand vei schimba scutecul murdar al copilului.
  • Voma copilului NU este deseu toxic, si NU vei muri otravit cand copilul va varsa toata mincarea pe camasa ta cea noua.
Serios vorbind, este "piatra de incercare" sa tii un bebelus agitat, cand el nu-si poate sustine capul. Dar cu cat iti vei tine mai des copilul in brate, cu atat te vei simti mai sigur pe tine. Trebuie sa fii capabil sa faci orice face si mama pentru copil, exceptand alaptatul la san. Vei descoperi existenta unei legaturi puternice intre tine si copil daca vei stii sa te implici in cresterea si ingrijirea lui.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.