· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 37

Copilul:
In aceasta saptamana copilul este la termen, complet dezvoltat! Dar inca nu se opreste sa mai creasca; continua sa adauge grasime cam 40-50 grame pe zi. In general, la nastere, baietii cantaresc mai mult decat fetele.
Coordinarea copilului este foarte buna incat poate deja apuca cu degetele. Daca ii arati o lumina puternica, copilul se poate intoarce dupa ea in uter.

Mama:
Dupa aceasta saptamana este posibil sa pierzi dopul gelatinos care a ferit uterul de patrunderea infectiilor si a bacteriilor. Acest dop gelatinos se poate pierde cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de nastere, si este gros, galbui si poate contine sange. Pe masura ce colul uterin se dilata pentru nastere, acest dop este indepartat. Fi sigura ca il anunti pe medic de orice scurgere survenita.
Aduna-ti lucrusoarele din timp pentru sala de nasteri! Citeste articolul Ce mi-am dus cu mine la maternitate.

Tatal:
Fi pregatit! Lucruri neprevazute se pot intampla pe perioada contractiilor si a nasterii propriu-zise, asa ca incearca sa planuiesti din timp cat mai multe lucruri posibile si sa-ti amintesti ca a fi flexibil in acele momente este foarte important. Incearca sa aranjezi si cele mai mici detalii astfel incat sa poti reactiona prompt in cazul evenimentelor neasteptate. Care sunt aceste mici detalii? Ce zici de ...
  • inregistrarea la spital.
  • un drum de proba pana la spital, cronometrat, luand in considerare si blocajul in trafic ce poate surveni in mod neasteptat.
  • documenteaza-te unde se afla intrare de urgenta si unde exista locuri de parcare.
  • o lista cu numere de telefon - poti uita de o persoana importanta sau de numarul ei de telefon cand esti agitat/nervos.
  • verifica-ti telefonul celular (daca ai) si daca spitalul iti permite folosirea lui in interior.
  • bagajul mamei si tot ce ai tu nevoie la spital (eventual haine de schimb daca mergi direct de la servici).
  • scaunel de masina pentru copil (car-seat-ul este obligatoriu in multe tari).
  • aranjeaza cine va avea grija de copiii mai mari, daca ei nu vor asista la nastere.
  • nu uita camera video sau aparatul foto.
GREU! Dar sunt atatea detalii carora nu le vei putea face fata in ultimele minute. Pastreaza-le libere pentru mama, ea va avea nevoie de prezenta ta la nastere (daca accesul ti se va permite in sala de nasteri). Fi pregatit!
Citeste articolul Ce mi-am dus cu mine la maternitate.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.